pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Δράμα θυμήθηκε τον Παύλο, τον μακαριστό μητροπολίτη της, το «λιοντάρι του Πόντου»

Αφιερωμένη στην προσωπικότητα και στο έργο του Παύλου ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

7/02/2024 - 8:58πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Δύο τη Κουντούρ’ τη Παναΐας» ήταν την περασμένη Παρασκευή, όπως λένε οι Πόντιοι τη γιορτή της Υπαπαντής. Είναι αφιερωμένη στη μητέρα, αλλά φέτος η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας επέλεξε να τιμήσει έναν πνευματικό πατέρα, τον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας Παύλο, τον φλογερό Πόντιο και τον δυναμικό εκκλησιαστικό ηγέτη.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τη θέρμη με την οποία μίλησαν για τον ίδιο και για το έργο του οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης «Φροντιστήριον Τραπεζούντος».

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του σωματείου –στο οποίο ο μακαριστός μητροπολίτης ήταν επίτιμος πρόεδρος–, τόνισε: «Εμείς, οι ποντιακής καταγωγής πολίτες τούτου του τόπου, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να μνημονεύουμε τον πατέρα Παύλο Αποστολίδη: Διότι σε όλη του την πολιτεία στα μέρη μας πάντα μνημόνευε ένα παρελθόν ωσάν το μέλλον: “Ημείς οπίσ’ θα κλώσκουμενς, σ’ εκείνας τας στερέας, πάλι με τα γρηγορόπλοα καράβια αρματωμένα, τραντέλλενοι, δρακέλλενοι και δρακελλενοπούλια”».

Η Λίζα Θεοδωρίδου τόνισε ότι καθένας και καθεμιά αισθάνεται άβολα «που δεν μπορεί να τον αποτιμήσει ούτε στο ελάχιστο», πρόσθεσε ωστόσο ότι το καλύτερο μνημόσυνο είναι η αγάπη. «Και ο δεσπότης ζει μέσα στην αγάπη τη δική μας. Διότι μας δίδασκε να αγαπάμε: Τους ανθρώπους, τους τόπους, τις παραδόσεις, τη γλώσσα μας. Συνέβαλε στην πολιτιστική μας ταυτότητα. Όχι ως μιας νεκρής μουσειακής έκθεσης. Αλλά της ταυτότητας ως ενός ζωντανού οργανισμού. Γεμάτου από τους χυμούς αγάπης για τη ζωή», εξήγησε.

Η Λίζα Θεοδωρίδου (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Διάδοχός του στη Μητρόπολη Δράμας ο κ. Δωρόθεος, υπενθύμισε ότι δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει, όμως δήλωσε εμφατικά ότι «το έργο του μιλάει από μόνο του».

«Ο Παύλος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο τον διέκρινε μια ντομπροσύνη που λείπει σήμερα από ανάμεσά μας. Σήμερα όλοι θέλουμε να πατούμε σε δύο βάρκες, να είμαστε αρεστοί σε όλους. Ο Παύλος έλεγε την αλήθεια» είπε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Δίνοντας και μια άλλη διάσταση της προσωπικής σχέσης που είχαν, αποκάλυψε: «Ακόμα και αν δεν συμφωνούσες μαζί του, σεβόσουν τη θέση και τη γνώμη του την οποία κατέθετε στο συγκεκριμένο θέμα. Εγώ είχα τη χαρά και την ευλογία να μιλάμε στο τηλέφωνο τα βράδια. Ξέρετε εμείς οι κληρικοί δεν μπορούμε να μιλήσουμε, να πούμε τους πόνους μας, τις δυσκολίες μας, πού να τα πούμε; Στους συγγενείς μας, στους γονείς μας, στους φίλους μας; Όχι δεν μπορούμε. Τα λέμε μεταξύ μας. Και στηριζόμασταν πολλές φορές ο ένας από τον άλλον».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

«Λιοντάρι του Πόντου» τον αποκάλεσε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, τονίζοντας ότι ήταν «Τραντέλλενας», όχι μόνο για την ποντιακή καταγωγή του, αλλά «για το φρόνημα, την πίστη του, την αγάπη του για την ρίζα του που ήταν ο Πόντος, η Εκκλησία, η Ρωμιοσύνη, η Ελλάδα».

Για τα κλεμμένα χειρόγραφα της Εικοσιφοινίσσης και το ρόλο του Παύλου μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας Γεώργιος Παπάζογλου. Περιέγραψε τον αγώνα που έκανε για να επιστρέψουν στη Δράμα, αλλά και τη στενή συνεργασία που είχαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Γιώργος Τανιμανίδης (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Ο μακαριστός Παύλος από το 1991 και για 15 χρόνια ήταν ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Για τις μέρες εκείνες μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου και Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης: «Δεν έθεσε το όνομά του στον κατάλογο των ηγουμένων έτσι απλά, αλλά έθεσε την προσωπική του σφραγίδα ως απλός και μεγαλοπρεπής στο ιερό προσκύνημα. Αθεράπευτα ευθύς για τη στέρεη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπέντε χρόνια συνεργασίας, με την ευθύτητα της γνώμης του. Έτσι στις 224 συνεδριάσεις καταφέραμε να μην έχουμε ούτε μία αρνητική ψήφο στο συμβούλιο. Έδωσε μάχες για να ενωθούν τα κειμήλια από τον Πόντο στην Ελλάδα».

Το 2005 ξεκίνησε η αρχιερατία του στη Δράμα· ο πατέρας Κωνσταντίνος Χλιάρας, εφημέριος στο ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, τόνισε: «Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος που αγάπησε το εκκλησίασμα και τους ανθρώπους της. Η 17χρονη όμως παρουσία άφησε το στίγμα του στην περιοχή μας».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον μακαριστό Παύλο (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας προβλήθηκε ταινία για τη ζωή του μακαριστού Παύλου και έπαιξαν ηχητικά αποσπάσματα από την Καμπάνα του Πόντου με τη φωνή του.  Η βραδιά έκλεισε με το «Αητέντς επαραπέτανεν», το εμβληματικό τραγούδι του αντάρτικου του Πόντου, ένα από τα αγαπημένα του Παύλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

28/07/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Π. Μπαλάσκας)

Μυτιλήνη: Σε εξέλιξη η φωτιά στο Πλωμάρι

4 ώρες πριν
Από την πυρκαγιά στην περιοχή Κρύα Βρύση στο Ρέθυμνο (φωτ.: EUROKINISSI)

Λασίθι: Δύο πυροσβεστικά οχήματα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς

4 ώρες πριν

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Ευρωμπάσκετ U18: Μεγάλη ανατροπή και πρόκριση στους «8» για την Εθνική Εφήβων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Τριάδας Σερρών «Τραπεζούς»/Facebook)

Τριάδα Σερρών: Μια ξεχωριστή ποντιακή βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Τραπεζούς»

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γύθειο: Νεκρός πυροσβέστης στον Αγερανό – Πιθανώς από παθολογικά αίτια

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign