pontosnews.gr
Τρίτη, 16/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μυτιλήνη: Τουρκάλα από το Αϊβαλί ψάχνει την οικογένεια του «Γιώργου» που βοήθησε τον προπάππου της το 1923

Μια ιστορία δυνατής φιλίας ενός Έλληνα και ενός Τούρκου στο Σκαλοχώρι της Λέσβου πριν από την Καταστροφή

20/01/2024 - 3:59μμ
Η Φετνά Οζτουρκλέρ, η Αϊβαλιώτισσα που πηγαινοέρχεται τα σαββατοκύριακα από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη για να βρει τους συγγενείς ενός φίλου του προπάππου της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σ. Μπαλάσκας)

Η Φετνά Οζτουρκλέρ, η Αϊβαλιώτισσα που πηγαινοέρχεται τα σαββατοκύριακα από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη για να βρει τους συγγενείς ενός φίλου του προπάππου της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σ. Μπαλάσκας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια συγκινητική ιστορία με πρωταγωνιστές τον Έλληνα «Γιώργο» και τον Τούρκο Μουσταφά Νταρμπούκα από τη Λέσβο και το Αϊβαλί, ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες. Οι δύο άνδρες ήταν φίλοι και γείτονες στο Σκαλοχώρι της Λέσβου, στις αρχές του 20ού αιώνα και αποχωρίστηκαν με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Ο Μουσταφά και η οικογένειά του μετακόμισαν υποχρεωτικά στο Αϊβαλί αφήνοντας στον «Γιώργο» αγνώστων λοιπών στοιχείων όλη την περιουσία τους.

Σήμερα η δισέγγονη του Μουσταφά η Φετνά Οζτουρκλέρ από το Αϊβαλί πηγαίνει κάθε σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη αναζητώντας κάποιον συγγενή του «Γιώργου», του ανθρώπου για τον οποίο ακούει από τότε που ήταν παιδί.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας, ο Έλληνας γείτονας του προπάππου της  Μουσταφά και της προγιαγιάς της Χανιφέ, ένα χρόνο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών πούλησε τα ζώα που του είχαν εμπιστευτεί, τα έκανε χρυσές λίρες και πέρασε κρυφά «καρσί» για να τους τις δώσει.

Η μαρτυρία της Φετνά Οζτουρκλέρ είναι μια συμβολή στην καταγραφή της αληθινής ιστορίας ετούτου του τόπου. Που μπορεί να βάφτηκε κόκκινη από το αίμα και τον πόνο της προσφυγιάς του 1922 αλλά που ποτέ της δεν έχασε την πραγματική της αξία. Αυτή της ανθρωπιάς.

Η συγκλονιστική ιστορία

Η Φετνά Οζτουρκλέρ είναι απόγονος, από τη μεριά του πατέρα της, ανταλλαγέντων στη βάση της Συνθήκης της Λοζάνης το φθινόπωρο του 1923. Έφυγε η φαμίλια της, ο Μουσταφά Νταρμπούκα, η γυναίκα του η Χανιφέ και τα παιδιά τους από το Σκαλοχώρι της δυτικής Λέσβου, το Τσομλέκ Κιόι όπως το έλεγαν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του και αρχικά εγκαταστάθηκε στο Αϊβαλί.

Ο αστικός προσανατολισμός όμως της αϊβαλιώτικης οικονομίας δεν επέτρεπε στην αγροτική και κτηνοτροφική οικογένεια από το αγροτικό Σκαλοχώρι να επιβιώσει.

Κάπως έτσι μετακόμισε νωρίς ακόμα στη γειτονική Αλτίνοβα, το σύγχρονο Σαχιλέρ Αλτί και ζούσαν σε ένα σπίτι ενός Ρωμιού που είχε φύγει, αν πρόλαβε να φύγει αυτός, πρόσφυγας στην Ελλάδα. Δουλεύοντας σαν εργάτης στα κτήματα και τα κοπάδια των ντόπιων Τούρκων αγάδων. Τα βράδια μοναχά σαν κατάκοπος γύριζε στο σπίτι ο νους του επέστρεφε στο χωριό του, στο σπίτι του και στα καλά του, κτήματα και κοπάδια που είχε αφήσει να τα φυλάει ο φίλος του, ο γείτονας του ο Γιώργος. Ένας Γιώργος χωρίς άλλο στοιχείο… Ο Γιώργος ο καρντάσης του.

Κι ευχόταν ο Μουσταφά κάποτε να γυρίσει πίσω. Στο Τσομλέκ Κιόι… Μα ο καιρός περνούσε κι όλοι πίστεψαν πια, πως η Ανταλλαγή έγινε και τίποτα δε θα άλλαζε.

Το βαρύ πανωφόρι

Ένα πρωί η Χανιφέ Νταρμπούκα δέχτηκε στο σπιτάκι στην Αϊβαλιώτικια Αλτίνοβα την απρόσμενη επίσκεψη του γείτονα τους του Γιώργου. Είχε παράνομα περάσει στην Τουρκία, έψαξε να τους βρει πρώτα στο Αϊβαλί κι από εκεί τον πληροφόρησαν πως θα τους έβρισκε στην Αλτίνοβα. Άφησε ένα βαρύ πανωφόρι, «να το δώσεις του Μουσταφά» είπε στη Χανιμέ μαζί με τα χαιρετίσματα του και χάθηκε. Το βράδυ ο Μουσταφά έκπληκτος πληροφορήθηκε από τη γυναίκα του τα της απρόσμενης επίσκεψης. Κι όπως ήταν φυσικό πήγε να δει το πανωφόρι που είχε αφήσει ο Γιώργος. Μόνο που ήταν βαρύ. Πολύ βαρύ.

Μέσα στις φόδρες ήταν ραμμένες χρυσές λίρες. Ο Γιώργος είχε πουλήσει τα κτήματα του και τα κοπάδια του που του τα είχε αφήσει φεύγοντας.

Και θεώρησε «χρέος τιμής» αυτά τα χρήματα που δεν του ανήκαν να μην τα κρατήσει, αλλά να κινδυνεύσει, να περάσει στο Αϊβαλί και να τα δώσει σε αυτόν που πίστευε ότι του ανήκαν. Οι λίρες αυτές βοήθησαν τον Μουσταφά Νταρμούκα να σταθεί ξανά στα πόδια του. Να αγοράσει κτήματα και κοπάδια και να ξεφύγει από τη μοίρα του εξαθλιωμένου εργάτη στα χέρια των ντόπιων αγάδων. Το δικό του «χρέος τιμής» όμως που το τήρησε ήταν η μνημόνευση σε όλη του τη ζωή του Γιώργου, του καλού και τίμιου ανθρώπου και γείτονα του για τα όσα έπραξε.

Ένα «χρέος τιμής» που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά στη δισεγγονή του τη Φετνμά Οζτουρκλέρ. Που ψάχνει τους απογόνους του Γιώργου, στο Σκαλοχώρι ή όπου αλλού βρίσκονται για να τους ευχαριστήσει έστω και 100 χρόνια μετά στο όνομα όλων όσοι έζησαν και τα κατάφεραν χάρη στον δικό τους προπάππου.

Κάπως έτσι μερεύει ο άγριος καιρός στα σύνορα, στις μέρες μας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τους Αγίους Αρσένιο και Παΐσιο στις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

13/12/2025 - 7:15μμ
Η φάτνη και το δέντρο της ελληνικής κοινότητας στο Μεγάλο Ρεύμα (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης αντέχει: Η νέα γενιά γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Μεγάλο Ρεύμα

8/12/2025 - 11:23πμ
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αρτάκη (φωτ.: αρχείο Κώστα Υψηλάντη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αρτάκη: Στη σκιά του Αγίου Νικολάου, εκεί όπου η πίστη έχτισε την ταυτότητα μιας πόλης

6/12/2025 - 10:18πμ
H Μερόπη Βερβέρη υπό την... τηλεοπτική κάμερα (φωτ.: Facebook / Meropi Ververi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τους προσφυγικούς αργαλειούς της Μικρασίας στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη – Η υφαντική τέχνη επιστρέφει δυναμικά

5/12/2025 - 10:55πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ελ. Μ.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο «Ιωνικό Κέντρο» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

4/12/2025 - 9:45μμ
Χορός γύρω από το καζάνι, στον Συνοικισμό της Θήβας. Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / George Angelopoulos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θήβα: Μια γειτονιά «ζωντάνεψε» για τη Βαρβάρα – Μικρασιατικό συναίσθημα

4/12/2025 - 3:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Άγιο Ανδρέα, στο Ατσαλένιο Ηρακλείου (φωτ.: neakriti.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λουκουμάδες μνήμης: Πώς το Ατσαλένιο κράτησε ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο του Αγίου Ανδρέα

2/12/2025 - 7:06μμ
Χασάπικο από την «Ακαδημία» του Δημήτρη Πετρόπουλου μπροστά από την Αγια-Σοφιά (πηγή: Mega)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλληνες χόρεψαν χασάπικο μπροστά στην Αγια-Σοφιά – «Πρόκληση» λένε οι Τούρκοι

2/12/2025 - 4:44μμ
(Φωτ.: olympiacos.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανδρέας Μουράτης: Ο «Μιζούρι» των γηπέδων με τις μικρασιάτικες ρίζες – Ένας αληθινός ήρωας, άλλων εποχών

30/11/2025 - 12:07μμ
Ο καπνέμπορος Βασίλης Παπαβασιλείου (πηγή: Αρχείο Μαίρης Παπαλάμπρου / agrinionews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βασίλης Παπαβασιλείου: Ο ανθρωπιστής καπνέμπορος που αγκάλιασε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/11/2025 - 4:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Ήμελλο: Από την Κυψέλη και τη Νάξο, στη Μόσχα και την Επίδαυρο – Η πορεία ενός ηθοποιού που λάτρεψε το θέατρο

38 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ. αρχείου)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη στο Χαλάνδρι ο ανήλικος γιος βουλευτή μετά από καταδίωξη

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: freepik)

Θεσσαλονίκη: 55χρονη κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου γιου της οικιακής της βοηθού

57 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Αμαραντίδης σε στιγμιότυπο από γυρίσματα αφιερώματος της ΕΡΤ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Μια πρωτοβουλία τιμής στον μεγάλο Πόντιο καλλιτέχνη Γιώργο Αμαραντίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι τίμησαν από κοινού την 9η Δεκεμβρίου

2 ώρες πριν
fgsdfgsfs

Τραμπ κατά BBC: Αγωγή-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων και διεθνής σύγκρουση με τα media

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign