pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελευταίο αντίο σε έναν σπουδαίο Πόντιο, τον ιστορικό Στάθη Πελαγίδη

Το έργο που αφήνει σπουδαίο· τον Μάρτιο του 2023 κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο, το «Μικρασιατική Καταστροφή 1922: Η "ζωή εν τάφω" των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων»

27/02/2024 - 10:28μμ
Ο Στάθης Πελαγίδης (δεξιά) σε εκδήλωση της Αδελφότητας Ελλήνων στη Φιλαδέλφεια Αμερικής (φωτ.: αρχείο Σ. Πελαγίδη)

Ο Στάθης Πελαγίδης (δεξιά) σε εκδήλωση της Αδελφότητας Ελλήνων στη Φιλαδέλφεια Αμερικής (φωτ.: αρχείο Σ. Πελαγίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ταξίδι προς την αιωνιότητα –και γιατί όχι προς τα παρχάρια της Ματσούκας του Πόντου όπου μεγάλωσαν οι γονείς του–, ξεκίνησε ο Στάθης Πελαγίδης. Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών – ακάματος μέχρι το τέλος, τον Μάρτιο του 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το τελευταίο του έργο, με τίτλο Μικρασιατική Καταστροφή 1922: Η «ζωή εν τάφω» των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων.

Η ταφή του θα γίνει στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Οινόη Καστοριάς. Συγγενείς και φίλοι θα πουν  το αντίο την Τετάρτη στις 9:00, στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Δελφών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το έργο που αφήνει ο Στάθης Πελαγίδης σπουδαίο, ιδίως οι ιστορικές μελέτες του σχετικά με την εκκλησιαστική ιστορία του Πόντου και την εγκατάσταση και αποκατάσταση των προσφύγων του 1922. Το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον ήταν στραμμένο και προς τον ελληνισμό της Μακεδονίας, ενώ ανέδειξε και θέματα που ήταν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα, όπως λεπτομέρειες για τη μετακίνηση των Ποντίων προς τη Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και για την εγκατάσταση των παλιννοστούντων στην Ελλάδα.

«Δεν θυμάμαι ποτέ τη μητέρα μου να μας μιλάει για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, αλλά και για τα δύσκολα χρόνια στον Πόντο πριν από τον ξεριζωμό. Την θυμάμαι πάντοτε να μιλάει με θέρμη και με πολύ όμορφα λόγια και αισθήματα για τον Πόντο. Δεν έλεγε ποτέ “στην Τουρκία”. Πάντοτε έλεγε “στην πατρίδα”», είχε εξομολογηθεί στον συνεργάτη του pontosnews.gr Ρωμανό Κοντογιαννίδη.

Πατέρα δεν γνώρισε ο Στάθης Πελαγίδης. Η μητέρα του ξεριζώθηκε από την πατρίδα στα 18 και έμεινε χήρα στα 31 με τρία παιδιά. Οι σπουδές του ήταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1976 και εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολείο της Άνω Πόλης. Έναν χρόνο μετά άρχισε να διδάσκει στο Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου, στο οποίο έμεινε για 20 χρόνια.

Το 1999 ανακηρύχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όπου δίδαξε ειδικό μάθημα για τον προσφυγικό ελληνισμό, το οποίο δεν περιλάμβανε θέματα μόνο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και για τους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στα 46 του χρόνια, το 1982, ο Στάθης Πελαγίδης κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά στη ζωή του στον Πόντο, σε μια εκδρομή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Τούρκο τότε διοικητή της Αστυνομίας της Τραπεζούντας, δέχθηκε την πρόταση να τον οδηγήσει ο τελευταίος στο σημείο που βρισκόταν το χάνι του παππού του. Και οι δύο γονείς του ήταν από το χωριό Κούτουλα της Ματσούκας του Πόντου, κοντά στο Λαραχανί και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

«Με πήγε και κατάφερα να εντοπίσω τα χαλάσματα. Με βαθιά συγκίνηση έσκυψα και πήρα λίγο χώμα, για να το φέρω στη μητέρα μου. Μόλις το είδε εκείνη το κράτησε σφιχτά στην αγκαλιά της και το φιλούσε. Της πήρα κι ένα δοχείο, ένα από αυτά που οι Πόντιοι μάζευαν το γάλα πριν τον ξεριζωμό, το οποίο έγραφε επάνω “Ματσούκα”», είχε πει στο pontosnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Δροσιάς Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η λύρα του Πόντου ψάλλει τον ‘’Γλυκύ Έαρ’’» σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και κατάνυξης

18/03/2026 - 2:20μμ
(Φωτ: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» ξεχώρισε στη γιορτή μελιού στον Πειραιά

18/03/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την Κρήτη και τον «Σασμό», στον Πόντο και τον «Καθαρμό» – Το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

18/03/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Παρακάθ’» σου Ζωγράφου: Μια βραδιά παράδοσης, μουσικής και παρέας

17/03/2026 - 10:15μμ
Στιγμιότυπο από τον επετειακό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καστοριά: Από την προετοιμασία στο γλέντι – Τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών σε μια βραδιά

17/03/2026 - 6:22μμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

16/03/2026 - 9:02μμ
Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)
ΠΟΝΤΟΣ

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

16/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Princeton University Library)

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επετειακές Εκδηλώσεις για τα 1400 χρόνια από την πρώτη ψαλμώδηση του Ακάθιστου Ύμνου

20 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Στη δίκη πρώην στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Δροσιάς Αττικής)

«Η λύρα του Πόντου ψάλλει τον ‘’Γλυκύ Έαρ’’» σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και κατάνυξης

2 ώρες πριν
(Φωτ: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» ξεχώρισε στη γιορτή μελιού στον Πειραιά

2 ώρες πριν
Ο Ίλια και ο Γιασάρ απολαμβάνουν να μαθαίνουν ελληνικά. Όλες οι φωτογραφίες είναι της Άτιε Μοχεμπαλί (φωτ.: The Greek Herald)

Γεννήθηκαν Ιρανοί, ζουν στην Αυστραλία και μιλούν ελληνικά! Δύο αδέλφια χτίζουν γέφυρες πολιτισμών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign