pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος κατοικεί πλέον επισήμως στην Ιένα: Εγκαινιάστηκε το «Ερευνητικό Κέντρο Bessarion για τον Ελληνικό Πολιτισμό»

Η τελετή έγινε στις αρχές Νοεμβρίου

4/12/2023 - 8:30μμ
Ο καθηγητής δρ Τέντε Καλ και οι συνεργάτες του Αντρέα Πασκάρου και Σωτήρης Ρουσιάκης στην τελετή των εγκαινίων (φωτ.: Isabella Greisinger)

Ο καθηγητής δρ Τέντε Καλ και οι συνεργάτες του Αντρέα Πασκάρου και Σωτήρης Ρουσιάκης στην τελετή των εγκαινίων (φωτ.: Isabella Greisinger)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ώρα που οι έδρες Ελληνικών Σπουδών στα γερμανικά πανεπιστήμια απειλούνται με αφανισμό, το πρόγραμμα μεταπτυχιακών Ελληνικών Σπουδών «Bessarion Project», η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στη διάρκεια του «Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας», δεν έμεινε απλώς στα χαρτιά και στα σχέδια των εμπνευστών του, αλλά έλαβε και επισήμως πιστοποιητικό γέννησης.

Από τις 8 του περασμένου Νοεμβρίου (οπότε και τελέστηκαν τα εγκαίνιά του), το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion για τον Ελληνικό Πολιτισμό στεγάζεται στο πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Ιένας ως τμήμα του Ινστιτούτου Σλαβικών, Βαλκανικών και Καυκασιανών Σπουδών.

Το Κέντρο ονομάστηκε προς τιμήν του μεγάλου Βυζαντινού ουμανιστή λογίου της Αναγέννησης Βησσαρίωνα του Τραπεζούντιου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γραμματείας μετά την Άλωση – κάτι που ταιριάζει απολύτως με τους στόχους και τα ερευνητικά πεδία του προγράμματος, καθώς θα προσφέρει στους μελετητές μια μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουν την ποικιλομορφία των διαλέκτων της ελληνικής γλώσσας (κρητική, ποντιακή, θρακιώτικη κτλ.), τη μαρτυρία των οθωμανικών πηγών για τον ελληνισμό της Ανατολίας, και την επιβίωση των τοπικών εθιμικών συμπεριφορών στην Ελλάδα.

Επικεφαλής είναι ο καθηγητής δρ Τέντε Καλ (Thede Kahl), διδάκτωρ Σλαβολογίας και Γεωγραφίας, τακτικός καθηγητής στα πανεπιστήμια της Βιέννης και της Ιένας, καθώς και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και της Academia Europaea, ένθερμος ελληνιστής, και κατά πάγια δήλωσή του Ρωμιός.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δρ Καλ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα εγκαίνια του Κέντρου:

«Είμαι ευτυχής που μπορώ να εγκαινιάσω το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion για τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ιένα. Το Κέντρο αυτό θα αποτελέσει σπουδαίο στήριγμα για τους μελετητές και τους φοιτητές, και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει σημαντικά στη μελέτη του νεοελληνικού πολιτισμού».

Ο δρ Τέντε Καλ

Το Κέντρο θα φιλοξενεί επίσης ποικίλες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια για την προώθηση της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα παρέχει και μια πλατφόρμα για δημοσίευση ερευνητικών εργασιών και βιβλίων που σχετίζονται με το αντικείμενο αυτό.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής και εκπρόσωπος του CDU Άλμπερτ Βάιλερ (Albert Weiler), ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας δρ Ράινερ Τιλ (Rainer Thiel), καθώς και o αγγειοχειρουργός δρ Σάββας Αποστολίδης και o νομικός-οικονομολόγος Ιωάννης Σταμάτης ως επικεφαλής των κύριων χορηγών AHEPA Φρανκφούρτης και της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης, αλλά και ως εκπρόσωποι του εποπτικού συμβούλιου του ιδρύματος «Ελληνικό Σπίτι» Φρανκφούρτης, καθώς και οι εμπνευστές του Προγράμματος Bessarion Σύλβια Παναγιωτίδου-Σάντσες (εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης) και Αναστασία Κασαπίδου-Ντικ (εκ μέρους της Μόνιμης Επιτροπής για τη Γενοκτονία, της ΟΣΕΠΕ).

Στο πόντιουμ ο εκπρόσωπος του CDU, Albert Weiler (φωτ.: Λάζαρος Γεωργουσόπουλος)

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν, όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ιένας, χαρακτηρίζοντας το Κέντρο μια μεγάλη ευκαιρία προώθησης της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Ευρώπη.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Χρήστος Καφάσης, ιστορικός-βυζαντινολόγος του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου, και ο δρ Καλ με τους συναδέλφους του Αντρέα Πασκάρου και δρ Σωτήριο Ρουσιάκη.

Στην εισαγωγή του ο Χρ. Καφάσης χαρακτήρισε τον Βησσαρίωνα «οραματιστή μιας ενωμένης Ευρώπης κάτω από μια ενιαία χριστιανική Εκκλησία και έναν πολιτισμό βασισμένο στις αξίες της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας». Ο δρ Καλ υπογράμμισε την πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού που διαθέτει η Ιένα, επισημαίνοντας τη σημασία της για τις σύγχρονες ελληνικές σπουδές, ενώ οι συνεργάτες του Ρουσιάκης και Πασκάρου αναφέρθηκαν στις μεθοδολογίες επιστημονικής αξιολόγησης του καταγραφόμενου γλωσσολογικού υλικού.

Ο βυζαντινολόγος Χρήστος Καφάσης (φωτ.: Λάζαρος Γεωργουσόπουλος)

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης ο Χρήστος Περπερίδης (δικηγόρος, μέλος της AHEPA Μονάχου και συντονιστής θεμάτων Ποντιακού Ελληνισμού της AHEPA Ευρώπης), ο Παύλος Ευθυμιάδης (επιχειρηματίας και πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Γουνοποιών Γερμανίας «Προφήτης Ηλίας» Φρανκφούρτης, υπεύθυνος για την επικοινωνία της πρωτοβουλίας συγκέντρωσης χρημάτων για το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion στην περιοχή της Φρανκφούρτης) ο Λάζαρος Γεωργουσόπουλος (μέλος της AHEPA Φρανκφούρτης), και Δημήτρης Λαμπρόπουλος (συντονιστής του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και υπεύθυνος επικοινωνίας της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου από το 2019).

Οι συντελεστές της ημερίδας στο μνημείο θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην Ιένα

Ιδιαίτερη τιμή για τους συντελεστές της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσία του Ελληνοαρμένιου επιχειρηματία και πολιτικού ακτιβιστή Παύλου Γκουλόγλου. Οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα το 2016 να τοποθετηθεί μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε κεντρικό σημείο της Ιένας, στο Grünfläche am Saalufer, στην ιστορική γέφυρα Camsdorfer.

_______
• Το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion για τον Ελληνικό Πολιτισμό χρηματοδοτείται από χορηγίες οργανώσεων του απόδημου ελληνισμού –όπως οι AHEPA Φρανκφούρτης και Μονάχου, η Ελληνική Κοινότητα Φρανκφούρτης, το ελληνικό ίδρυμα «Ελληνικό Σπίτι» Φρανκφούρτης, ο Σύλλογος Ελλήνων Γουνοποιών Γερμανίας «Προφήτης Ηλίας» Φρανκφούρτης και ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης–, αλλά και ιδιωτών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη οι νέοι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης – Ένα ταξίδι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας

12/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: facebook/ Colectividad Helénica Panelinion)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

100 χρόνια «Πανελλήνιον»: Ένας αιώνας που κράτησε ζωντανή την ελληνική ψυχή στην Αργεντινή

11/07/2026 - 11:19μμ
(Φωτ.: Museums Victoria, Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι κιτρινισμένες σελίδες περιοδικού του 1909 που αφηγούνται την ιστορία των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

11/07/2026 - 9:34μμ
(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: Το 17ο Παμποντιακό Συναπάντημα Νεολαίας ένωσε τη νέα γενιά του απόδημου Ελληνισμού

10/07/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Σουμελά» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Τορόντο

10/07/2026 - 7:08μμ
(Φωτ.: greekculturalcenter.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δωρεάν βραδιές θεάτρου και κινηματογράφου από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη

10/07/2026 - 6:12μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση εργασίας για την Αρχαία Ελλάδα (φωτ.: Facebook / Union of Greek Communities of Armenia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρμενία: Μια κατασκήνωση που κρατά ζωντανή την ελληνική ταυτότητα των παιδιών της διασποράς

10/07/2026 - 11:38πμ
Το ζεύγος Ματθαίου με Ηλία Κούρουγλο και Χρυσούλα Χριστοδούλου (φωτ.: Κώστας Κωστής/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νίκος Ματθαίου: Ο Καρπάθιος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αμερικής

8/07/2026 - 8:33μμ
Το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνισμού (φωτ.: Flickr / Jorge Franganillo)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της διεθνή Ολυμπιάδα – Και γίνεται στη Ρουμανία

8/07/2026 - 2:08μμ
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

7/07/2026 - 10:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: haluklevent/Instagram)

Συνελήφθη στην Προύσα ο Τούρκος τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ – Έρευνα για διαφθορά στην οργάνωση AHBAP που βοήθησε τους σεισμόπληκτους

3 λεπτά πριν
Πυρκαγιά σε χώρο κτιρίου του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Περιορίστηκε η φωτιά στο Μπάντμιντον – Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Άβαντα Αλεξανδρούπολης και Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ράδιο Ακρίτες)

29 χρόνια Ακριτικός Κύκλος: Όταν η «Αργατία» γίνεται πράξη και κρατά ζωντανή την ψυχή του Πόντου

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: hellenicinstitute.ca)

Βασίλης Γιαϊλαλί: Δραματική έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – «Η επιστροφή του στην Τουρκία θα τον εκθέσει σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»/Facebook)

Η αγκαλιά του Πόντου για την Κλαυδία – Η υποδοχή που συγκίνησε πριν από τη μεγάλη συναυλία στην Αλεξανδρούπολη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γιώργος Μυλωνάκης: «Θυμάμαι την κατάρρευσή μου… Την αγωνία στα πρόσωπά τους» – Οι 26 μέρες στην εντατική και η εξομολόγηση μετά τη μάχη για τη ζωή του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign