pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άλλα λέει ο Ερντογάν, άλλα καταλαβαίνει η Αθήνα;

Ο Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί γιατί δεν θα πρέπει να πνέει αέρας... αισιοδοξίας όσον αφορά την προοπτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης

10/11/2023 - 3:41μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2022 (φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2022 (φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πυροδότησε εξελίξεις που έχουν θέσει σε δοκιμασία τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – αραβικού κόσμου, διά της οποίας θα εξυπηρετηθούν μείζονες στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ.

Ένας απ’ αυτούς, ο περιορισμός της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή, αλλά και της Ρωσίας που διατηρεί ορισμένα από τα ερείσματα της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ προσπαθεί να αποκτήσει και άλλα.

Επίσης, ένας στόχος συναφής με τα παραπάνω είναι η δημιουργία και λειτουργία εμπορικού διαδρόμου σε Ινδία, Αραβική Χερσόνησο, Μέση Ανατολή και Ευρώπη, με ένα πλέγμα υποδομών, όπως είναι η κατασκευή σιδηρόδρομου που θα συνδέει τον Περσικό Κόλπο και τη Μεσόγειο διασχίζοντας τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, με κατάληξη τις ισραηλινές μεσογειακές ακτές.

Ο διάδρομος αυτός –αν και εφόσον λειτουργήσει– θα είναι ανταγωνιστικός του νέου Δρόμου του Μεταξιού, καθώς θα σχετίζεται με τις μεταφορές αγαθών από την Κίνα προς την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη, και αντίστροφα. (Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που προσπαθεί να υλοποιήσει και να θέσει σε λειτουργία το Πεκίνο με τη συνεργασία δεκάδων χωρών.)

Ο εμπορικός διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης που εξήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάσκεψη των G20 στο Νέο Δελχί πλήττει στρατηγικά συμφέροντα του Πεκίνου, της Τεχεράνης και της Άγκυρας· προς το παρόν έχει παγώσει λόγω του πολέμου, δεδομένου ότι η απόληξή του στην ακτή της Μεσογείου θα ήταν στο Ισραήλ.

Η Κίνα πλήττεται επειδή ο διάδρομος είναι ανταγωνιστικός ως προς τον δικό της, το Ιράν επειδή η δημιουργία και η λειτουργία του προϋποθέτει την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας, και η Τουρκία επειδή παρακάμπτεται και επιπλέον αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας, αφού μέσω της χώρας μας θα κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη είναι ορατή η εμπλοκή του Ιράν λόγω των ειδικών σχέσεων που διατηρεί με τη Χαμάς αλλά και λόγω της εμπλοκής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, των Χούτι της Υεμένης και των «ομάδων της αντίστασης» που δρουν σε Συρία και Ιράκ, όλες υποκινούμενες από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Όσον αφορά την Τουρκία, παρότι η Χαμάς διατηρεί ανοιχτά προνομιακές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση και ο ηγέτης της Χανίγια με τον ίδιον τον Ερντογάν, δεν φαίνεται να είχε ρόλο στα όσα προηγήθηκαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Όμως όσο περνάει ο καιρός φαίνεται διατεθειμένη ακόμα και να εμπλακεί στο πεδίο, όπως πιέζουν διάφοροι κύκλοι, στο ίδιο του το κόμμα αλλά και στο τουρκικό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο στο κράτος της Παλαιστίνης την επόμενη μέρα, παρόμοιο με εκείνον που χάρισαν στην Τουρκία απλόχερα Λονδίνο και Ουάσινγκτον στην Κύπρο – και είδαμε πού κατέληξε. Και εννοούμε το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης.

Για να διεκδικήσει αυτόν το ρόλο ο Ερντογάν ακολουθεί σκληρή γραμμή εναντίον του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Δύσης, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που ταυτίζονται με εκείνα της Μόσχας και του Πεκίνου, με στόχο τη συσπείρωση του παγκόσμιου νότου και των κρατών της Ασίας σε ένα αντιδυτικό μέτωπο.

Ο Ερντογάν στην ουσία ηγείται του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου στο πολιτικο-διπλωματικό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ όχι ως χρήση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, αλλά ως «προμελετημένη διάπραξη εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τη Χαμάς, αρνείται ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, διατυμπανίζοντας ότι είναι «μια οργάνωση απελευθέρωσης, μουτζαχεντίν που πολεμούν για να προστατεύσουν τη γη και τους πολίτες τους».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως και το επιτελείο του στο κόμμα και την κυβέρνηση, δεν αρκούνται  στους υβριστικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά προβαίνουν σε πράξεις.

Η υποδοχή που επιφύλαξε η Τουρκία στον Άντονι Μπλίνκεν, με την απουσία του Ερντογάν και την προσβλητική συμπεριφορά του ομολόγου του Χακάν Φιντάν προς το πρόσωπό του, είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία έναντι των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το Ισραήλ, στην Τουρκία έχουν εξαντλήσει όλο τον… κατάλογο με τις φαιδρότητες εναντίον του, ακόμα και εναντίον προϊόντων εταιρειών που, όπως λένε, στηρίζουν τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων, όπως η Coca-Cola και τα προϊόντα της Nestlé που απαγορεύθηκαν να πωλούνται στα κυλικεία και τα εστιατόρια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης – ανάλογη απόφαση έχουν λάβει και οι Τουρκικές Αερογραμμές.

Την ίδια ώρα η Τουρκία πανηγυρίζει για τη «μεγάλη τουρκική νίκη» που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού, εναντίον των Αρμενίων του Αρτσάχ όπου διαπράχθηκε εθνοκάθαρση, ενώ συνεχίζει την εθνοκάθαρση και στο Αφρίν, αλλά και τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών στη ΒΑ Συρία.

Όσο για την επέλαση του Αττίλα στην Πύλα, η Τουρκία, παρά την παρέμβαση του ΟΗΕ, συνεχίζει πάνω στον αρχικό της σχεδιασμό, ο οποίος αν υλοποιηθεί  υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν τα λεγόμενα «κοκκινοχώρια» μεταξύ των κατεχομένων και της αγγλικής βάσης της Δεκέλειας.

Ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω –και άλλα που δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο–, και ενώ Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες πνέουν μένεα κατά της Τουρκίας, στην Αθήνα επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, με την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και άλλους που παπαγαλίζουν τις θέσεις της να πλέουν σε… πελάγη ευτυχίας όσον αφορά την προοπτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και την επικείμενη συνάντηση της Θεσσαλονίκης.

Αλήθεια, μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε όλοι εμείς οι… αδαείς;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

27 λεπτά πριν
(Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς και ζωντανή μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στη Νέα Ηράκλεια

55 λεπτά πριν
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Μαρίν Λεπέν επιστρέφει στη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας παρά την καταδίκη της με βραχιολάκι

2 ώρες πριν
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καταγγελίες κατά του αρχιεπισκόπου του Ραμπάτ: Πέντε γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign