pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Χαρίλαου Μαχαιρίδη: «Από δεκαέξι άτομα που ήταν η οικογένειά μας, ένας, εγώ ήρθα στην Ελλάδα»

Έχασε όλους τους συγγενείς του από τη μανία των Τούρκων, αναγκάστηκε να αφήσει άλλους Έλληνες να πεθάνουν, και εκτελούσε καταναγκαστικά έργα για πάνω από δύο χρόνια

7/02/2024 - 8:31μμ
Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Χαρίλαος Μαχαιρίδης γεννήθηκε στον οικισμό Μαραντάντων, κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 100μ, στις όχθες του ποταμού Μερτ ιρμάκ που βρισκόταν 8 χλμ ΝΔ της Σαμψούντας. Πριν από την Ανταλλαγή, ο ελληνικός πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν στα 153 άτομα, που κατοικούσαν στους δύο μαχαλάδες της περιοχής Μαραντάντων και Πέρα Μαχαλά.

Μιλούσαν ποντιακά και ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν και η καπνοκαλλιέργεια.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Τέσσερα χρόνια έκανα στο βουνό. Από δεκαέξι άτομα που ήταν η οικογένειά μας, ένας, εγώ ήρθα στην Ελλάδα. Είχα παππούδες, γιαγιάδες, πατέρα, μητέρα, αδέλφια, θείους. Όλοι χάθηκαν.

Τον Φεβρουάριο του 1920-21 κάπου τριάντα χιλιάδες στρατός τουρκικός ήρθε στα βουνά και μας χτύπησε. Τα γυναικόπαιδα που έπιασαν, τα έστειλαν εξορία. Βγήκα στο βουνό με την οικογένειά μου. Κρυβόμασταν στα δάση. Μας κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Και μεις τους χτυπούσαμε. Οπλισμένοι ήμασταν. Στα 1921, νύχτα, κατεβάζαμε τα γυναικόπαιδα στη Σαμψούντα για να γλιτώσουν. Εγώ τρεις φορές κατέβασα γυναικόπαιδα. Μια φορά εικοσιπέντε, άλλη φορά πέντε-έξι. Την τρίτη φορά μαζί με τρεις άλλους πιάστηκα.

Εγώ ήμουν ένοπλος. Μας πήγαν στο Καρακόλ. Οι χωροφύλακες ακόμα κοιμόνταν. Μετά μας πήγαν στη Μητρόπολη.

Ο κόσμος, οι Έλληνες, μας έδιναν στο δρόμο λεφτά, ψωμί. Μας περιόρισαν μερικές ημέρες. Μας πήγαιναν στη θάλασσα και κουβαλούσαμε πέτρες. Κάναμε καινούργια έργα. Μετά τρεις μέρες μας έβγαλαν έξω με τα ονόματα. Όσοι ήταν ηλικιωμένοι, μεγάλης ηλικίας, τους έκαναν εξορία. Χώρισαν εμάς, τρεις νομάτους, ως στρατιώτες. Μας έδωσαν ψωμί, μας έβγαλαν από τη φυλακή, εκατόν εξήντα έξι άτομα. Εγώ ήμουν δεμένος μ’ έναν Σμυρναίο κρατούμενο. Περπατήσαμε ως την Αμάσεια. Εκεί μας έλυσαν. Καθίσαμε δύο μέρες.

Από τους 166, οι έξι ήμασταν Έλληνες. Οι εκατόν εξήντα, Τούρκοι. Μας χώρισαν εμάς τους Έλληνες. Μας πήγαν δύο μέρες δρόμο. Ο ένας αρρώστησε. Πηγαίναμε με συνοδεία τζανταρμάδων. Ένας τζανταρμάς μάς είπε να κουβαλήσουμε τον άρρωστο σ’ ένα ρέμα. Τον πήγαμε. «Ρίξτε τον μέσα!». «Όχι!», είπαμε. «Θα σας σκοτώσω!». Σήκωσε το όπλο του πάνω μας να μας πυροβολήσει. Αναγκαστήκαμε και τον ρίξαμε. Σκοτώθηκε!

Περπατήσαμε ως το Τουρχάλ. Από ‘κει πήγαμε στο Τοχάτ. Αρρώστησε ένας ακόμα. Παφραλής ήταν. Τον έριξαν σ’ έναν βαθύ λάκκο. «Μη βγαίνεις από δω», του είπαν. «Θα σε σκοτώσουμε!». Δεν βγήκε. Τον έδειραν, τον έδειραν, έμεινε…

Στο Τοχάτ μείναμε τέσσερις μέρες. Μετά πήγαμε στο Γιού-χαν, στο Γιλτίζ-χαν, στο Σεούτ-χαν και μετά φτάσαμε στη Σεβάστεια. Εγώ στο Σούσεϊρ1 αρρώστησα. Δεκαπέντε μέρες νοσηλεύτηκα. Πλάγιασα κι έγινα καλά. Μετά μας έβαλαν σε σεφκιάτ για εξορία. Κατεβήκαμε σ’ ένα ποτάμι. Σε κάθε στάση άλλη συνοδεία. Περάσαμε το ποτάμι. Οι τζανταρμάδες έφεραν τριχιές και μας έδεσαν ομάδες-ομάδες. Παραπέρα πήραν λεφτά απ’ τους Αρμένιους. Μου ζήτησαν κι εμένα λεφτά. Τους έδωσα ό,τι είχα.

Προχωράμε. Άρρωστος ήμουν. Σ’ ένα χωριό τούρκικο που φτάσαμε είχαν κουρμπάν-παϊραμού. Μας έδωσαν να φάμε. Πάμε προς το Ερζιγκιάν. Από ‘κει στο Ερζερούμ. Καθίσαμε δυο-τρεις μήνες. Δουλεύαμε στα χτήματα των Τούρκων. Μετά μας χώρισαν. Εμάς, δέκα-δώδεκα νομάτους μας ξεχώρισαν και μας έστειλαν ως τεχνίτες στην Κιμισχανά,2 στη Σόρδα της Κιμισχανάς. Έμεινα εκεί είκοσι τέσσερις μήνες. Κουβαλούσαμε ξύλα στην Κιμισχανά, καλλιεργούσαμε και χτήματα.

Φορτωνόμαστε ξύλα μιάμιση ώρα δρόμο. Πάγωσαν τα πόδια μου. Τρώγαμε ξύλο.

Τον Φεβρουάριο του 1923 μας απόλυσαν. Εμείς ακόμα απ’ το χειμώνα είκοσι-εικοσιδύο νομάτοι κάναμε τηλεγράφημα και ρωτούσαμε γιατί μας κρατούν, αφού οι Σαμψούντιοι όλοι έφευγαν. Μας απάντησαν: «Αν έχετε εννιά μήνες εξορία, θ’ απολυθείτε». Εμείς είχαμε παραπάνω. Ήρθε διαταγή και μας άφησαν. Με συνοδεία κατεβήκαμε στην Τραπεζούντα. Νηστικοί κουβαλούσαμε φουντούκια για να ζήσουμε. Πηγαίναμε, δουλεύαμε στα χωριά. Χτίζαμε σπίτια.

Το καλοκαίρι μ’ ένα αυστριακό πλοίο θα φεύγαμε, αλλά δεν το προλάβαμε. Ήθελαν να μας σκοτώσουν οι Τούρκοι. Πήγαμε στον βαλή και μας έδωσε ψωμί. Μια βραδιά εκατόν πενήντα άντρες πήραμε το δρόμο και πάμε για τη Σαμψούντα. Σε δώδεκα μέρες φτάσαμε. Στη Σαμψούντα ήταν όλο Τούρκοι εκείνο τον καιρό. Πιάσαμε δουλειά στα καπνομάγαζα. Ήρθε το «Αρχιπέλαγος» και μας πήρε. Σε έξι μέρες ήρθαμε στη Σαλονίκη.

_____
1. Κωμόπολη του Σεbίν Καραχισάρ.
2. Αργυρούπολη.
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος ΙΑ’, Μαρτυρίες από τον Δυτικό Παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)
ΠΟΝΤΟΣ

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

9/08/2026 - 3:12μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
Φρεσκοσυλλεγμένα φουντούκια στην Κερασούντα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στις σοκολάτες όλου του κόσμου: Άρχισε η συγκομιδή των φουντουκιών

9/08/2026 - 10:34πμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Αρχίζει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μπέρμιγχαμ – Με 60 αθλητές και αθλήτριες η Ελλάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/Wokandapix)

Σκιάθος: 15χρονος κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή του από 17χρονο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

8ο Αντάμωμα στην Κερκίνη Σερρών με λαϊκά και ποντιακά

2 ώρες πριν
Ο Μάνος Ελευθερίου (φωτ. αρχείου : Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Μάνος Ελευθερίου: Δεν ήταν μόνο σπουδαίος δημιουργός αλλά και συλλέκτης μικρασιατικών κειμηλίων

3 ώρες πριν
Το πανέμορφο Σαρακήνικο στη Μήλο (πηγή: el.wikipedia.org/Vihou World)

Μήλος: Εισαγγελική παρέμβαση για το ελικόπτερο στο Σαρακήνικο

3 ώρες πριν
Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign