pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκπρόσωποι Ποντιακών, Ασσυριακών και Αρμενικών Ενώσεων στο υπουργείο Παιδείας – Στόχος ψηφίσματα σε ΗΠΑ και Ευρωβουλή

Ποια ζητήματα τέθηκαν για τους χριστιανικούς πληθυσμούς που υπέστησαν διωγμούς στην Τουρκία και ποιες δράσεις προτάθηκαν για το μέλλον

19/10/2023 - 10:06πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με απώτερο στόχο την κατάθεση ενός ψηφίσματος στην Ευρωβουλή σχετικά με τη Γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών στην Τουρκία την περίοδο 1914-1922, αντιπροσωπείες των Ποντιακών, Ασσυριακών και Αρμενικών Ενώσεων καθώς και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέφθηκαν την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν θέματα τα οποία επιδέχονται άμεσης αντιμετώπισης, ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις για δράσεις διατήρησης της ιστορικής μνήμης στις επόμενες γενιές.

Στη συνάντηση με το διευθυντή του υπουργού Παιδείας Νίκο Δημάκη και το γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) και πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) Στέφανος Τανιμανίδης και ο πρόεδρος της Ασσυριακής κοινότητας στην Ελλάδα Κυριάκος Μπατσάρας.

Οικογενειακή φωτογραφία της αντιπροσωπείας του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους των Ποντιακών, Ασσυριακών και Αρμενικών Ενώσεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ποντιακή ιστορία στα σχολικά βιβλία και διάσωση της διαλέκτου

Από την πλευρά του, ο Στ. Τανιμανίδης αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα που αφορούν τους Χριστιανικούς πληθυσμούς που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας και υπέστησαν διωγμούς και εν τέλει γενοκτονία από τους Τούρκους.

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε αφορά τη μεταφορά της ιστορίας του Ποντιακού και Παρευξείνιου ελληνισμού στην ελληνική εκπαίδευση, καθώς τα γεγονότα που συνέβησαν δεν είναι αποτυπωμένα στα ελληνικά βιβλία και συνεπώς δεν αναλύονται επαρκώς.

Το δεύτερο αφορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, το οποίο έχει ουσιαστικά υποβαθμιστεί, καθώς οι εισακτέοι έφτασαν από 90 στους 15. Παράλληλα επισημάνθηκε το ζήτημα της ποντιακής διαλέκτου, καθώς αποτελεί ιστορικό δεδομένο και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί με την πάροδο του χρόνου.

Στο τρίτο θέμα προτάθηκε η διαδικτυακή παρακολούθηση της ποντιακής διαλέκτου από πανεπιστήμια, σχολεία και φορείς σε όλο τον κόσμο και ζητήθηκε μέσω ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος να υποστηριχθεί η συγκεκριμένη δράση από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Τα κειμήλια της Σουμελά και δημιουργία μουσείου

Επισημάνθηκε η ύπαρξη μουσειακών κειμηλίων από τη Μονή Παναγίας Σουμελά, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά σε απόκρημνη πλαγιά του όρους Μελά, στην ενδοχώρα της Τραπεζούντας στην Τουρκία.

Πολλά από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία και Μουσεία της Τουρκίας και θα πρέπει να επιστραφούν.

Παρουσιάστηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικές επιστολές από την τουρκική κυβέρνηση που συμφωνούν με το σχετικό αίτημα, το οποίο θα μπορούσε να προωθηθεί άμεσα.

Προτάθηκε η έκδοση ενός βιβλίου που αφορά την ιστορία της Μονής Παναγία Σουμελά με τα ανάλογα ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την ιστορία της σε έξι γλώσσες, ώστε να δίδεται στους χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές της Μονής.

Τέλος, αναφέρθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού μουσείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που θα μπορούσε να συλλέξει όλο εκείνο τον πλούτο των εκδόσεων και συγγραμμάτων που υπάρχει, ώστε να βρίσκεται συγκεντρωμένο σε ένα σημείο.

Διάσωση και της Ασσυριακής διαλέκτου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ασσυριακής κοινότητας στην Ελλάδα Κυριάκος Μπατσάρας, επισήμανε τη σημαντικότητα των Χριστιανικών πληθυσμών που επλήγησαν από τις συνέπειες της τουρκικής βαρβαρότητας εκείνη την περίοδο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια μεταλαμπάδευσης στη νεότερη γενιά της Ασσυριακής διαλέκτου ώστε να διατηρηθεί με εξιδεικευμένες σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον από την αντιπροσωπεία του υπουργείου.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες για το ποντιακό στοιχείο

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της περιόδου 1914-1922 ως ένα σημαντικό γεγονός σε διεθνές επίπεδο.

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού, ο Γ. Καλαντζής παρουσίασε τη δημιουργία μιας σειράς σεμιναρίων αφιερωμένων αποκλειστικά στο συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό τη δημιουργία του «φακέλου εκπαιδευτικού» που θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν το σχετικό ζήτημα, με στόχο να δημιουργηθούν εξιδεικευμένοι επιστήμονες για να διατηρηθεί και να διευρυνθεί το ποντιακό στοιχείο.

Ήδη στο πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο, συμμετείχαν 601 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και το ενδιαφέρον για τη συνέχιση του ήταν πολύ μεγάλο. Χαρακτηριστικά ο Γ. Καλαντζής ανέφερε ότι «σε κανένα άλλο σεμινάριο που πραγματοποίησε το υπουργείο δεν συμμετείχαν τόσοι πολλοί εκπαιδευτικοί».

Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της γενικής γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το οποίο είναι «ένα από τα εγκυρότερα Think Tank παγκοσμίως», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο Νίκος Δημάκης, διευθυντής του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δήλωσε τη στήριξή του στην ανεύρεση ειδικού χώρου για το εκπαιδευτικό μουσείο του ποντιακού ελληνισμού.

Επίσης, πρότεινε την ψηφιοποίηση των βιβλίων και συγγραμμάτων που ήδη υπάρχουν και την δημιουργία ειδικού ψηφιακού περιβάλλοντος μικτής πραγματικότητας (Mixed Reality AR-VR), το οποίο θα αποτυπώνει τις εικόνες και το περιεχόμενο με τέτοιο τρόπο, ώστε η προβολή τους να γίνεται είτε στο χώρο του μουσείου, είτε διαδικτυακά μέσω ειδικών εφαρμογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Πάνος Οπλοποιός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η μνήμη και το έργο του Γ. Παρχαρίδη θα παραμείνουν ζωντανά και θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές

3/02/2026 - 9:36μμ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης μιλά μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΟΕ στην επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης η ταφή του Γιώργου Παρχαρίδη

3/02/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: Facebook/Voula Patoulidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βούλα Πατουλίδου για Γιώργο Παρχαρίδη: «Χαιρετώ τον μεγάλο Πόντιο που έδωσε αγώνα ακούραστο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας»

3/02/2026 - 8:12μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»: 365 μέρες σε 25’ – Οι κυριότερες στιγμές του 2025 σε ένα βίντεο

3/02/2026 - 5:56μμ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης σε παλιότερη επίσκεψή του στην Ένωση Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ακούραστος εργάτης της μνήμης και του ποντιακού πολιτισμού ο Γ. Παρχαρίδης

3/02/2026 - 4:43μμ
Εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2011 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης για τον Γιώργο Παρχαρίδη: Ακούραστος εργάτης της Ποντιακής Ιδέας

3/02/2026 - 3:39μμ
Στιγμιότυπο από λαμπαδηφορία στην Κατερίνη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2024 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κατερίνη: Ο Δήμος βγαίνει μπροστά για την ολοκλήρωσή του

3/02/2026 - 3:26μμ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 17 Μαΐου 2012 (φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Ένας άνθρωπος που έκανε τη μνήμη πράξη ζωής

3/02/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Βαρύ πένθος στον ποντιακό ελληνισμό: Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης

3/02/2026 - 12:00μμ
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή από την εκδήλωση των «Ακριτών» Πολυκάστρου & Περιχώρων
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου και Περιχώρων: Τίμησαν τον επίτιμο πρόεδρό τους, Ιωάννη Παπαδόπουλο, σε μια μεγάλη εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση

3/02/2026 - 10:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Άγιος Αντώνιος Κιλκίς)

Γλέντι που δεν θα αφήσει… ούτε μια καρέκλα όρθια υπόσχονται τα «Κρούσσια» του Αγίου Αντωνίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Νίκη με Γκραντ ο Παναθηναϊκός στο φινάλε

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Ναυτικό δυστύχημα με λέμβο μεταναστών ανοιχτά της Χίου – Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοουμένους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Γυναίκα δάγκωσε κι έκοψε το αυτί του συντρόφου της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: «Διπλό» μέσα στην Προύσα η ΑΕΚ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone κοντά σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign