pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Ελένης Τριανταφυλλίδη: Ο Βενιζέλος μάς έφερε στην πατρίδα, στην Ελλάδα, και μας πήρε την ψυχή μας

Για 5 χρόνια πήγαιναν από το ένα μέρος στο άλλο, καθώς δεν ένιωθαν ησυχία κοντά στους Τούρκους και οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να τους βοηθήσουν· ούτε με τους Έλληνες όμως είδαν προκοπή.

12/12/2023 - 9:47πμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη θαλαμηγό «Νάρκισσος», φεύγει από την Αθήνα. Φωτογραφία από τον ειδικό ανταποκριτή της εφ. «Exelsior» στην Ελλάδα (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη θαλαμηγό «Νάρκισσος», φεύγει από την Αθήνα. Φωτογραφία από τον ειδικό ανταποκριτή της εφ. «Exelsior» στην Ελλάδα (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ελένη Τριανταφυλλίδη γεννήθηκε στον οικισμό Όλασα, κοντά την Τραπεζούντα. Ο οικισμός είχε μικτό πληθυσμό και οι Έλληνες κάτοικοί του μιλούσαν ποντιακά. Ασχολούνταν με κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, πολλοί κάτοικοι έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς, με προορισμό τη Ρωσία, όπου απασχολούνταν κυρίως ως καπνεργάτες.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Την άνοιξη του 1917 αρχίσανε να βομβαρδίζουνε τα ρώσικα πλοία την Τραπεζούντα. Τότε φοβηθήκαμε και πήγαμε για πιο ασφάλεια στην Όλασα. Σ’ ένα μήνα μπήκανε οι Ρώσοι. Όλοι είχαμε ενθουσιασμό όταν τους είδαμε. «Έφτασε η ελευθερία μας» λέγαμε και στα παλληκάρια τους Ρώσους που τους βλέπαμε στο δρόμο, τους λέγαμε: «Εμάς μας ελευτερώσατε, άμε να πάτε τώρα και στη Σαμψούντα να τους γλιτώσετε κι αυτούς».

Δεν πρόλαβαν όμως όχι στη Σαμψούντα να πάνε να ελευτερώσουνε, αλλά ούτε και σε μας να μείνουνε.

Το ίδιο φθινόπωρο αφήσανε τα χωριά μας και φύγανε και από πίσω τους κι εμείς τους ακολουθήσαμε στη Ρωσία. Από την ‘Ολασα δεν φύγανε όλοι, πολλοί μείνανε. Πόσοι να πω δεν ξέρω, γιατί εμείς φύγαμε από την Τραπεζούντα.

Από τότε άρχισε η δυστυχία μας και η κακοπέραση. Είχε αρχίσει το κρύο –αρχές του χειμώνα του 1918– όταν φύγαμε. Πήγαμε πρώτα στο Μπατούμ. Μείναμε οχτώ μήνες και φύγαμε, γιατί κοντά ήτανε οι Τούρκοι και δεν νιώθαμε ησυχία. Πήγαμε στο εσωτερικό, στον Καύκασο, στο Τουαψέ. Εκεί ήτανε καλά κι έπιασε πάλι το εμπόριο ο άντρας μου. Βρέθηκαν όμως κακοί άνθρωποι δικοί μας, Χριστιανοί, και μας κατηγόρησαν στους Ρώσους. Είπανε τον άνδρα μου «μπουρζού»1 και τον πιάσανε οι Ρώσοι και τον φυλακίσανε. Κατάφερε με τα πολλά και βγήκε απ’ τη φυλακή και τότε φύγαμε στο Μπατούμ, για να πάμε από κει στην Ελλάδα.

Τριάμισι χρόνια είχαμε μείνει στο Τουαψέ. Και στο Μπατούμ μείναμε πάλι πέντε-έξι μήνες ως να καταφέρουμε να βρούμε θέση στο πλοίο και να φύγουμε. Ήτανε τέλος του 1922 και ο Βενιζέλος είχε υπογράψει την Ανταλλαγή και όλοι οι Χριστιανοί φεύγανε για την Ελλάδα.

Τέλος πάντων, καταφέραμε και μπήκαμε στο πλοίο. Κι εκεί όμως δεν τέλειωσαν τα βάσανά μας. Το πλοίο είχε ξεκινήσει όταν ήρθαν Ρώσοι και το σταμάτησαν και ήθελαν να μας πάρουνε πίσω. Κατηγορούσανε ότι είχαμε πολλά χρήματα μαζί μας. Τέλος πάντων, μεσολάβησαν όλοι οι πατριώτες μας και μας αφήσανε και φύγαμε.

Κι εδώ στην Ελλάδα είχαμε περιπέτειες, τι να τις λέμε, ό,τι και να πεις δεν ξεχνιώνται. Ο Βενιζέλος μάς έφερε στην πατρίδα, στην Ελλάδα, και μας πήρε την «ψη»2 μας. Τα Βασίλεια πρέπει πια να ησυχάσουνε, να βρει ησυχία ο κόσμος, να ζήσει να γιορτάζει σα Χριστιανός.

Όσοι στα 1918 μείνανε πίσω στην Όλασα, στα 1922 φύγανε όλοι μαζί και πήγανε στην Τραπεζούντα και με τα πλοία φύγανε για τον Πειραιά. Άλλοι πήγανε στην Πόλη κι από κει ήρθανε στην Ελλάδα για να ταξιδέψουνε πιο ήσυχα. Πόσοι φύγανε απ’ την Τραπεζούντα, πόσοι απ’ την Πόλη, δεν μπορώ να το πω, γιατί εμείς δεν φύγαμε μαζί τους. Έφυγαν λίγο πιο ύστερα από μας, αρχές του 1923.

Μόνο ξέρω για τη μητέρα μου και τ’ αδέλφια μου που φύγανε απ’ την Όλασα πως τραβήξανε πολλά.

Είχανε φορτώσει δύο άλογα με τα πράματά τους και φεύγανε να περάσουνε απ’ την Τραπεζούντα κι από κει να πάνε για την Πόλη, για να ‘ρθουνε από κει στην Ελλάδα. Στο δρόμο, όμως, που πήγαιναν στην Τραπεζούντα, τους σταμάτησαν οι Τούρκοι και τους πήρανε κι άλογα και πράματα. Γυμνοί, που λέει ο λόγος, φτάσανε στην Πόλη κι εκεί πέθανε η μητέρα μου και δεν πρόλαβε να ‘ρθη εδώ καθόλου.

____
1. Προφανώς από το γαλλικό bourgeois, καπιταλιστής.
2. Ψη=ψυχή.

Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος H’, Μαρτυρίες από τον Ανατολικό Παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γενική άποψη της Τοκάτης το 1915 (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Στ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Γεώργιου Παπαδόπουλου: Ο Τούρκος πολύ φόβο είχε τον δικό μας τσετέ

30/11/2025 - 8:16μμ
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

29/11/2025 - 10:25μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
Παλιά γέφυρα στην περιοχή της Κεπέκκλησας (φωτ.: facebook / Ihsan Tursun)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Ξανθόπουλου: Στο βουνό πέθαναν πολλοί, άλλοι από το κρύο, άλλοι απ’ την πείνα. Μερικούς τους έφαγαν οι λύκοι και τα σκυλιά

21/11/2025 - 8:58μμ
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

14/11/2025 - 9:54μμ
Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων  της Αττικής με λάβαρα και σημαίες κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, 12 Νοεμβρίου 1972 (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πίσω στο 1972 με 30+1 ιστορικές φωτογραφίες Ποντίων πρώτης γενιάς – Επέτειος 50 χρόνων από τον ξεριζωμό

12/11/2025 - 9:44πμ
Σαμψούντα, τέλη της δεκαετίας του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Νοέμβριος του 1919 στον Πόντο: Εκτιμήσεις για 10.000 συλλήψεις, 25.000 εκτοπισμένους, 80 χωριά καμένα και 5.000-7.000 νεκρούς

7/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Η Νεοκασάρεια το 1930. Στο κέντρο διακρίνεται το δημαρχείο της πόλης (φωτ.: kulturenvanteri.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Κυριλίδη: Και οι Τούρκοι το πιστεύανε κι εμείς το πιστεύαμε πως θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας

31/10/2025 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βροχή άρχισε να πέφτει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία «BYRON»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ μίλησε στο φινάλε και άφησε εκτός τετράδας τον Άρη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: Τέταρτη νίκη για τον Ηρακλή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Eλληνική ορθόδοξη ενορία στο Kongarah)

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην ελληνορθόδοξη ενορία και κοινότητα του Kongarah στη Νέα Νότια Ουαλία

2 ώρες πριν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «ΙΘΑΚΗ», στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Η πατρίδα μας χρειάζεται άμεσα ένα σοκ εντιμότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας

3 ώρες πριν
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign