pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρωτοχρονιά στη Σμύρνη πριν από το 1922 – Οι πόρτες των σπιτιών έμεναν ανοιχτές για όλο τον κόσμο

Οι μέρες που αναδείκνυαν με τον καλύτερο τρόπο τον κοσμοπολίτικο, αστικό χαρακτήρα των ευκατάστατων Μικρασιατών

1/01/2024 - 2:35μμ
Καρτ ποστάλ με ευχές για την Πρωτοχρονιά του 1922. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα έφερνε αργότερα η συγκεκριμένη χρονιά (φωτ.: mnimesellinismou.com)

Καρτ ποστάλ με ευχές για την Πρωτοχρονιά του 1922. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα έφερνε αργότερα η συγκεκριμένη χρονιά (φωτ.: mnimesellinismou.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τους Σμυρνιούς και τους Μικρασιάτες γενικότερα το Δωδεκαήμερο γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια και χαρές, καθώς όλοι οι ξενιτεμένοι επέστρεφαν στα σπίτια τους και λόγω του κρύου οι οικογένειες μαζεύονταν στα σπίτια και οι βεγγέρες ή βίζιτα έδιναν κι έπαιρναν.

Τα σπίτια καθαρίζονταν, οι άνθρωποι νήστευαν, ζητούσαν συγχώρεση, κουρεύονταν και φορούσαν τα καλά τους, εφάρμοζαν ειδική καθαριότητα για το σώμα και την ψυχή, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού και να υποδεχθούν εξαγνισμένοι τη νέα χρονιά.

Ακολουθεί αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα mikrasiatwn.wordpress, με πρωτότυπη μαρτυρία για την προετοιμασία των Σμυρνιών για τις γιορτάρες μέρες.

Χειρόγραφη συνταγή για σμυρναίικη βασιλόπιτα (φωτ.: cretangastronomy.gr)

Οι μέρες από τα Χριστούγεννα ίσαμε τον Άγιο Βασίλη ήτανε σωστό αναστάτωμα, για μικρούς και μεγάλους στην αξέχαστη πατρίδα. Τα σκολειά κλειστά και τα σπίτια όλο ετοιμασίες.

Τα σπίτια μοσκοβολούσαν κανέλα και καριοφύλλι

Οι νοικοκυράδες μπαινοβγαίνανε φουριόζες κι όλο μουρμουρίζανε για τα παιδιά που μπερδεύανε μέσα στα ποδάρια τους και δεν περνούσε μέρα που να μη τα καταχερίσουνε. Μα ανήμερα την Πρωτοχρονιά τα πάντα ήταν εντάξει.

Τα σπίτια «πετούσαν» από πάστρα και μοσκοβολούσαν κανέλα και καριοφύλλι, περιμένοντας τον καινούργιο χρόνο. Ούλα τα πατροπαράδοτα αντέτια, ήπρεπε να γίνουν όπως τα βρήκανε από τσι γονιοί τους.

Πρωί-πρωί ξεκινούσε όλη η οικογένεια, με τα κατάκαλά τους, να πάνε στην εκκλησία. Ο νοικοκύρης κρατούσε στην τζέπη του το ρόδι που θα σπούσε στην πόρτα του σπιτιού σαν θα γυρνούσαν. Για το καλό του χρόνου και για πολλά μπερικέτια, όπως λέγανε. Μετά απ’ αυτό ήπρεπε να μπει με το δεξί στο σπιτικό και να ευχηθεί σ’ όλη τη φαμίλια του «καλή χρονιά», φιλώντας έναν-έναν σταυρωτά.

Σαν τέλειωναν οι ευχές, όλη η φαμίλια καθότανε με τάξη γύρω στο αηβασιλιάτικο τραπέζι. Η μητέρα έφερνε αμέσως το θυμιατό, και θύμιαζε με μοσκολίβανο, πρώτα την πίτα και μετά έναν-έναν κάνοντας το σημείο του σταυρού. Ο πατέρας ήκοβε την βασιλιόπιτα με την ίδια κάθε χρόνο σειρά.

Σμυρναίικη βασιλόπιτα με αετουδάκια (φωτ.: cretangastronomy.gr)

Το πρώτο κομμάτι του Χριστού, της Παρθένου και μετά κατά ηλικία, αρχίζοντας από τους παππουλήδες. Το νόμισμα ήτανε πάντα μεταλλίκι χρυσό και σ’ εκείνον που θα ‘πεφτε θα ‘φερνε μεγάλο γούρι.

Πολλές φορές τύχαινε, την ώρα που κόβανε την πίτα να έρθουν τα παιδιά του μαχαλά να τα πούνε. Το σήμαντρο χτυπούσε με τέχνη και το ντουμπελέκι κρατούσε το ίσο. Οι παιδικές φωνές συμπλήρωναν τη χαρούμενη ατμόσφαιρα του σπιτιού και τα λόγια τους έφερναν στον καθένα ένα καλό μήνυμα:

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, ψιλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή καλός μας χρόνος εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνο» τραγουδούσαν τα παιδόπουλα, μα τόνιζαν ιδιαίτερα τις ευχές για τον νοικοκύρη του σπιτιού: «Χρόνια πολλά, να ζήσει», ποντάροντας σ’ ένα καλύτερο μπαξίσι.

Χειρόγραφες σημειώσεις για το στολισμό της σμυρναίικης βασιλόπιτας (φωτ.: cretangastronomy.gr)

Οι πόρτες του σμυρναίικου σπιτιού έμεναν ανοιχτές, για όλο τον κόσμο

Δεν πρόφταινε καλά-καλά να τελειώσει το κόψιμο της πίτας και το μοίρασμα των μπουναμάδων, κι αρχίζανε να καταφτάνουν τα πρώτα βίζιτα. Παλιό αντένι κι αυτό.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, συγγενείς και φίλοι, μόνο άντρες, ανταλάσσανε βίζιτα για να ευχηθούν «τα έτη πολλά». Ακόμη και άγνωστοι μπαίνανε από μέσα, για να πούνε τις ευχές τους.

Οι πόρτες του σμυρναίικου σπιτιού, ούλη μέρα της Πρωτοχρονιάς έμεναν ανοιχτές, για όλο τον κόσμο. Μόνοι οι γιατροί, σαν γιατροί πηγαίνανε τη χρονιάρα μέρα στα σπίτια. Και ανάγκη να ήτανε, αποφεύγανε να τους καλέσουνε.

Όλοι οι επισκέπτες ήπρεπε να σερβιριστούν από το μεγάλο τραπέζι της σάλας που ήταν ανοιγμένο πέρα για πέρα. Στρωμένο με το άσπρο λινό τραπεζομάντηλο από τα προυκιά της νοικοκυράς, με κεντημένα στη μέση τα ψημιά της. Όλα τα καλά του Θεού βρισκόντουσαν για το καλό της χρονιάς απάνω σε εκείνο το τραπέζι. Βαλμένα με τάξη στα καλά σερβίτσια που φύλαγαν για τις χρονιάρες μέρες.

Ξύλινη σφραγίδα για αετουδάκια, κειμήλιο από τη Μικρασία (φωτ.: Αθηνά Αρχόντισα)

Το μάννα τ’ ουρανού στο τραπέζι

Μεσ’ στη μέση η μεγάλη φρουτιέρα με τον «Χριστό». Έτσι λέγανε τη μέρα εκείνη τα λογιών-λογιών ξερά φρούτα. Σωστό φρουτατζίδικο ήτανε ο λεγόμενος «Χριστός». Τίποτα δεν έλειπε. Και τι δεν είχε σε κείνη την πελώρια κρυστάλλινη φρουτιέρα. Ό,τι ήθελες και τραβούσε η όρεξή σου. Δαμάσκηνα, φουντούκια, τζίτζιφα, κουκουνάρια, σουλτανιές σταφίδες, μύγδαλα, καρύδια, ως και κουντουρούδια. Μα ποτέ δεν ήλειπε το μάννα τ’ ουρανού. Ούλα αυτά στολισμένα με πρασινάδες και ου, δείχνανε πραγματικά την ευλογία του Χριστού.

Άσε πια εκείνα που είχανε φτιάξει τα άξια χέρια της νοικοκυράς.

Μια στοίβα σεκέρ λουκούμια πασπαλισμένα με άχνη, μοιάζανε με χιονισμένο βουνό. Δίπλα τα φοινίκια ποτισμένα στο μέλι. Βασιλοπιττάκια λογιών-λογιών. Αστρουλάκια καρδίτσες, αετουδάκια, όλα με το καρεφυλάκι στη μέση που μοσκομυρίζανε και θρούσανε μόλις τα ‘βαζες στο στόμα.

Μα στην πρώτη γραμμή απ’ όλα τα κατασκευάσματα ερχούντανε η βασιλόπιτα. Κάθε Σμυρνιά νοικοκυρά ήβαζε ούλα τση τα δυνατά να στολίσει καλύτερα από τσ’ άλλης την πίτα του σπιτικού της. Στη μέση ήπρεπε να μπει απαραίτητα ο δικέφαλος αετός και γύρω-γύρω μικρότερα αετουδάκια και λογιών-λογιών πλουμιά. Άστρα, πουλουδάκια και ό,τι άλλο κατέβαζε το γούστο της για να γίνει πιο όμορφη.

Παραδοσιακά σμυρναίικα σουτζουκάκια (φωτ.: gastronomos.gr)

Ο διάνος ήθελε ολόκληρη επιστήμη για να γίνει όπως πρέπει

Αυτά ήτανε αντέτια που τα κρατούσανε, ανάλογα, όλα τα σπιτικά της Σμύρνης, πλούσια και φτωχά. Οι νοικοκυρές δεχόντουσαν τα βίζιτα στολισμένες με ούλα τα καλά τους για να τιμήσουν τους άντρες τους και να φανεί η αγάπη που τους έχουν. Μεγάλη τιμή για τη νοικοκυρά ήταν τα βίζιτα να πάρουν απ’ ούλα τα καλούδια που είχε φτιάξει και να τα παινέψουν.

Το σμυρναίικο σπίτι ήταν φιλόξενο και οι Σμυρνιές το ‘χανε καμάρι να ρετσιβάρουν τους μουσαφιραίους.

Τα φαγιά τους ήτανε μιλημένα. Ο χριστουγεννιάτικος διάνος ήθελε ολόκληρη επιστήμη για να γίνει όπως πρέπει. Παραγεμισμένος με καβουρντισμένο κυγμά με ψιλό-ψιλό κρεμμυδάκι, και ξεροψημένα κάστανα στη χόβολη του μαγκαλιού. Μπόλκο μαύρο πιπέρι και κουκουναράκια. Ροδοκοκκινισμένος και γαρνιρισμένος με ολόκληρες πατετούλες, άνοιγε σ’ όλους την όρεξη.

Όλα τα φαγιά που ψήνανε οι Σμυρνιές νοικοκυράδες ήτανε σωστός πειρασμός. Όποιος έτυχε να φάει το στιφάδο τους, ποτέ δεν το ξεχνά. Με μπόλικα ολόκληρα κρεμμυδάκια και όλων των λογιών τα μπαχαρικά μέσα. Το κρέας όμως ήπρεπε να ‘ναι γουρουνίσιο ή αγριογούρουνο, άμα ήτανε η εποχή του. Αμ οι γιαπρακιένιες ντολμάδες με κιμά ή γιαλαντσί, τι σου λένε! ‘Η το ατζέμ πιλάφι που ‘μενε κουκί-κουκί, ακόμη και την άλλη μέρα. Άσε πια τα σουτζουκάκια! Με το σκορδάκι και το μπόλικο κύμινο, που μύριζαν δυο μαχαλάδες πέρα.

Στα γλυκίσματα και τα ρετσέλια πια, δεν τις έφτανε κανείς. Σαν έτρωγες απ’ αυτά, ήταν να γλύφεις και τα δάχτυλά σου που λέει ο λόγος…

Ατζέμ πιλάφι, εξόχως σερβιρισμένο (φωτ.: gastronomos.gr)

Καταστόλιστες ξεκινούσαν για τα βίζιτα οι Σμυρνιές

Οι γυναίκες στη Σμύρνη δεχόντουσαν μόνο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και κάνανε τα βίζιτά τους την άλλη μέρα ή την παραπάνω. Σκέτο «γυναικείο» όταν το λέγανε. Στα βίζιτα αυτά πια γινούτανε και το «μοστράρισμα» των μποναμάδων. Ό,τι ήθελε να τους δωρίσουν την Πρωτοχρονιά, ήπρεπε να το φορέσουν στο βίζιτο εκείνο. Προ πάντων οι παντρεμένες και αρραβωνιασμένες.

Ό,τι χρυσαφικό παίρνανε από τσι άντρες τους και αρραβωνιαστικούς, για καμάρι το βάζανε κι ας είχαν άλλα τόσα.

Γεμάτοι κόσμο οι δρόμοι της Σμύρνης τις ημέρες των γιορτών (φωτ.: mnimesellinismou.com)

Κι ήβλεπες μάτια μου χρυσαφικά, σαν να βρισκόσουνα στα κουγιουμτζίδικα του καπαλί τσαρσιού. Κορδόνια, μακριά και κοντά και Κωσταντινάτα. Μαλαματένια βραχιόλια, λογιών-λογιών. Στριφτά, μάπες ή βέργες. Σκουλαρίκια καφασωτά που λαμποκοπούσανε. Δαχτυλίδια μονόπετρα με διαμάντια σα ρεβύθι. Στα καρέ τους φιγουράρανε ρέστες-ρέστες τα μαργαριτάρια. Πολλές φορές ανακατωμένες με αληθινά κοράλια.

Καταστόλιστες ξεκινούσαν για τα βίζιτα οι Σμυρνιές της καλής τάξης όπως τις λέγανε, με τα πιο καλά τους λούσα και στολίδια. Μπουάδες, μανσόν και παπούτσι λουστρίνι καϊκάκι να τρίζει. Απαραίτητο όμως ήταν το καπέλο με φτερό. Κορδωμένες στα αστραφτερά λαντώ, κάνανε πιο πρωτοχρονιάτικο αντέτι στα συγγενικά και φιλικά σπίτια…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημείο για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Γηροκομείο (φωτ.: Δήμος Πατρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Γηροκομείο Πάτρας – Μνημείο για τους Μικρασιάτες με το βλέμμα στην Παλαιστίνη

30/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τον περσινό αγώνα (φωτ.: facebook/Δήμος Νέας Ιωνίας - Municipality of Nea Ionia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τρέχοντας «στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου

29/09/2025 - 8:06μμ
Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας (φωτ.: Facebook / Άγιος Γεώργιος Νέας Μανωλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλεία: Μνημείο στη Νέα Μανωλάδα για τους Μικρασιάτες της Ανταλλαγής

29/09/2025 - 1:43μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια βολά κι έναν καιρό…»: Η μουσικοχορευτική παράσταση για το Κιόστε, στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας

28/09/2025 - 6:08μμ
Η υποδοχή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη και των προσφύγων στη Χαλκίδα. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Εύβοια – Ο «πρόσφυγας» Όσιος Ιωάννης Ρώσος

28/09/2025 - 9:26πμ
(Φωτ.: facebook / ΟΙΟΜΚΩ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φως στην ιστορία του ελληνισμού της Πόλης από τα Σεπτεμβριανά και τις Απελάσεις μέχρι σήμερα, στο διήμερο συνέδριο της ΟΙΟΜΚΩ

25/09/2025 - 9:27μμ
Φωτογραφία της ΠΜΓΣ που συνοδεύει την ανακοίνωση του Φαναρίου (πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλη του Γένους Σχολή: Μετακομίζει λόγω εργασιών ενίσχυσης της στατικότητας

25/09/2025 - 5:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικές αναμνήσεις ξετύλιξε η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης

25/09/2025 - 11:46πμ
Η Αγνή Νικολαΐδου είναι η διευθύντρια της Αστικής Σχολής Πριγκήπου (φωτ.: facebook.com/SyllogosPrigipianon)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αστική Σχολή Πριγκήπου: Παιδικές φωνές ακούγονται ξανά στο περίφημο σχολείο

25/09/2025 - 9:39πμ
Στο Μνημείο Προσφύγων Μικρασιατικού Ελληνισμού (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

23/09/2025 - 4:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι κινούνται στην πλατεία Αλ Σαράγια στη Γάζα, ενώ στο βάθος υψώνεται καπνός από ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, παρά την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς στην Αίγυπτο

19 λεπτά πριν
Αλβανοί αστυνομικοί έξω από το εφετείο των Τιράνων μετά τη δολοφονία (φωτ.: Anadolu Ajansi/Fatjon Cuka)

Αλβανία: Εν ψυχρώ δολοφονία δικαστή μέσα στο εφετείο για ιδιοκτησιακές διαφορές

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ για τον ελληνισμό στην Αίγυπτο (πηγή: YouTube / 
Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)

Πορτ Σαΐντ, στα βήματα του ελληνισμού – Το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

1 ώρα πριν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάνει δηλώσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Γκ. Τούνμπεργκ: Μια γενοκτονία διεξάγεται σε ζωντανή μετάδοση στη Γάζα και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν ούτε το ελάχιστο

2 ώρες πριν
Από την παρουσίαση στο Περθ: Η καθηγήτρια Μέλανι Ο’ Μπράιεν, η πρόξενος Ελένη Γεωργοπούλου και ο αντιπρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας Νίκος Κεσκινίδης (φωτ.: Facebook / Pontian Brotherhood Of Saint George, Western Australia)

Τζορτζ Τρελόαρ, ο σωτήρας των Ελλήνων προσφύγων – Στα βήματα του Αυστραλού ανθρωπιστή

3 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ν. Χριστοδουλίδης: «Φυσικά θα γίνει το καλώδιο, δεν υπάρχει καμία κρίση»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign