pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Δράμα θυμήθηκε τον Παύλο, τον μακαριστό μητροπολίτη της, το «λιοντάρι του Πόντου»

Αφιερωμένη στην προσωπικότητα και στο έργο του Παύλου ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

7/02/2024 - 8:58πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Δύο τη Κουντούρ’ τη Παναΐας» ήταν την περασμένη Παρασκευή, όπως λένε οι Πόντιοι τη γιορτή της Υπαπαντής. Είναι αφιερωμένη στη μητέρα, αλλά φέτος η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας επέλεξε να τιμήσει έναν πνευματικό πατέρα, τον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας Παύλο, τον φλογερό Πόντιο και τον δυναμικό εκκλησιαστικό ηγέτη.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τη θέρμη με την οποία μίλησαν για τον ίδιο και για το έργο του οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης «Φροντιστήριον Τραπεζούντος».

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του σωματείου –στο οποίο ο μακαριστός μητροπολίτης ήταν επίτιμος πρόεδρος–, τόνισε: «Εμείς, οι ποντιακής καταγωγής πολίτες τούτου του τόπου, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να μνημονεύουμε τον πατέρα Παύλο Αποστολίδη: Διότι σε όλη του την πολιτεία στα μέρη μας πάντα μνημόνευε ένα παρελθόν ωσάν το μέλλον: “Ημείς οπίσ’ θα κλώσκουμενς, σ’ εκείνας τας στερέας, πάλι με τα γρηγορόπλοα καράβια αρματωμένα, τραντέλλενοι, δρακέλλενοι και δρακελλενοπούλια”».

Η Λίζα Θεοδωρίδου τόνισε ότι καθένας και καθεμιά αισθάνεται άβολα «που δεν μπορεί να τον αποτιμήσει ούτε στο ελάχιστο», πρόσθεσε ωστόσο ότι το καλύτερο μνημόσυνο είναι η αγάπη. «Και ο δεσπότης ζει μέσα στην αγάπη τη δική μας. Διότι μας δίδασκε να αγαπάμε: Τους ανθρώπους, τους τόπους, τις παραδόσεις, τη γλώσσα μας. Συνέβαλε στην πολιτιστική μας ταυτότητα. Όχι ως μιας νεκρής μουσειακής έκθεσης. Αλλά της ταυτότητας ως ενός ζωντανού οργανισμού. Γεμάτου από τους χυμούς αγάπης για τη ζωή», εξήγησε.

Η Λίζα Θεοδωρίδου (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Διάδοχός του στη Μητρόπολη Δράμας ο κ. Δωρόθεος, υπενθύμισε ότι δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει, όμως δήλωσε εμφατικά ότι «το έργο του μιλάει από μόνο του».

«Ο Παύλος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο τον διέκρινε μια ντομπροσύνη που λείπει σήμερα από ανάμεσά μας. Σήμερα όλοι θέλουμε να πατούμε σε δύο βάρκες, να είμαστε αρεστοί σε όλους. Ο Παύλος έλεγε την αλήθεια» είπε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Δίνοντας και μια άλλη διάσταση της προσωπικής σχέσης που είχαν, αποκάλυψε: «Ακόμα και αν δεν συμφωνούσες μαζί του, σεβόσουν τη θέση και τη γνώμη του την οποία κατέθετε στο συγκεκριμένο θέμα. Εγώ είχα τη χαρά και την ευλογία να μιλάμε στο τηλέφωνο τα βράδια. Ξέρετε εμείς οι κληρικοί δεν μπορούμε να μιλήσουμε, να πούμε τους πόνους μας, τις δυσκολίες μας, πού να τα πούμε; Στους συγγενείς μας, στους γονείς μας, στους φίλους μας; Όχι δεν μπορούμε. Τα λέμε μεταξύ μας. Και στηριζόμασταν πολλές φορές ο ένας από τον άλλον».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

«Λιοντάρι του Πόντου» τον αποκάλεσε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, τονίζοντας ότι ήταν «Τραντέλλενας», όχι μόνο για την ποντιακή καταγωγή του, αλλά «για το φρόνημα, την πίστη του, την αγάπη του για την ρίζα του που ήταν ο Πόντος, η Εκκλησία, η Ρωμιοσύνη, η Ελλάδα».

Για τα κλεμμένα χειρόγραφα της Εικοσιφοινίσσης και το ρόλο του Παύλου μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας Γεώργιος Παπάζογλου. Περιέγραψε τον αγώνα που έκανε για να επιστρέψουν στη Δράμα, αλλά και τη στενή συνεργασία που είχαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Γιώργος Τανιμανίδης (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Ο μακαριστός Παύλος από το 1991 και για 15 χρόνια ήταν ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Για τις μέρες εκείνες μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου και Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης: «Δεν έθεσε το όνομά του στον κατάλογο των ηγουμένων έτσι απλά, αλλά έθεσε την προσωπική του σφραγίδα ως απλός και μεγαλοπρεπής στο ιερό προσκύνημα. Αθεράπευτα ευθύς για τη στέρεη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπέντε χρόνια συνεργασίας, με την ευθύτητα της γνώμης του. Έτσι στις 224 συνεδριάσεις καταφέραμε να μην έχουμε ούτε μία αρνητική ψήφο στο συμβούλιο. Έδωσε μάχες για να ενωθούν τα κειμήλια από τον Πόντο στην Ελλάδα».

Το 2005 ξεκίνησε η αρχιερατία του στη Δράμα· ο πατέρας Κωνσταντίνος Χλιάρας, εφημέριος στο ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, τόνισε: «Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος που αγάπησε το εκκλησίασμα και τους ανθρώπους της. Η 17χρονη όμως παρουσία άφησε το στίγμα του στην περιοχή μας».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας προβλήθηκε ταινία για τη ζωή του μακαριστού Παύλου και έπαιξαν ηχητικά αποσπάσματα από την Καμπάνα του Πόντου με τη φωνή του.  Η βραδιά έκλεισε με το «Αητέντς επαραπέτανεν», το εμβληματικό τραγούδι του αντάρτικου του Πόντου, ένα από τα αγαπημένα του Παύλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής

4/03/2026 - 7:45μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί

4/03/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση για νέο ΔΣ στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

4/03/2026 - 3:16μμ
Μέλη του Συλλόγου έψαλαν τα κάλαντα στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα«)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σχέδια για αποκατάσταση του Ηρώου του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στη βασιλόπιτα του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου

4/03/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ρίζες που ηχούν» και μουχαμπέτι από τους Πόντιους φοιτητές και σπουδαστές Θεσσαλονίκης

3/03/2026 - 10:55μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παρέμβαση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο περιφερειακό συμβούλιο για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής

3/03/2026 - 8:00μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μια ζεστή, γιορτινή αγκαλιά παράδοσης ο ετήσιος χορός του σωματείου

3/03/2026 - 3:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σαν της γιαγιάς τα τσιριχτά… και ακόμη καλύτερα έφτιαξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών!

3/03/2026 - 1:22μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες του Πόντου» γλέντησαν με την ψυχή τους στον ετήσιο χορό – Ευχές για μια δημιουργική χρονιά στην κοπή της βασιλόπιτας

3/03/2026 - 12:18μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πολίχνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και κέφι με ποντιακή ψυχή στην Πολίχνη

3/03/2026 - 11:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα από την αφίσα της θεατρικής παράστασης

«Η Ζωή Μας»: Μια παράσταση προσφυγιάς, μνήμης και αγάπης από τη θεατρική ομάδα «Θρασύβουλος Μερκούρης»

6 ώρες πριν
Δορυφορική φωτογραφία από το Vantor που δείχνει τις ζημιές στη ναυτική βάση Konarak, στο Ιράν (φωτ.: EPA/SATELLITE IMAGE ©2026 VANTOR / HANDOUT)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης – Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως σύντομα θα ελέγχουν τον ενάεριο χώρο του Ιράν

6 ώρες πριν
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Έπιασε κορυφή ο ΠΑΟΚ – Τέταρτος με «τεσσάρα» ο Παναθηναϊκός

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια – Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: hellenicdailynewsny.com)

«We Are Greek Warriors»: Οι ηρωίδες του 1821 ζωντανεύουν στο Ελληνικό Μουσείο του Μίσιγκαν

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign