pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη: Προκλητικές αναφορές Ερντογάν στην Άλωση και την Αγια-Σοφιά – Τι είπε για την «Κόκκινη Μηλιά»

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης του Μουράτ Κουρούμ, του υποψήφιου που επέλεξε ως αντίπαλο του Ιμάμογλου

24/03/2024 - 9:10μμ
O τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά το χέρι του υποψηφίου δημάρχου του κόμματός του για την Κωνσταντινούπολη Μουράτ Κουρούμ σε προεκλογική συγκέντρωση στην οποία όχι μόνο παραβρέθηκε αλλά και κεντρικός ομιλητής (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

O τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά το χέρι του υποψηφίου δημάρχου του κόμματός του για την Κωνσταντινούπολη Μουράτ Κουρούμ σε προεκλογική συγκέντρωση στην οποία όχι μόνο παραβρέθηκε αλλά και κεντρικός ομιλητής (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο γνωστό ρόλο του… σουλτάνου επανήλθε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον Μουράτ Κουρούμ, τον υποψήφιο που επέλεξε ο ίδιος για να αντιπαρατεθεί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, όχι μόνο παραβρέθηκε στη σημερινή συγκέντρωση αλλά ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Επιχειρώντας να  ξυπνήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενώ για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος είπε ότι πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο 80 χρόνων.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του τραγούδησε το γνωστό τραγούδι «Τον αγαπώ» που συνήθιζε να λέει κατά τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στις περυσινές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στη συνέχεια απήγγειλε στα αραβικά το απόσπασμα του Κορανίου το οποίο αναφέρεται στην Άλωση: «Ο Προφήτης μας προέβλεψε την κατάκτησή της, λέγοντας πως η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι υπέροχος στρατός θα είναι αυτός ο στρατός, τι υπέροχος διοικητής θα είναι αυτός ο κατακτητής».

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη την «Κόκκινη Μηλιά» που ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν, κληροδότησε στα παιδιά του λέγοντας «πάρτε την Κωνσταντινούπολη, κάντε την ένα ροδόκηπο».

«Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη που έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερους ηγεμόνες που έχει δει ποτέ ο κόσμος ως πορθητής σε ηλικία 21 ετών» είπε επίσης, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι ένας θησαυρός που έχει μετατραπεί σε έργο τέχνης σαν να έχει κεντηθεί από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην περίοδο της Δημοκρατίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε κάνοντας αναφορά στη μετατροπή τη Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Πραγματοποιήσαμε το επί 80 χρόνια όνειρο του έθνους μας και ξανανοίξαμε την Αγία Σοφία για λατρεία, δόξα στον Αλλάχ. Σήμερα, σύμφωνα με τη θέληση του σουλτάνου Μωάμεθ, το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται πέντε φορές την ημέρα από τους μιναρέδες του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και χαντίθ, τακμπίρ, σαλαβάτ και απαγγελίες του Κορανίου κοσμούν τους θόλους του».

Κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής είναι «Κωνσταντινούπολη ξανά», σύνθημα που ήταν κυρίαρχο και στη σημερινή συγκέντρωση στο παλαιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, από δήμαρχος της οποίας ξεκίνησε την άνοδό του στην πολιτική, έχει γίνει για τον Ερντογάν βασικός στόχος, προκειμένου να ολοκληρώσει την επιτυχία του στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, καταλογίζοντας του ανικανότητα και υποστηρίζοντας ότι τα πέντε χρόνια της θητείας του δεν έγιναν έργα και ήταν χαμένος χρόνος. Όπως είπε, το πρόβλημα της Κωνσταντινούπολης δεν είναι η έλλειψη πόρων και δυνατοτήτων, αλλά η έλλειψη οράματος και ικανότητας.

Ανέδειξε ιδιαίτερα το δικό του έργο όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998, αλλά και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στο βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα και στο οποίο εμφανίζονται στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ιμάμογλου να μετρούν πάκους μετρητών. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το CHP δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. «Ρυπαίνουν την πολιτική. Ρυπαίνουν τις ψήφους εκείνων που εμπιστεύτηκαν την τιμή τους. Ρυπαίνουν την Κωνσταντινούπολη» είπε.

Ο 53χρονος δήμαρχος νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός του αντίπαλος που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η Κωνσταντινούπολη των 16 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, με πληθυσμό μεγαλύτερο από 131 χώρες του κόσμου, είναι το «κλειδί» της εξουσίας στη χώρα.

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι στη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του (φωτ.: EPA/SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική νίκη του Ζόραν Μαμντάνι στη Νέα Υόρκη – Ο νεότερος, Νοτιοασιάτης και πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος

5/11/2025 - 9:10πμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Μεροληπτική και αβάσιμη» η έκθεση της Κομισιόν – Πύρινες αναφορές για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

4/11/2025 - 11:57μμ
(Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντικ Τσέινι: Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πολέμιος του Τραμπ πέθανε σε ηλικία 84 ετών

4/11/2025 - 10:27μμ
Στην αριστερή πλευρά του Πύργου των Κόμηδων πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργάτη, ενώ δεξιά διακρίνονται κομμάτια του τοίχου τα οποία καταρρέουν (φωτ.: EPA/Maurizio Brambatti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Νεκρός ο εργάτης που παγιδεύτηκε όταν κατέρρευσε ο μεσαιωνικός πύργος – Έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία

4/11/2025 - 2:23μμ
Ερντογάν και Μπαχτσελί στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τούρκου πρόεδρου, 3 Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί αιφνιδιάζει πάλι με τους Κούρδους – «Να αποφυλακιστεί ο Ντεμιρτάς»

4/11/2025 - 1:59μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνικό τετ α τετ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Βολοντίμιρ Ζελένσκι

3/11/2025 - 11:59μμ
Η αίθουσα με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των θυμάτων στο Γιαντ Βασέμ (φωτ.: Gary Todd / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το Yad Vashem ταυτοποίησε 5 εκατ. εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα

3/11/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: EPA / Maurizio Brambatti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Κατέρρευσε μεσαιωνικός πύργος κοντά στο Κολοσσαίο – Υπάρχουν τραυματίες

3/11/2025 - 6:44μμ
Στελέχη της Σήμανσης διακρίνονται να εργάζονται στον συρμό όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση (φωτ.: EPA/Tayfun Salci)
ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: 32χρονος μαχαίρωσε 11 άτομα σε τρένο – Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος-ήρωας που προσπάθησε να τον σταματήσει

3/11/2025 - 12:34μμ
Οι «έμπιστοι» του Βούτιστς απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Υποστηρικτές του Βούτσιτς προκαλούν – Έχασε τον γιο της στο Νόβι Σαντ, δέχεται επίθεση

2/11/2025 - 10:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: freepik)

ΑΑΔΕ: Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 42.975 ανηλίκους

8 λεπτά πριν
Αστυνομικό μπλόκο έξω από τα Βορίζια του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βεντέτα στα Βορίζια: 400 αστυνομικοί έχουν ζώσει το χωριό – Γειτόνισσες οι χαροκαμένες μανάδες, στο κενό οι προσπάθειες για σασμό

32 λεπτά πριν
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου παρατήρησε τα εκθέματα και υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου (φωτ.: facebook/Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού-«Αγία Σοφία»)

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ξεναγήθηκε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Grappling: «Χάλκινη» η Ζαϊμίδου στο Λουτράκι

1 ώρα πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Γκιλφόιλ: «Σε ιστορικά υψηλό σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, θα τις ενισχύσουμε περαιτέρω»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Sunnyfields Farm)

Όζι Όσμπορν: Το μεγαλύτερο μωσαϊκό με τη μορφή του, φτιαγμένο από κολοκύθες, κατέκτησε θέση στο βιβλίο Γκίνες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign