pontosnews.gr
Τρίτη, 12/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΟΗΕ: Ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας – Απείχαν οι ΗΠΑ

Ζητούν επίσης την απελευθέρωση όλων των ομήρων άνευ όρων

25/03/2024 - 7:21μμ
Παλαιστίνιος κάθεται μπροστά σε σορούς συγγενών στο νοσοκομείο Αλ Ναζάρ, μετά από ισραηλινό πλήγμα με ρουκέτες στο στρατόπεδο προσφύγων στη Ράφα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Παλαιστίνιος κάθεται μπροστά σε σορούς συγγενών στο νοσοκομείο Αλ Ναζάρ, μετά από ισραηλινό πλήγμα με ρουκέτες στο στρατόπεδο προσφύγων στη Ράφα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέντε μήνες πολέμου και έναν επερχόμενο λιμό χρειάστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εγκρίνει σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητά την «άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, ανάλογο αίτημα είχε εμποδιστεί πολλές φορές από τις ΗΠΑ, οι οποίες αυτήν τη φορά απείχαν, εντείνοντας την πίεση στον ισραηλινό σύμμαχό τους.

Το ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε εν μέσω χειροκροτημάτων με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή, «αξιώνει μια άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού», ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, που θα οδηγήσει στην «εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Εδώ και πέντε μήνες, ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει φρικτά. Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος. Τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αλγερίας Αμάρ Μπεντζαμά, ακόμα κι αν τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου συχνά αψηφούνται από τα κράτη τα οποία αφορούν.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο του στρατού του Ισραήλ μετέδωσε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακυρώσει μια προγραμματισμένη αποστολή στην Ουάσιγκτον, εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα.

Την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα είχαν θέσει το βέτο τους σε ένα σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που υπογράμμιζε την «ανάγκη» μιας «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα σε σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Ορισμένοι παρατηρητές είχαν διακρίνει μια σημαντική εξέλιξη της θέσης της Ουάσιγκτον, που βρίσκεται υπό πίεση να περιορίσει τη στήριξή της στο Ισραήλ, την ώρα που οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.000 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Έως τότε, οι ΗΠΑ συστηματικά αντιτίθεντο στο όρο «κατάπαυση του πυρός» στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, έχοντας μπλοκάρει τρία κείμενα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, το αμερικανικό κείμενο που απορρίφθηκε δεν καλούσε ακριβώς σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, χρησιμοποιώντας μια διατύπωση που κρίθηκε αμφίσημη από τις αραβικές χώρες, την Κίνα και τη Ρωσία, η οποία κατήγγειλε το «υποκριτικό θέαμα» των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί έργο των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, τα οποία διαπραγματεύτηκαν όλο το Σαββατοκύριακο με τις ΗΠΑ επιχειρώντας να αποφύγουν μια νέα αποτυχία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σε άλλο σημείο του, το ψήφισμα ζητά την «άρση όλων των εμποδίων» στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Πρέσβεις, αξιωματούχοι και αντιπρόσωποι τηρούν ενός λεπτού σιγή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μόσχα (φωτ.: EPA/Sarah Yenesel)

Βαθιά διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο, βαθιά διχασμένο στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και χρόνια, δεν είχε καταφέρει έως τώρα να υιοθετήσει από την 7η Οκτωβρίου επ’ αυτού του θέματος παρά μόνο δύο ψηφίσματα (εκ των οκτώ που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα: έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου, η είσοδος βοήθειας στη Γάζα, που βρίσκεται υπό πολιορκία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής και ο λιμός πλανάται.

Το νέο ψήφισμα καταδικάζει επίσης «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», όμως χωρίς να αναφέρει τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητα τους αμάχων, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων του Ισραήλ.

Η Γκρίνφιλντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, διότι δεν συμφωνούσαν με τα πάντα στο κείμενο και το ψήφισμα δεν περιείχε μια καταδίκη της Χαμάς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη φωτιά στα Δαρδανέλλια (φωτ.: Χ/Orman Genel Müdürlüğü)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πάνω από 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν λόγω της πελώριας φωτιάς στα Δαρδανέλλια – Κάηκαν σπίτια και οχήματα

12/08/2025 - 9:11πμ
(Φωτ.: x.com/kajakallas?ref_src=twsrc%5Etfw)
ΚΟΣΜΟΣ

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ καταδικάζει τη δολοφονία των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα

12/08/2025 - 12:46πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα Τύπου, στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/WILL OLIVER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναστολή για ακόμα 90 μέρες η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα

11/08/2025 - 11:39μμ
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους (φωτ.: EPA/Will Oliver/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Αναμένω μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πούτιν

11/08/2025 - 7:59μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη διάρκεια της υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

11/08/2025 - 6:30μμ
Παλαιστίνιοι θρηνούν στην κηδεία των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Έξι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινά πυρά – Γκράφιτι κατά του πολέμου στο Τείχος των Δακρύων

11/08/2025 - 4:42μμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού στις πλαγιές του Βεζούβιου (φωτ.: EPA/Cesare Abbate)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οικολογική καταστροφή από πυρκαγιά στον Βεζούβιο, έκρηξη στο ηφαίστειο της Αίτνας

11/08/2025 - 1:53μμ
O Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 2017 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία με τον Τραμπ πριν από το ραντεβού με τον Πούτιν θέλουν οι Ευρωπαίοι

11/08/2025 - 11:37πμ
Η σημαία της Παλαιστίνης (φωτ.: EPA / Rolex Dela Rena)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία θα αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο

11/08/2025 - 9:55πμ
Ζημιές μετά το σεισμό των 6,1 βαθμών στη δυτική Τουρκία, στην πόλη Σιντιργκί (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βίντεο από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ – Ένας νεκρός, κατέρρευσαν κτήρια

11/08/2025 - 9:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε Τούρκο καταζητούμενο από την Interpol

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Επικό τζακ ποτ στο ΤΖΟΚΕΡ: 25 εκατομμύρια ευρώ στην αποψινή κλήρωση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Instagram/ppsakropotamou)

Δεκαπενταύγουστος στον Ακροπόταμο με διήμερο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: zarpanews.gr)

Κρήτη: Ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού σε μπαρ στο Ηράκλειο – Φημολογείται «σασμός» με τους κατηγορούμενους

3 ώρες πριν
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ψωμάς)

Άνιση μάχη με τις φλόγες σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα και Φωκίδα – Οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν τα εναέρια και εξαπλώνουν τα μέτωπα

3 ώρες πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φαίδων Βεγλερής, ένας εμβληματικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign