pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη

Μέσα στην επόμενη δεκαετία – Απώτερος στόχος η κατασκευή σεληνιακών οικισμών

5/03/2024 - 11:38μμ
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διακρίνεται μπροστά από τη Σελήνη. Στα σχέδια της Ρωσίας είναι η κατασκευή ενός πυρηνοκίνητου μεταγωγικού διαστημοπλοίου (φωτ.: EPA/Peter Komka)

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διακρίνεται μπροστά από τη Σελήνη. Στα σχέδια της Ρωσίας είναι η κατασκευή ενός πυρηνοκίνητου μεταγωγικού διαστημοπλοίου (φωτ.: EPA/Peter Komka)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχέδια κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη περίπου το 2033-35 δρομολογούν η Ρωσία και η Κίνα όπως δήλωσε σήμερα ο Γιούρι Μπορίσοφ επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει την κατασκευή σεληνιακών οικισμών.

Ο Μπορίσοφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται από κοινού πάνω σε ένα σεληνιακό πρόγραμμα και ότι η Μόσχα είναι σε θέση να συμβάλει με την τεχνογνωσία της στον τομέα της «πυρηνικής διαστημικής ενέργειας».

«Σήμερα σκεφτόμαστε σοβαρά ένα έργο – κάπου στο 2033-2035 – να στείλουμε (αποστολή) και να κατασκευάσουμε έναν σταθμό ενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους μας», είπε ο Μπορίσοφ.

Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μελλοντικούς σεληνιακούς οικισμούς, είπε, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε.

«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση… θα πρέπει να λειτουργεί αυτόματα, χωρίς την παρουσία ανθρώπων», δήλωσε αναφερόμενος στο πιθανό σχέδιο.

Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια της Ρωσίας να κατασκευάσουν ένα πυρηνοκίνητο μεταγωγικό διαστημόπλοιο. Είπε ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το έργο έχουν επιλυθεί εκτός από την εξεύρεση λύσης για το πώς θα ψύχεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

«Εργαζόμαστε πράγματι πάνω σε ένα διαστημικό ρυμουλκό. Αυτή η τεράστια, κυκλώπεια κατασκευή που θα είναι σε θέση, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και τουρμπίνες μεγάλης ισχύος… να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μία τροχιά σε μια άλλη, να περισυλλέγει διαστημικά συντρίμμια και να είναι συμβατή με πολλές άλλες εφαρμογές», είπε ο Μπορίσοφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν για φιλόδοξα σχέδια να κάνουν μια μέρα ορυχεία στη Σελήνη, αλλά το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει υποστεί μια σειρά από αποτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη αποστολή της στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια απέτυχε πέρυσι, αφού το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 βγήκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει περαιτέρω αποστολές στην Σελήνη και μετά θα αξιοποιήσει την δυνατότητα μια κοινής Ρώσο-Κινεζικής επανδρωμένης αποστολής όπως και της εγκατάστασης βάσης στην Σελήνη.

Η Κίνα είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι έχει στόχο να στείλει τον πρώτο Κινέζο αστροναύτη στην Σελήνη πριν από το 2030.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, ως ψευδή, λέγοντας ότι επρόκειτο για τέχνασμα για να παρασύρει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις για τους εξοπλισμούς με τους όρους της Δύσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Gerd Altmann)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ChatGPT: Αμερικανοί πάνε στα δικαστήρια την OpenAI και τη Microsoft με κατηγορία για… φόνο

11/12/2025 - 7:48μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

9/12/2025 - 5:31μμ
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

9/12/2025 - 12:48μμ
Ρομποτικός μηχανισμός λαμβάνει δείγματα από μια υδροθερμική πηγή στη Μήλο (φωτ.: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Μήλο: Υδροθερμικά πεδία σε άγνωστα βάθη

7/12/2025 - 12:34μμ
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

4/12/2025 - 5:41μμ
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 2022, 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τσερνόμπιλ: Βρέθηκε μεταλλαγμένος μύκητας που επιβιώνει χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία

2/12/2025 - 7:31μμ
(Πηγή: SpaceX)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Μικροδορυφόροι ραντάρ made in Greece παρέχουν στοιχεία για την Άμυνα και την Ασφάλεια

30/11/2025 - 6:30μμ
(Φωτ.: Βασιλική Μουσλοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκρυπτογραφήθηκε το ανάγλυφο της Ελλάδας – Νέα χαρτογράφηση ρηγμάτων φωτίζει τον σεισμικό χάρτη της χώρας

29/11/2025 - 1:26μμ
Τα μέλη της Αποστολής 74, ο αστροναύτης της NASA Κρις Ουίλιαμς (α) και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ (κέντρο) και Σεργκέι Μικάεφ στην τελετή πριν από την εκτόξευση του Soyuz MS-28 (φωτ.: EPA/PAVEL MIKHEYEV)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Soyuz MS-28: Ασφαλείς οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης στον ISS

28/11/2025 - 11:05πμ
Το δέλτα του ποταμού Έλβα (πηγή: esa.int)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το δορυφόρο Copernicus Sentinel-1D – Μόλις 50 ώρες από την εκτόξευσή του

27/11/2025 - 6:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την έναρξη των 8ων «Διογενείων», Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: aegeanews.gr)

Ξεκίνησαν τα 8α «Διογένεια» στην Κω: Τριήμερο αφιερωμένο στην ποντιακή μνήμη και παράδοση

18 λεπτά πριν
Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Αγρότες σε νέα φάση αποφάσεων στη Νίκαια: Πανελλαδική σύσκεψη, πρόσκληση Μητσοτάκη

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Δεν άντεξε στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

10 ώρες πριν
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign