pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;

Του Σάββα Καλεντερίδη

21/04/2024 - 4:10μμ
Ιρανοί στρατιώτες παρελαύνουν μπροστά από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτική βάση της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Ιρανοί στρατιώτες παρελαύνουν μπροστά από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτική βάση της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.000 Ισραηλινούς και σε 34.000 Παλαιστίνιους.

Στον πόλεμο αυτόν, εκτός από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, που ούτως ή άλλως υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, εμπλέκονται ενεργά και οι άλλοι «πληρεξούσιοι» του Ιράν, δηλαδή η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι δυνάμεις Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης που δρουν από το έδαφος της Συρίας και το Κίνημα Ανσαρουλάχ, που είναι γνωστοί και ως Χούθι, από το όνομα του επικεφαλής τους.

Την Παρασκευή το πρωί σημειώθηκε μια επίθεση με τετρακόπτερα πάνω από την πόλη Ισφαχάν του Ιράν. Για να κατανοήσουμε το πλαίσιο στο οποίο εδκηλώθηκε, να κάνουμε μια αναδρομή για τη δράση των «πληρεξουσίων» του Ιράν στην περιοχή, αφού μετά από επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, με στόχο τον διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς στη Συρία, ακολούθησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η απάντηση με την επίθεση στην πόλη Ισφαχάν.

Τον Μάρτιο του 2011 η… δημοκρατική Δύση επιχείρησε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, χρησιμοποιώντας λιποτάκτες του συριακού στρατού, ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και την Τουρκία. Ήταν μια κλασική επιχείρηση «πορτοκαλί επανάστασης» που έγινε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».

Τότε απέτυχαν να ανατρέψουν τον Άσαντ, λόγω της ισχυρής αντίδρασης Ρωσίας και Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου δεν επέτρεψαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και άρχισε μια επιχείρηση εξουδετέρωσης της απειλής στο έδαφος, με στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας και του Ιράν.

Το Ιράν ενεπλάκη το 2013, στέλνοντας στη Συρία μονάδες των ειδικών δυνάμεων (Δύναμη Κουντς) των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίες τότε είχαν διοικητή τον Κασίμ Σουλεϊμάνι, εμπνευστή της δημιουργίας ενός δικτύου πληρεξουσίων, με στόχο την άσκηση επιρροής και «πολιορκίας» του Ισραήλ.

Με την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, και την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, αυτό το δίκτυο πληρεξουσίων του Ιράν ανέλαβε δράση, με κάθε είδους επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Πρωταγωνιστής των επιθέσεων αυτών η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία όμως σε ένα βαθμό καθοδηγείται και τροφοδοτείται με όπλα και πυρομαχικά και από τις ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης που σταθμεύουν στη Συρία.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά μεταφέρονται στη Συρία κυρίως αεροπορικώς, στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, τα οποία, εξ αυτού του λόγου, έχουν δεχτεί πολλές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Επίσης, επιθέσεις έχουν δεχτεί και εγκαταστάσεις τω ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό και σε άλλες περιοχές της Συρίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αντιδράσει το Ιράν στις επιθέσεις αυτές.

Μέχρι που δέχτηκε αεροπορική επίθεση το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου 2024, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, ανάμεσα στα οποία ο ανώτατος διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ταξίαρχος Μοχαμέντ Ρεζά Ζαχεντί και άλλοι επτά Ιρανοί αξιωματικοί.

Η επίθεση σε διπλωματική αποστολή ξένης χώρας, ισοδυναμεί με επίθεση στο έδαφος της χώρας αυτής και αυτό έφερε το Ιράν σε σοβαρό δίλημμα. Να απαντήσει το ίδιο στην επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ή μέσω πληρεξουσίων. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αφού αν απαντούσε το ίδιο, υπήρχε κίνδυνος ανταπάντησης από πλευράς του Ισραήλ, κάτι που σημαίνει πόλεμος.

Γι’ αυτό το Ιράν επί δεκατρείς ημέρες στάθμισε όλες τις παραμέτρους, ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι θα πραγματοποιήσει επίθεση περιορισμένου πλήγματος, χωρίς απώλειες αμάχων, θέλοντας να δείξει πως η επίθεση αποσκοπεί στην απάντηση στο βομβαρδισμό του προξενείου και ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί κλιμάκωση.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε την επίθεση με τη βοήθεια των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας και Σ. Αραβίας, πλην όμως ορισμένοι πύραυλοι, πιθανόν υπερηχητικοί, έπληξαν δύο αεροπορικές βάσεις, του Ναβατίμ και του Ραμόν.

Το Ισραήλ θέλησε να απαντήσει, όμως βρήκε απέναντί του τείχος. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, που το βοήθησαν στην αντιμετώπιση της επίθεσης του Ιράν, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετοι με κάτι τέτοιο.

Αυτό, υποχρέωσε το Ισραήλ, μετά από τέσσερα πολεμικά συμβούλια, να απαντήσει στην επίθεση της Παρασκευής, που ήταν μικράς κλίμακος και με drones, τα οποία αναχαιτίστηκαν από την ιρανική αεράμυνα.

Δεδομένου ότι ακολουθεί το εβραϊκό Πάσχα, είναι πολύ πιθανόν αν έχουμε μια «αναγκαστική εκεχειρία» τις επόμενες ημέρες.

Μετά, βλέπουμε..

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Αδελαΐδα: Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος σε διήμερη ποιμαντική επίσκεψη στην «πόλη των Εκκλησιών»

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: Στάθη Παρχαρίδη από Στάθης Παρχαριδης/Facebook-φωτό logo από Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου/Facebook)

Στάθης Παρχαρίδης: Το συγκινητικό μήνυμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου με βίντεο από την τελευταία του εμφάνιση

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μητρόπολη Βελγίου)

Χούταλεν: Ο Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων του Βελγίου στον ναό της Παναγίας – Μια ενορία με ιστορία 70 χρόνων

1 ώρα πριν
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο: Προσευχή στα ξωκλήσια και ένα συγκινητικό ταξίδι στη φύση και τις μνήμες της γενέτειράς του

2 ώρες πριν

Απάτη 300.000 ευρώ στη Θεσπρωτία – 78χρονος πίστεψε ότι επένδυε σε κρυπτονομίσματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV