pontosnews.gr
Σάββατο, 2/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η έλλειψη φορτιστών ανησυχεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι αγοραστές διστάζουν όταν ξέρουν ότι δεν υπάρχουν σταθμοί φόρτισης για να εξασφαλίσουν την επάρκεια της μπαταρίας στα ταξίδια τους

20/03/2024 - 5:31μμ
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε δημόσιο σταθμό στην Κοπεγχάγη της Δανίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε δημόσιο σταθμό στην Κοπεγχάγη της Δανίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν και η εξέλιξη της αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υποδομές φόρτισης στα δημόσια δίκτυα πολλών χωρών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Έως τώρα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το δημόσιο δίκτυο φόρτισης των EV έχει πολλές ελλείψεις, ακόμη και στο εθνικό δίκτυο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση των υποσταθμών DC μεγάλης ισχύος για να φορτιστούν γρήγορα οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, χωρίς να εκπέμπουν επικίνδυνους ρύπους.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων επενδύουν μεγάλο μέρος από τους οικονομικούς πόρους τους για να εξελίξουν και να λανσάρουν νέα μοντέλα με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση, αλλά αντιμετωπίζουν τα παράπονα και τις αιτιάσεις των υποψήφιων αγοραστών σχετικά με τη δυνατότητα της φόρτισης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σημαντική μερίδα υποψήφιων αγοραστών θέτει σαν πρώτο προβληματισμό την εύκολη φόρτιση και όχι τις κρατικές επιδοτήσεις για την απόκτηση EV.

Ακόμη και σε χώρες όπου έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην υποδομή φόρτισης των EV, όπως η Γαλλία, υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου καταγράφονται ελλείψεις στο δίκτυο.

Ανώτατο στέλεχος αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε: «Αν δεν εξασφαλισθεί σύντομα η απρόσκοπτη φόρτιση των EV, οι οδηγοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα το 2035 να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους παντού στην Ευρώπη».

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν υποσταθμούς γρήγορης φόρτισης επισημάνουν την έλλειψη υποδομής στην παροχή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος από το δημόσιο δίκτυο και την ανάγκη να κατασκευασθούν υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμφίδρομη φόρτιση αλλά και έλλειψη ρεύματος

Ένα γαλλικό μοντέλο που παρουσιάσθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, έχει τη δυνατότητα να κάνει αμφίδρομη φόρτιση, δηλαδή, το αυτοκίνητο μπορεί να επιστρέψει την ηλεκτρική ενέργεια που δεν χρειάζεται για την κίνηση του πίσω στο δίκτυο, στο σπίτι, είτε στις συσκευές.

Η διαδικασία για τη δημιουργία ενός γρήγορου σταθμού φόρτισης των EV έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο σε δύο χρόνια από έξι μήνες, ανέφεραν τέσσερις εταιρείες φόρτισης EV, γιατί οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς των κρατικών φορέων και των δημοτικών αρχών, αναφέρει το Reuters.

Η ηλεκτροκίνηση των μεταφορών είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν τον στόχο της ΕΕ για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ΕΕ έχει αποφασίσει να σταματήσουν οι πωλήσεις οχημάτων που εκπέμπουν CO2 από το 2035 και να αναπτυχθεί το δίκτυο σταθμών φόρτισης των EV. Έως το τέλος τους 2023, μόνο το 5,4% των επιβατικών αυτοκινήτων κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών, σε σύνολο 286 εκατομμυρίων οχημάτων.

Η ΕΕ ενέκρινε νόμο για την εγκατάσταση ταχυφορτιστών έως το 2030 κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος καθορισμένων οδικών δικτύων για επιβατικά αυτοκίνητα και κάθε 100 χιλιόμετρα για τα βαρέα οχήματα. Υπάρχει μια ισχυρή ώθηση για την κατασκευή κόμβων για επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά ακόμη δεν έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για σταθμούς φόρτισης των φορτηγών, των λεωφορείων και των τουριστικών πούλμαν. Τα βαρέα οχήματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις οδικές μεταφορές της ΕΕ. Οι οδικές μεταφορές στο σύνολό τους ευθύνονται για το ένα πέμπτο των εκπομπών της ΕΕ.

Οι εταιρείες που ασχολούνται με τη δημιουργία των υποσταθμών γρήγορης φόρτισης επισημάνουν την έλλειψη υποδομής στην παροχή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος από το δημόσιο δίκτυο και την ανάγκη να κατασκευασθούν υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος αυξάνεται υπέρμετρα και οι επενδύσεις τους με τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά τη χρήση είναι επισφαλείς, εκτιμούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σπύρος Ρέκκας

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

1/07/2025 - 11:02μμ
Λαμπρόπουλος, Νούση, Κουρσουμπά, Κολονιάρη, Στεργιούλας στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια πρωτιά για ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ: Ανακάλυψαν 8 νέα βαρυτικά κύματα

29/06/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: Χρήστος Βασιλείου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Genius Olympiad: Χάλκινο για δυο Θεσσαλονικείς μαθητές που παράγουν ενέργεια από τα απομεινάρια στο …ταπεράκι της μαμάς

21/06/2025 - 9:09πμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση: Julius Csotonyi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Αυτός είναι ο «Πρίγκιπας Δράκος» που ξαναγράφει την ιστορία των τυραννόσαυρων

14/06/2025 - 4:13μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους πτερόσαυρου: Alessio Ciaffi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Άγνωστο είδος πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στη Γερμανία

10/06/2025 - 11:24μμ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Στην Αθήνα ο επόμενος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας Microsoft ΑΙ

5/06/2025 - 2:58πμ
(Φωτ.: Pixabay / Егор Камелев)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κουνούπια: «Αποκάλυψη τώρα» – Τα ηθικά ζητήματα της εξαφάνισης του πιο μισητού ζώου στον πλανήτη

4/06/2025 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη μεταφορά στο Λιμεναρχείο Φλοίσβου, της γυναίκας που συνελήφθη για την υπόθεση με το κορίτσι που βρέθηκε νεκρό σε παραλία στο Π. Φάληρο (φωτ.: 
Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)

Νεκρό κοριτσάκι στο Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα η μητέρα του άτυχου παιδιού

16 λεπτά πριν
Μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνα (φωτ.: Facebook / Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνα)

Μια Παναγία Σουμελά στη Δυτική Ελλάδα, στον Απιδεώνα Πατρών, το χωριό των Ποντίων

48 λεπτά πριν
Ο Απόστολος Διανέλλος, φωτογραφίζεται σε δάσος στα Γρεβενά  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)

Ο φύλακας της φύσης των Γρεβενών: Ο Απόστολος Διανέλλος στο φυσικό του περιβάλλον

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας)

Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου ο καλοκαιρινός χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας Έβρου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Παπανικολάου)

Ευχάριστος ο σημερινός καιρός με λίγες τοπικές βροχές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Γλύτωσε τη φυλακή ο 20χρονος μοτοσικλετιστής που έκανε ελιγμούς διαφυγής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign