pontosnews.gr
Κυριακή, 21/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρίκα Νίνου: Η Αρμένισσα με τη φωνή-μαχαίρι, και τη σύντομη αλλά θυελλώδη ζωή

Μέσα σε οκτώ χρόνια η ερμηνεύτρια που πέθανε σαν σήμερα στα 35 της άλλαξε τα πάντα. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

23/02/2024 - 11:24πμ
Μέρος από τη διαφημιστική ρεκλάμα για την εμφάνιση της Μαρίκας Νίνου στα «Καβουράκια». Χαρακτικό του Αντώνη Βαρθαλίτη (πηγή: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής)

Μέρος από τη διαφημιστική ρεκλάμα για την εμφάνιση της Μαρίκας Νίνου στα «Καβουράκια». Χαρακτικό του Αντώνη Βαρθαλίτη (πηγή: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

1922. Η Σμύρνη καίγεται και χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα πάντα οδεύουν προς μια νέα, άγνωστη για αυτούς, ζωή. Σε ένα από τα καΐκια με τους πρόσφυγες τρεις γυναίκες ταξιδεύουν μόνες τους. Μία από αυτές φέρνει στον κόσμο κάτω από αδιανόητες συνθήκες και με πολλή δυσκολία ένα κοριτσάκι. Μελανιασμένη –και με ελάχιστες ελπίδες να επιβιώσει– η μικρή Αρμένισα αεροβαπτίστηκε από τον καπετάνιο και πήρε το όνομα Ευαγγελία, μιας και ήταν πάνω στην «Ευαγγελίστρια».

Με αυτό τον επεισοδιακό τρόπο ήρθε στον κόσμο η Ευαγγελία Αταμιάν, η κόρη του Χάικ και της Σιμαγκιούλ Αταμιάν. Πατέρα δεν γνώρισε, τον έσφαξαν οι Τούρκοι.

Χρόνια αργότερα, γυναίκα πια, έγινε η Μαρίκα Νίνου – η φωνή της μαζί με την έντονη προσωπικότητά της έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο ελληνικό τραγούδι.

(Φωτ.: Facebook/ Μαρίκα Νίνου)

Η ζωή της σύντομη· πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1957. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, και συγκεκριμένα το 1974, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις κυκλοφόρησε το άλμπουμ Πέριξ έγραψε για εκείνη: «Όλη η εργασία αυτή αφιερώνεται στη μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου που δίχως να το ξέρει με το μαχαίρι της φωνής της χάραξε μέσα μας βαθιά τα ονόματα των θεών της ταπεινοσύνης και της βυζαντινής παρακμής».

Από το νοικοκυριό στο τσίρκο

Η οικογένεια της Νίνου εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Η Ευαγγελία από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να μαθαίνει μουσική – έπαιζε μαντολίνο, συμμετείχε στην ορχήστρα του σχολείου της. Με λίγα λόγια έδειχνε την κατεύθυνση που ήθελε να πάρει. Πώς όμως να ανθίσει το όνειρο στις προσφυγικές παράγκες;

Έτσι στα 17 της, και λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο, παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Χάικ Μεσροπιάν. Κλειδαράς στο επάγγελμα, με δικό του μαγαζί στην Κοκκινιά. Το 1940 γεννήθηκε ο γιος τους, ο Οβανές (Γιάννης).

Μόνο που το ζευγάρι δεν τα πήγαινε καλά και τέσσερα χρόνια μετά τράβηξε χωριστούς δρόμους. Το 1946 ο πατέρας έφυγε για την Αρμενία και εκείνη ανέλαβε αποκλειστικά την ανατροφή του παιδιού.

Η Μαρίκα Νίνου με τον γιο της

Λίγο μετά το χωρισμό στη ζωή της Ευαγγελίας μπήκε ένας νέος άνδρας, ο ακροβάτης Νίκος (Νίνο) Νικολαΐδης. Αρχικά εκείνη δούλευε στο ταμείο, αλλά μετά έγιναν καλλιτεχνικό ζευγάρι· με το όνομα Ντούο Νίνο έκαναν περιοδείες παρουσιάζοντας ακροβατικά νούμερα.

Αργότερα παντρεύτηκαν και έγινε Ευαγγελία Νικολαΐδου. Το όνομα Μαρίκα τής το κόλλησε η πεθερά της, μια θεατρίνα, γιατί παρέπεμπε στη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Το επίθετο Νίνου προέκυψε από τον σύζυγό της, και κάπως έτσι η Ευαγγελία Αταμιάν έγινε Μαρίκα Νίνου.

Το 1947 μπήκε στο σχήμα και Οβανές, οπότε μετονομάστηκαν σε Δυόμισι Νίνο. Στις παραστάσεις τους η Μαρίκα έλεγε και κανένα λαϊκό τραγούδι.

Όλα άρχισαν…

…όταν το ζευγάρι εμφανίστηκε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, για ένα ακροβατικό σόου. Κάποια στιγμή ο ναύαρχος, στον οποίο άρεσαν πολύ τα τουρκικά τραγούδια, ζήτησε ν’ ακούσει ένα τέτοιο από τη Νίνου. Είπε ένα, που το ήξερε από τη μάνα της.

Στην αίθουσα βρισκόταν μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Πέτρος Κυριακός. Αυτός την γνώρισε στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος την πρωτοπαρουσίασε δισκογραφικά τον Ιούνιο του 1948 με τα τραγούδια του «Ώρες σε κρυφοκοιτάζω» και «Θα στο πω το μυστικό μου».

Και από εκεί ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις με τραγούδια των: Περπινιάδη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη και  Τσιτσάνη. Σε αυτό το σημείο άνοιξε η αυλαία για το πιο δυνατό κομμάτι της ζωής της.

Εκρήξεις και αριστουργήματα

Έχοντας συνεργαστεί με φωνές όπως η Ιωάννα Γεωργακοπούλου και η Σωτηρία Μπέλλου, ο Τσιτσάνης διαπίστωσε ότι με στη Νίνου βρήκε αυτό που ήθελε. Η σχέση τους παθιασμένη, με πολλές κόντρες αλλά και σπουδαία τραγούδια.

Και όχι μόνο· εκείνη την περίοδο οι φήμες έλεγαν ότι η τραγουδίστρια έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τη Σεβάς Χανούμ επειδή έθεσε βέτο για την παρουσία της στο πάλκο.

https://www.youtube.com/watch?v=62J6WCDFlWI

Στου «Τζίμη του χοντρού» στην Αχαρνών έγραψαν χρυσές σελίδες, ενώ από μια περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη η Νίνου κατόρθωσε και αγοράσει ένα σπίτι στο Αιγάλεω. Όχι ότι όλα ήταν ρόδινα.

Μπορεί σταδιακά ανέβαινε, αλλά αρκετές φορές είχε αναγκαστεί να κρύψει την καταγωγή της.  

Μάλιστα, όταν το 1951 βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για συγκεκριμένες εμφανίσεις, ο Βασίλης Τσιτσάνης της είχε απαγορεύσει να λέει ότι είναι Αρμένισσα. Όμως, όταν κάποιο βράδυ πήγε μια παρέα Αρμενίων για ν’ ακούσει τη θεία, δεν κρατήθηκε και εκδηλώθηκε, λέγοντάς τους «χάι εμ – χάι εμ», δηλαδή είμαι Αρμένισσα, διότι ήξερε αρμενικά, και έγινε μεγάλο γλέντι.

Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, στο σχήμα προστέθηκε και η Μπέλλου. Αν και ο μαγνήτης για τον κόσμο ήταν το ζευγάρι, το οποίο σιγά-σιγά άρχισε να απομακρύνεται.

Τσιτσάνης και Νίνου στο πάλκο, σε φωτογραφία στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

«Γεννήθηκα για να πονώ»

Το 1954, σε ηλικία 32 ετών, νόσησε από καρκίνο, στη μήτρα. Αποφάσισε όμως να πάει στην Αμερική για να τραγουδήσει, για να μπορέσει έτσι να συντηρήσει την τετραμελή οικογένεια του αδελφού της Μπαρκέβ, ο οποίος έπασχε και αυτός από καρκίνο, αλλά και τον γιο της τον Οβανές. Ήθελε όμως και να δοκιμάσει τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας που είχε ακούσει ότι υπήρχαν εκεί.

Ο Τσιτσάνης δεν την ακολούθησε. Σημαδιακό, αλλά το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησαν ήταν το «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα».

Στην Αμερική έμεινε έναν χρόνο. Όταν έμαθε για το θάνατο του αδελφού της και γύρισε στην Ελλάδα. Παρά την κλονισμένη της υγεία, παρέμεινε στο πάλκο. Μάλιστα για να κάνει οικονομία πήγαινε στο κέντρο με το λεωφορείο.

Αρχές Φεβρουαρίου 1957. Ξεκίνησε να λέει το «Γεννήθηκα για να πονώ» και στον δεύτερο στίχο, σταμάτησε από τους πόνους. Ήταν το τελευταίο που τραγούδησε.

Η Μαρίκα Νίνου, η «βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού» έγραφε η αγγελία του θανάτου της, πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου. Δεν ήταν ούτε 35 χρονών. Στο τραγούδι ό,τι έκανε ήταν για περίπου 8 χρόνια.

Και όμως, όχι μόνο έγραψε ιστορία, άλλαξε τα πράγματα στον χώρο – ήταν από τις πρώτες που σηκώθηκαν από την καρέκλα στο πάλκο. Ο μύθος της όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά γιγαντώθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

20/06/2026 - 11:39πμ
Στα γυρίσματα της ταινίας «Τελευταία κλήση» (φωτ.: Δομινίκη Μητροπούλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα (γοητευτικά) πρόσωπα μιας μοναδικής ηθοποιού

19/06/2026 - 7:10μμ
«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2026 - 7:02μμ
Εξόριστοι Πόντιοι μπροστά σε στοά μεταλλείου στα Άργανα, 1921 (από το βιβλίο «Ο Πόντος των Ελλήνων», εκδ. Έφεσος, 2003)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Μας έδωσαν λίγες ώρες να ετοιμαστούμε»: 77 χρόνια από τις σταλινικές εκτοπίσεις των Ελλήνων

14/06/2026 - 3:27μμ
Ο Ν. Τσακίρογλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ταπεινές σημειώσεις εις τας επιστολάς του Αποστόλου Παύλου» του Φώτη Κόντογλου, 8/10/2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικήτας Τσακίρογλου: Το κλασικό που γίνεται διαχρονικό

13/06/2026 - 3:12μμ
Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αεροσκάφος με το οποίο έφθασε η ιρανική αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας (πηγή: x.com/SwissMFA/status/2068431300373962786)

ΗΠΑ-Ιράν: Αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις εν μέσω απειλών για «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ειρήνη Μουρτζούκου: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για τις δολοφονίες των βρεφών

6 ώρες πριν
Λιβανέζοι διασώστες και πολίτες στο σημείο ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στην πόλη Καναρίτ, στην περιοχή της Σιδώνας του νοτίου Λιβάνου (φωτ.: EPA/STRINGER)

Λίβανος: Εντολή στον ισραηλινό στρατό για αμυντική στάση έναντι της Χεζμπολάχ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Πρώτος με ένα άλμα ο Τεντόγλου – Νίκη για Στεφανίδη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/pontiaki.estia)

Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης: Μεγάλο καλοκαιρινό γλέντι νεολαίας τον Ιούλιο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Ολλανδική πανδαισία με 5άρα στη Σουηδία

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign