pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Νέα αναβολή στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ – Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα της ποινικής ασυλίας

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί με διάφορες προσφυγές να καθυστερήσει τη δίκη του μέχρι τις εκλογές, ώστε, αν εκλεγεί, να τερματίσει τις ποινικές διώξεις εις βάρος του

29/02/2024 - 6:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης μετά την επικράτησή του επί της ρεπουμπλικανής αντιπάλου του Νίκι Χάλεϊ στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης μετά την επικράτησή του επί της ρεπουμπλικανής αντιπάλου του Νίκι Χάλεϊ στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ζήτημα της ποινικής ασυλίας που επικαλείται ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε χθες Τετάρτη να εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αναβάλλοντας ουσιαστικά περαιτέρω τη διεξαγωγή της ομοσπονδιακής δίκης του για την προσπάθειά του να ανατρέψει παράνομα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Αντιμέτωπος με τέσσερις διώξεις ποινικής φύσης, ο μεγιστάνας, το μεγάλο φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, επιδιώκει, καταθέτοντας διάφορες προσφυγές, να δικαστεί όσο αργότερα γίνεται και σε κάθε περίπτωση μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Η δίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου για τις παράνομες προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν το 2020 κανονικά θα άρχιζε την 4η Μαρτίου.

Όμως η διαδικασία ανεστάλη για όσο θα εξετάζεται από τον κορυφαίο θεσμό της αμερικανικής δικαιοσύνης το ζήτημα της ασυλίας που επικαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την 6η Φεβρουαρίου την επιχειρηματολογία περί ποινικής ασυλίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε έτσι στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να εξασφαλίσει αναστολή της ισχύος της απόφασης αυτής.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος χειρίστηκε τον φάκελο, κάλεσε από την πλευρά του το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα.

Εισηγήθηκε επίσης ο κορυφαίος θεσμός της αμερικανικής δικαιοσύνης να μην ασχοληθεί με το θέμα, αλλά, σε περίπτωση που το έκανε, να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα, ώστε, σε περίπτωση που απορριφθεί οριστικά η ασυλία που λέει πως έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, η δίκη του να μπορέσει να διεξαχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερη καθυστέρηση.

Με την χθεσινή απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ικανοποίησε εν μέρει την πλευρά Τραμπ, αφού δεν επέτρεψε η ετυμηγορία του εφετείου να τεθεί ισχύ, παρά αφού αποφανθεί το ίδιο.

Προγραμματίζοντας συνεδριάσεις «την εβδομάδα της (σ.σ. Δευτέρας) 22ης Απριλίου», πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του ειδικού εισαγγελέα να επισπευστεί το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο οι περισσότεροι νομικοί και πολιτικοί σχολιαστές έκριναν χθες βράδυ ως επρόκειτο για επιτυχία της στρατηγικής των αναβολών που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ, μιας και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες η δίκη του να μπορέσει να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές, ακόμα κι αν τα εννέα μέλη του απορρίψουν την «απόλυτη ασυλία» για την οποία μιλούν ο ίδιος και οι συνήγοροί του.

Αν εκλεγόταν ξανά στην προεδρία, ο Ντόναλντ θα ήταν σε θέση, αφού αναλάμβανε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2025, να διατάξει να τερματιστούν οι ομοσπονδιακές ποινικές διώξεις σε βάρος του.

Ο ενδιαφερόμενος εξήρε την απόφαση μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, τονίζοντας πως «χωρίς προεδρική ασυλία, ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία σωστά, ή να λάβει αποφάσεις προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Από την άλλη, ο ειδικός εισαγγελέας Σμιθ τόνισε στα γραπτά επιχειρήματά του πόσο μεγάλη «εθνική σημασία» έχει αυτή η ποινική υπόθεση, καθώς πρώην πρόεδρος διώκεται διότι «προσπάθησε να διατηρηθεί στην εξουσία εμποδίζοντας τον νικητή να αναλάβει τα καθήκοντά του».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί περιπολούν κοντά στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, μετά την εισβολή του 21χρονου ένοπλου τα ξημερώματα της Κυριακής (φωτ.: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 21χρονος που είχε δηλωθεί αγνοούμενος, ο «εισβολέας» στο Μαρ-α-Λάγκο

22/02/2026 - 11:30μμ
Στρατιώτης με φορητό πυραυλικό αμυντικό σύστημα 
(φωτ.: EPA / Rob Engelaar)
ΚΟΣΜΟΣ

Μυστική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας για χιλιάδες πυραύλους ώμου αξίας 500 εκατ. ευρώ

22/02/2026 - 7:42μμ
Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οροφή του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Μαρ-α-Λάγκο: Νεκρός ένοπλος εισβολέας – Εξετάζεται αν υπήρχε απειλή κατά Τραμπ

22/02/2026 - 5:41μμ
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2025 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – «Χωρίς πετρέλαιο, καμία απόφαση»

22/02/2026 - 5:03μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Πυροβολισμοί στο Μαρ-α-Λάγκο – Η Μυστική Υπηρεσία σκότωσε εισβολέα στο θέρετρο του Τραμπ

22/02/2026 - 4:21μμ
Ιρανές περνούν μπροστά από αφίσα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά την άφιξή τους σε τελετή μνήμης για θύματα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στο τέμενος Μοσαλάχ της Τεχεράνης. 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν σε πολεμικό συναγερμό: Ο Χαμενεΐ δίνει τα κλειδιά της εξουσίας – Η Τεχεράνη περιμένει τους Αμερικανούς

22/02/2026 - 2:59μμ
Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Αμπντιραχμάν Μοχαμέντ Αμπντουλαχί, τον περασμένο Μάιο, στο Ναϊρόμπι της Κένυας (φωτ. αρχείου: EPA/ DANIEL IRUNGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλιλάνδη: Έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ορυκτά και τις στρατιωτικές βάσεις της

22/02/2026 - 11:12πμ
Μπάνερ με τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ κρέμεται έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Αυξάνει στο 15% τον νέο παγκόσμιο δασμό

21/02/2026 - 9:18μμ
Η σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Παράνομοι οι περισσότεροι ανταποδοτικοί δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ – Νέος παγκόσμιος δασμός 10% σε ισχύ

21/02/2026 - 5:46μμ
Ο μικρούλης Ντομένικο με τη μητέρα του (φωτ.: facebook)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε το δύο ετών αγοράκι που του είχαν μεταμοσχεύσει κατεστραμμένη καρδιά

21/02/2026 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ρουμανική Ορθόδοξη Ενορία Αγίου Γεωργίου, Τόκιο)

Ιαπωνία: Άνοιξε το πρώτο ορθόδοξο νεκροταφείο στη χώρα

4 ώρες πριν
Αστυνομικοί περιπολούν κοντά στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, μετά την εισβολή του 21χρονου ένοπλου τα ξημερώματα της Κυριακής (φωτ.: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich)

ΗΠΑ: 21χρονος που είχε δηλωθεί αγνοούμενος, ο «εισβολέας» στο Μαρ-α-Λάγκο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας)

Γενίτσαροι και Μπούλες ξεσήκωσαν και φέτος τη Νάουσα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Super League: Στην κορυφή με τεσσάρα η ΑΕΚ – Γκέλα στη Λάρισα ο ΠΑΟΚ

6 ώρες πριν
Πλημμυρισμένες οι περιοχές γύρω από τον Έβρο (φωτ.: glomex)

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί – Έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη αναπαράσταση του γάμου που ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες (φωτ.: Δήμος Λαμιέων)

Νεομαγνησιώτικος γάμος: 32 χρόνια ζωντανό το έθιμο που κάθε Καθαρά Δευτέρα ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign