pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Μωμόγεροι πήγαν, τρέλαναν το Κορδελιό Θεσσαλονίκης και επέστρεψαν στον Τετράλοφο Κοζάνης

Άνω-κάτω έγινε το κέντρο της πόλης την περασμένη Κυριακή, με φουσταλενοφόρους, μια γριά, έναν γιατρό, μια νύφη, αγγείο και νταούλι

23/12/2023 - 9:41πμ
Οι Μωμόγεροι του Τετραλόφου ποζάρουν σε πλήρη σύνθεση έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού (φωτ.: Facebook / Νίκος Αλβανούδης)

Οι Μωμόγεροι του Τετραλόφου ποζάρουν σε πλήρη σύνθεση έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού (φωτ.: Facebook / Νίκος Αλβανούδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ζέσταμα πριν από τα Χριστούγεννα (παραμονή και ανήμερα θα εμφανιστούν… εντός έδρας) έκαναν τα Κοτσαμάνια από τον Τετράλοφο, καθώς ταξίδεψαν από το χωριό της Κοζάνης στη Θεσσαλονίκη, για να εισβάλουν στο Κορδελιό. Την πόρτα στους Μωμόγερους –όπως είναι πιο γνωστό το εθιμικό δρώμενο– την άνοιξε ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού, υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

Έτσι, την περασμένη Κυριακή η πόλη δεν ησύχασε, καθώς η πομπή διέσχισε όλο το κέντρο, μπήκε σε μαγαζιά, χόρεψε, πείραξε τους περαστικούς και μουτζούρωσε πρόσωπα προτού καταλήξει στα γραφεία του συλλόγου όπου το γλέντι συνεχίστηκε. 

«Χρόνια πολλά, υ’είαν κι ευλοΐαν και καληχρονίαν, θελκά μουσκάρια και αρνικά παιδία…», ευχήθηκε ο Πολυχρονιστής από τον Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης, όσο το νταούλι και το αγγείο συνέχιζαν να παίζουν.

Από τους ιερείς του Μώμου, του θεού του γέλιου και τις σάτιρας, της προσωποποίησης της μομφής και της κατηγόριας, θεωρείται ότι έχουν επιρροές οι Μωμόγεροι, μια σατιρική κωμωδία, απομεινάρι και των ρωμαϊκών καλάντων λόγω των μεταμφιέσεων και των γλεντιών.

Το λαϊκό αυτό δρώμενο μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα, όπου συνέχισε τη δική του αυτόνομη (και παράλληλη) πορεία φτάνοντας ζωντανό έως τις μέρες μας. Μάλιστα, με τη μορφή που παρουσιάζεται στα ποντιοχώρια της Κοζάνης έχει εγγραφεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Στον αυτοσχέδιο θίασο που παραδοσιακά βγαίνει στους δρόμους των χωριών και των πόλεων κατά το Δωδεκαήμερο, εκτός από το χορευτικό μέρος με τους φουσταλενοφόρους (οι Μωμόγεροι φόρεσαν φουστανέλα στα νεότερα χρόνια, καθώς ήταν συνώνυμη της ανδρείας, της γενναιότητας και της λευτεριάς), υπάρχει και ένα αυτοσχεδιαστικό.

Συνήθως ο κορυφαίος Μωμόγερος δίνει τα προστάγματα. Την… κομπανία συνήθως συνοδεύει ο Διάβολος, για να πειράξει κυρίως τον Γέρο και τη Γραία (αλλά και τους θεατές). Η Νύφη είναι και αυτή εκεί για να προκαλέσει με την παρθενική της σεμνότητα ώστε να την κλέψουν, ενώ ο Γιατρός με περισπούδαστες και κωμικές κινήσεις θα την εξετάσει μετά την απαγωγή.

Από την πλευρά τους ο Τσανταρμάς ή ο Κατής επιβάλουν τα πρόστιμα στους απαγωγείς και φροντίζουν να επανέλθει η τάξη.

Διαβάστε επίσης
Το ποντιακό λαϊκό δρώμενο των Μωμό’ερων σήμερα: Σύγχρονοι προβληματισμοί και ερμηνείες

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κεντητός Επιτάφιος από τη Λάλογλη του Καρς, ο οποίος μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσονήσι Φλώρινας (φωτ.: Κωνσταντίνος Παυλίδης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο: Νηστεία, Επιτάφιος και τα έθιμα που «ένωναν» ζωντανούς και νεκρούς

10/04/2026 - 8:38πμ
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

9/04/2026 - 11:46μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ομιλητής σε εκδήλωση για την Κύπρο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 (φωτ.: ΚΥΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μόναχο: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – «Homo politicus»

9/04/2026 - 9:15μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας θα είναι η δική μας Ανάσταση

9/04/2026 - 1:47μμ
Καμπαναριό ελληνικού ορθόδοξου ναού στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου που πλέον ονόμαζεται Αρπαλί (πηγή: karadeniz.gov.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Εβδομάδα στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου: Εκεί ο εξαγνισμός της ψυχής ήταν συλλογική υπόθεση – Υποχρεωτική η συμφιλίωση και ο ασπασμός της αγάπης

9/04/2026 - 12:24μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καταπέλτης» η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής κατά του Χουλουσί Ακάρ για τις δηλώσεις του περί Κύπρου

9/04/2026 - 12:21πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σταυρούπολη: Διήμερες εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου των «Ακριτών του Πόντου»

8/04/2026 - 10:29μμ
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το εμβληματικό Φροντιστήριο Τραπεζούντας, επιστροφή στο Καπίκιοϊ για τη Λαμπρή

8/04/2026 - 9:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξωτερική άποψη της Μουφτείας Κομοτηνής (πηγή: facebook.com/Gumulcinemuftuluguu?locale=el_GR)

Μουφτεία Κομοτηνής: Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι γηγενής – Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες

59 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/JerusalemPatriarchate?locale=el_GR)

Ιεροσόλυμα: Κορύφωση του Θείου Δράματος στον Πανάγιο Τάφο

1 ώρα πριν
Άποψη του χωριού Μαλώνας στη Ρόδο όπου σημειώθηκε το ατύχημα (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Μαλώνας_Ρόδου)

Ρόδος: 15χρονος τραυματίστηκε από πυροτέχνημα στο χωριό Μαλώνας

2 ώρες πριν
Πάσχα στη Ρούμελη, 1950 (φωτ. αρχείου Χριστίνας Κωνσταντάκη)

Πάσχα στη Ρούμελη – Έναν από τους πιο αυθεντικούς πασχαλινούς προορισμούς της χώρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος)

12 Απριλίου 1913: Ένας επιτάφιος εν πλω, τόσο οικείος αλλά και τόσο διαφορετικός

3 ώρες πριν
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign