pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νοέμβριος: Τα καΐκια του Εύξεινου Πόντου γεμίζουν χαψία – Τα ψάρια που ενέπνευσαν δεκάδες συνταγές, στίχους και τραγούδια

Ένα μικρό αφιέρωμα στο δημοφιλέστερο ψάρι των Ποντίων

5/11/2023 - 9:32πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το χα(μ)ψίν είναι πέραν κάθε αμφιβολίας το δημοφιλέστερο ψάρι στον Πόντο, ευρύτατης κατανάλωσης, και αυτή την εποχή ξεκινά η περίοδος αλίευσής του που θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο. Παλιά η ποσότητα της αλίευσης ξεπερνούσε πολλές φορές την κατανάλωση για διατροφή, και το πλεόνασμα το πουλούσαν σε ευτελείς τιμές ή το έδιναν δωρεάν για λίπασμα των χωραφιών (ο φωσφόρος, που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα ψάρια, είναι απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για τα φυτά), εξού και ο γνωστός στίχος:

Χαψία, χαψία, φατέστεν σκύλ’-παιδία…

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, Η λέξη χαψί ή χαμψί, παρά τα αντιθέτως ισχυριζόμενα, δεν είναι τουρκική (hamsi) ή άγνωστης ξενικής καταγωγής, αλλά ελληνική. Ως ελληνική άλλωστε την δίνει και ο Π. Δημητράκος στο Επίτομον λεξικόν της ελληνικής γλώσσης, στο λήμμα «χα(μ)ψί». Ο δε Άνθιμος Παπαδόπουλος μας πληροφορεί ότι πρόκειται για αντιδάνειο, δηλαδή το τουρκικό hamsi προέρχεται από το ελληνικό χαμψί(ν).

Αυτά ως προς την προέλευση της λέξης, ώρα για τα πιο σημαντικά. Το χαψί μοιάζει με τη σαρδέλα. Πρόκειται για ένα είδος γαύρου (Εngraulis encrasicholus ponticus· εγγραυλίς η εκρασίχολος) το οποίο δεν υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες. Έχει ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά, και συνήθως καταναλώνεται παστωμένο. Καθώς αλιευόταν μόλις λίγους μήνες, όλο το χειμώνα και την άνοιξη τα απολάμβαναν φρέσκα, και τους άλλους μήνες παστά.

Ο αλησμόνητος Χρύσανθος τραγουδά το παραδοσιακό «Χαψία»

Το πρώτο πάστωμα γινόταν τον Φεβρουάριο, με σχετικά λίγο αλάτι. Τα μελίπαστα ή σκυλεντέρια, όπως τα έλεγαν, προοριζόταν για κατανάλωση σε σύντομο χρόνο. Τα άφηναν 4-5 μέρες να… σιτέψουν, και στη συνέχεια τα αποκεφάλιζαν (κούλλισμα, από το αρχ. κυλλός = ανάπηρος, σακάτης, σημ. κουλός) και τα αλάτιζαν. Συνήθως πρόσθεταν και φύλλα δάφνης, λεμονόφλουδες και κόκκους μαύρου πιπεριού.

Επειδή το κούλλισμαν ήταν (και παραμένει) μια κουραστική και βαρετή διαδικασία, στον Πόντο το έκαναν σε γιορτινή ατμόσφαιρα καθώς το είχαν μετατρέψει σε αργατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας τραγουδούσαν:

–Μάνα, επιάσανε με,
–Μη φογάσαι, καλόν έν’.
–Μάνα, έβαλανε με ’ς σο καΐκ’,
–Μη φογάσαι, καλόν έν’.
–Μάνα, έβαλανε με ’ς σο καλάθ’,
–Μη φογάσαι, καλόν έν’.
–Μάνα, εκούλλισανε με,
–Μη φογάσαι, καλόν έν’.
–Μάνα, εσέγκανε με ’ς σο τηγάν’,
–Μη φογάσαι, καλόν έν’.
–Μάνα, τρώγ’νε με και στέκ’νε,
–Μη φογάσαι, καλόν έν’.

Για ένα σωστό πάστωμα τοποθετούσαν τα ψάρια ένα-ένα μέσα σε βαρέλια, πήλινα αγγεία ή και μεταλλικά δοχεία. Σε περιπτώσεις όμως μαζικής παραγωγής δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Η αλιεία στον Πόντο - Cover Image
Η παραλία της Κερασούντας το 1910 (φωτ.: ΕΠΜ)

Τον Μάρτιο αλάτιζαν άλλη μια δόση, με περισσότερο αλάτι αυτήν τη φορά (βαρύπαστα ή χασεμάτια), για απώτερη χρήση. Αυτή την εποχή τα ψάρια ήταν πιο άπαχα. Μετά από καλό πλύσιμο τα μετέφεραν μέσα σε καλάθια και από πάνω τοποθετούσαν μια βαριά πέτρα. Έτσι στράγγιζαν όλα τα υγρά και ακολουθούσε αλάτισμα στα δοχεία. Τα χαψία αυτά προορίζονταν κυρίως για μαγείρεμα, βραστά με κρεμμύδια, με ρύζι, πίτες και άλλα αρτοσκευάσματα (χαψολάβασον). Τα μικρά σε μέγεθος χαψία τα αποκαλούσαν και πουλόπα.

Από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος» σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου (δεκαετία του 1980). Η Λιζέτα Νικολάου τραγουδάει τα «Χαψία» σε ανάλογο σκηνικό

Εκτός από τον κλασικό τρόπο μαγειρέματος, τηγανητά με αλεύρι (χαψοτήγανο) ή με αυγά (χαψοφούστορον) αναφέρονται και τα εξής ιδιαίτερα παρασκευάσματα: χαψοπίλαβον (με ρύζι), χαψοπλάκ’ (ψητά πάνω σε ζεστή κεραμίδα), χαψοκόλοθον (με κολοκύθι), χαψία τούφα. Επίσης αναφέρονται παρασκευές με ζύμη, όπως χαψόπιτα, χαψοκόλοθον, διαμεσολάβασο κ.ά.

Το τηγάνισμα γινόταν κατά κανόνα με βούτυρο αντί για λάδι, που έδινε επιπλέον νοστιμιά.

Κατά το έθιμο, τα χαψία ήταν απαραίτητα στο τραπέζι την ημέρα του Ευαγγελισμού:

Μαρτί τ’ Ευαγγελισμού γλύτωμαν τ’ ελληνισμού.

• Πληροφορίες: Εγκυκλοπαίδεια ποντιακού ελληνισμού, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Ιστορικόν λεξικόν της ποντικής διαλέκτου, Επίτομον λεξικόν της ελληνικής γλώσσης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το καθολικό της Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά στην Αργυρούπολη του Πόντου (φωτ.: «Ποντιακά Φύλλα», τεύχος 24)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πούλον της Αργυρούπολης καλάτσευε με τον Θεό αλλά κεριά άφηνε μόνο στην Παναγία και όχι στον Χριστό

8/10/2025 - 9:27μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γιαννιτσά: Ο Σύλλογος Ποντίων μαγειρεύει και φέτος μενού με αυθεντικές γεύσεις του Πόντου

8/10/2025 - 7:17μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι η μανέα;

8/10/2025 - 1:23μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Σωτήρης Τρυψάνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Ποντίων Πιερίας

8/10/2025 - 12:00μμ
Ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου (αριστερά) και ο Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις (δεξιά), με ό,τι απέμεινε από το καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Γουμερά  (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Λύκειο της Παναγίας Γουμερά στη Χαλδία του Πόντου

8/10/2025 - 9:47πμ
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

7/10/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Επαναλειτουργεί το χορωδιακό τμήμα, με μπροστάρη τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη

7/10/2025 - 8:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά την έναρξη της 19ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας στην Πρώτη Φλώρινας (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ΠΟΕ: Επιστροφή στις ρίζες για φυγή μπροστά, στο ψηφιακό μέλλον

7/10/2025 - 4:55μμ
Η Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο σκηνικό για το νέο τουρκικό σίριαλ  «Taşacak bu deniz» (πηγή: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά και η Τραπεζούντα σκηνικό σε νέο τουρκικό σίριαλ

7/10/2025 - 2:05μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επαναλειτουργεί το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής!

7/10/2025 - 12:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωση της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας πάει εκδρομή

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Άρης από τα παλιά και νίκη επί των Χάμπουργκ Τάουερς

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη / Γρ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας / EUROKINISSI)

Έβρος: Προφυλακίστηκαν και οι υπόλοιποι έξι Τούρκοι που συνελήφθησαν στο Σουφλί

1 ώρα πριν
Το καθολικό της Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά στην Αργυρούπολη του Πόντου (φωτ.: «Ποντιακά Φύλλα», τεύχος 24)

Ο Πούλον της Αργυρούπολης καλάτσευε με τον Θεό αλλά κεριά άφηνε μόνο στην Παναγία και όχι στον Χριστό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / STR)

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2 ώρες πριν
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, Τρίτη 4 Μαρτίου 2025 (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη: Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των μνημείων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign