pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Χαρίλαου Μαχαιρίδη: «Από δεκαέξι άτομα που ήταν η οικογένειά μας, ένας, εγώ ήρθα στην Ελλάδα»

Έχασε όλους τους συγγενείς του από τη μανία των Τούρκων, αναγκάστηκε να αφήσει άλλους Έλληνες να πεθάνουν, και εκτελούσε καταναγκαστικά έργα για πάνω από δύο χρόνια

7/02/2024 - 8:31μμ
Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Χαρίλαος Μαχαιρίδης γεννήθηκε στον οικισμό Μαραντάντων, κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 100μ, στις όχθες του ποταμού Μερτ ιρμάκ που βρισκόταν 8 χλμ ΝΔ της Σαμψούντας. Πριν από την Ανταλλαγή, ο ελληνικός πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν στα 153 άτομα, που κατοικούσαν στους δύο μαχαλάδες της περιοχής Μαραντάντων και Πέρα Μαχαλά.

Μιλούσαν ποντιακά και ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν και η καπνοκαλλιέργεια.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Τέσσερα χρόνια έκανα στο βουνό. Από δεκαέξι άτομα που ήταν η οικογένειά μας, ένας, εγώ ήρθα στην Ελλάδα. Είχα παππούδες, γιαγιάδες, πατέρα, μητέρα, αδέλφια, θείους. Όλοι χάθηκαν.

Τον Φεβρουάριο του 1920-21 κάπου τριάντα χιλιάδες στρατός τουρκικός ήρθε στα βουνά και μας χτύπησε. Τα γυναικόπαιδα που έπιασαν, τα έστειλαν εξορία. Βγήκα στο βουνό με την οικογένειά μου. Κρυβόμασταν στα δάση. Μας κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Και μεις τους χτυπούσαμε. Οπλισμένοι ήμασταν. Στα 1921, νύχτα, κατεβάζαμε τα γυναικόπαιδα στη Σαμψούντα για να γλιτώσουν. Εγώ τρεις φορές κατέβασα γυναικόπαιδα. Μια φορά εικοσιπέντε, άλλη φορά πέντε-έξι. Την τρίτη φορά μαζί με τρεις άλλους πιάστηκα.

Εγώ ήμουν ένοπλος. Μας πήγαν στο Καρακόλ. Οι χωροφύλακες ακόμα κοιμόνταν. Μετά μας πήγαν στη Μητρόπολη.

Ο κόσμος, οι Έλληνες, μας έδιναν στο δρόμο λεφτά, ψωμί. Μας περιόρισαν μερικές ημέρες. Μας πήγαιναν στη θάλασσα και κουβαλούσαμε πέτρες. Κάναμε καινούργια έργα. Μετά τρεις μέρες μας έβγαλαν έξω με τα ονόματα. Όσοι ήταν ηλικιωμένοι, μεγάλης ηλικίας, τους έκαναν εξορία. Χώρισαν εμάς, τρεις νομάτους, ως στρατιώτες. Μας έδωσαν ψωμί, μας έβγαλαν από τη φυλακή, εκατόν εξήντα έξι άτομα. Εγώ ήμουν δεμένος μ’ έναν Σμυρναίο κρατούμενο. Περπατήσαμε ως την Αμάσεια. Εκεί μας έλυσαν. Καθίσαμε δύο μέρες.

Από τους 166, οι έξι ήμασταν Έλληνες. Οι εκατόν εξήντα, Τούρκοι. Μας χώρισαν εμάς τους Έλληνες. Μας πήγαν δύο μέρες δρόμο. Ο ένας αρρώστησε. Πηγαίναμε με συνοδεία τζανταρμάδων. Ένας τζανταρμάς μάς είπε να κουβαλήσουμε τον άρρωστο σ’ ένα ρέμα. Τον πήγαμε. «Ρίξτε τον μέσα!». «Όχι!», είπαμε. «Θα σας σκοτώσω!». Σήκωσε το όπλο του πάνω μας να μας πυροβολήσει. Αναγκαστήκαμε και τον ρίξαμε. Σκοτώθηκε!

Περπατήσαμε ως το Τουρχάλ. Από ‘κει πήγαμε στο Τοχάτ. Αρρώστησε ένας ακόμα. Παφραλής ήταν. Τον έριξαν σ’ έναν βαθύ λάκκο. «Μη βγαίνεις από δω», του είπαν. «Θα σε σκοτώσουμε!». Δεν βγήκε. Τον έδειραν, τον έδειραν, έμεινε…

Στο Τοχάτ μείναμε τέσσερις μέρες. Μετά πήγαμε στο Γιού-χαν, στο Γιλτίζ-χαν, στο Σεούτ-χαν και μετά φτάσαμε στη Σεβάστεια. Εγώ στο Σούσεϊρ1 αρρώστησα. Δεκαπέντε μέρες νοσηλεύτηκα. Πλάγιασα κι έγινα καλά. Μετά μας έβαλαν σε σεφκιάτ για εξορία. Κατεβήκαμε σ’ ένα ποτάμι. Σε κάθε στάση άλλη συνοδεία. Περάσαμε το ποτάμι. Οι τζανταρμάδες έφεραν τριχιές και μας έδεσαν ομάδες-ομάδες. Παραπέρα πήραν λεφτά απ’ τους Αρμένιους. Μου ζήτησαν κι εμένα λεφτά. Τους έδωσα ό,τι είχα.

Προχωράμε. Άρρωστος ήμουν. Σ’ ένα χωριό τούρκικο που φτάσαμε είχαν κουρμπάν-παϊραμού. Μας έδωσαν να φάμε. Πάμε προς το Ερζιγκιάν. Από ‘κει στο Ερζερούμ. Καθίσαμε δυο-τρεις μήνες. Δουλεύαμε στα χτήματα των Τούρκων. Μετά μας χώρισαν. Εμάς, δέκα-δώδεκα νομάτους μας ξεχώρισαν και μας έστειλαν ως τεχνίτες στην Κιμισχανά,2 στη Σόρδα της Κιμισχανάς. Έμεινα εκεί είκοσι τέσσερις μήνες. Κουβαλούσαμε ξύλα στην Κιμισχανά, καλλιεργούσαμε και χτήματα.

Φορτωνόμαστε ξύλα μιάμιση ώρα δρόμο. Πάγωσαν τα πόδια μου. Τρώγαμε ξύλο.

Τον Φεβρουάριο του 1923 μας απόλυσαν. Εμείς ακόμα απ’ το χειμώνα είκοσι-εικοσιδύο νομάτοι κάναμε τηλεγράφημα και ρωτούσαμε γιατί μας κρατούν, αφού οι Σαμψούντιοι όλοι έφευγαν. Μας απάντησαν: «Αν έχετε εννιά μήνες εξορία, θ’ απολυθείτε». Εμείς είχαμε παραπάνω. Ήρθε διαταγή και μας άφησαν. Με συνοδεία κατεβήκαμε στην Τραπεζούντα. Νηστικοί κουβαλούσαμε φουντούκια για να ζήσουμε. Πηγαίναμε, δουλεύαμε στα χωριά. Χτίζαμε σπίτια.

Το καλοκαίρι μ’ ένα αυστριακό πλοίο θα φεύγαμε, αλλά δεν το προλάβαμε. Ήθελαν να μας σκοτώσουν οι Τούρκοι. Πήγαμε στον βαλή και μας έδωσε ψωμί. Μια βραδιά εκατόν πενήντα άντρες πήραμε το δρόμο και πάμε για τη Σαμψούντα. Σε δώδεκα μέρες φτάσαμε. Στη Σαμψούντα ήταν όλο Τούρκοι εκείνο τον καιρό. Πιάσαμε δουλειά στα καπνομάγαζα. Ήρθε το «Αρχιπέλαγος» και μας πήρε. Σε έξι μέρες ήρθαμε στη Σαλονίκη.

_____
1. Κωμόπολη του Σεbίν Καραχισάρ.
2. Αργυρούπολη.
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος ΙΑ’, Μαρτυρίες από τον Δυτικό Παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς στην Ιαπωνία αγάπησαν τους ποντιακούς χορούς και τη λύρα

10/09/2025 - 6:38μμ
(Φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με αγιασμό για τη νέα χρονιά θα αρχίσουν οι χοροί στην Ακρινή

10/09/2025 - 1:09μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρήστος Γ. Δημάρχου: Ο Κερασούντιος που εικονογράφησε την καθημερινή ζωή του Πόντου

10/09/2025 - 11:57πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο
ΠΟΝΤΟΣ

Σάκης Σωτηριάδης και Γιάννης Τοπαλίδης απογειώνουν την ποντιακή μουσική με το «Baglama Project»

9/09/2025 - 10:30μμ
Η πόλη του Καρς με τον Καθεδρικό ναό στο κέντρο (φωτ.: Bjørn Christian Tørrissen /el.wikipedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρς: Τα ελληνικά χωριά και η τεσσαρακονταετής «χρυσή» ελληνική περίοδος

9/09/2025 - 10:00μμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στις 13 Σεπτεμβρίου το «πρώτο κουδούνι» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

9/09/2025 - 6:08μμ
«Συνομιλία» (χαρακτικό της εξαιρετικής Πόντιας ζωγράφου-αγιογράφου Σοφίας Αμπερίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοινωνιογλωσσολογικές διαστάσεις της ποντιακής διαλέκτου: Οι 5+ παράγοντες που την ωθούν σε υποχώρηση

9/09/2025 - 4:30μμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η χρονιά αρχίζει στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

9/09/2025 - 11:07πμ
Πρόσφυγες πάνω στο USS EDSALL κατά την εκκένωση της Σμύρνης μετά την κατάληψή της από τον τουρκικό στρατό (πηγή: Naval History and Heritage Command / Collection of Admiral Thomas C. Kinkaid)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Σεπτεμβρίου, ημέρα πένθους για τη Σμύρνη που χάθηκε – Από την εγκύκλιο του Πλαστήρα, στην αναγνώριση από τη Βουλή

9/09/2025 - 9:08πμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνας στην 89η ΔΕΘ (φωτ.: Δήμος Δυτικής Αχαΐας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τον Απιδεώνα στη ΔΕΘ: Ποντιακό χρώμα εκπροσωπώντας το Δήμο Δυτικής Αχαΐας

8/09/2025 - 7:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Πώς στην Ιαπωνία αγάπησαν τους ποντιακούς χορούς και τη λύρα

2 λεπτά πριν
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Η «ταρίφα» του καρδιοχειρουργού στο Ιπποκράτειο: «Αν δεν μου δώσεις τα 3 χιλιάρικα, δεν την βάζω στο χειρουργείο»

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram)

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αδαμαντία που έγινε Γκιζέλα Ντάλι και έγραψε τη δική της ιστορία

1 ώρα πριν
Drone στην παρέλαση στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / POOL)

Ποιοι θέλουν να «σπρώξουν» την Ευρώπη σε πόλεμο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: 59χρονος άνοιξε πυρ εναντίον υπάλληλου καθαριότητας στου Γκύζη – Πλούσια τα ευρήματα στο σπίτι του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign