pontosnews.gr
Κυριακή, 4/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, στη Φιλιππούπολη Λάρισας

Ήταν χρέος δεκαετιών, είπε ο πρόεδρος της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης Σιδέρης Δελαρούδης

1/10/2023 - 9:16μμ
Εικόνα από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, στη Φιλιππούπολη Λάρισας (φωτ.: maximos.gr)

Εικόνα από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, στη Φιλιππούπολη Λάρισας (φωτ.: maximos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη, που από τα τέλη του 19ου έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, έπεσαν θύματα Βουλγάρων και Τούρκων, τιμά η Φιλιππούπολη Λάρισας με την ανέγερση μνημείου στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Τήνου Κωνσταντίνος Νταής έγιναν το πρωί της Κυριακής, σε κλίμα συγκίνησης.

Ο Σιδέρης Δελαρούδης πρόεδρος της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης «Η Ανατολική Ρωμυλία» –που πρωτοστάτησε στις ενέργειες για την ανέγερση του μνημείου–, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική στιγμή καθώς πρόκειται για «υλοποίηση ενός χρέους δεκαετιών».

Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων από τον Σιδέρη Δελαρούδη και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη (φωτ.: larissanet/ Θανάσης Καλιακούδας)

«Ατυχείς αποφάσεις, πριν λίγα χρόνια, στέρησαν τη συνοικία της Φιλιππούπολης από το μοναδικό τεκμήριο της εποχής έλευσης των προσφύγων στην πόλη της Λάρισας, με την ακατανόητη κατεδάφιση του σχολείου των αρχών του 20ου αιώνα, της περιόδου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το μνημείο για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης μας υπενθυμίζει το χρέος στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της νεότερης Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ο γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος (αρ.) με τον Σιδέρη Δελαρούδη (δ), μπροστά από το μνημείο στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας, στη Φιλιππούπολη (φωτ.: maximos.gr)

Κάνοντας μια σύνδεση με τη σημερινή κατάσταση στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, ο Λαρισαίος πολιτικός  είπε πως «Έως σχετικά πρόσφατα θεωρούσαμε ότι στην Ευρώπη αυτές οι γενοκτονικές πρακτικές ήταν πλέον ξεπερασμένες ιστορικά, πλην εξαιρέσεων όπως ο εκτοπισμός των Κυπρίων από τις εστίες τους με την τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα, όμως, βλέπουμε το δράμα να επαναλαμβάνεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου οι Αρμένιοι εξαναγκάζονται σε φυγή από τους Αζέρους, με τη συνδρομή της Άγκυρας, μετά από παρουσία χιλιάδων ετών στην περιοχή, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αδρανής αυτή την εξωφρενική εθνοκάθαρση. Να γιατί, λοιπόν, όλοι εμείς επιμένουνε τόσα χρόνια ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανών της καθ’ ημάς Ανατολής. Όχι μόνον για τη δικαιοσύνη της ιστορίας, αλλά πρωτίστως για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

24/09/2026 - 1:26μμ
Το έγγραφο που περιλαμβάνεται στο Πολιτικό Αρχείο του Πόντου· ένθετη η φωτογραφία του μητροπολίτη Χαλδίας (εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γονατιστοί και μετά δακρύων»: Η έκκληση των εξόριστων της Τρίπολης του Πόντου

22/09/2026 - 3:55μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΕ: Κοινός αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ποντίων

14/09/2026 - 10:39πμ
Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά
στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14η Σεπτεμβρίου: Πριν καεί η Σμύρνη, είχε αρχίσει ο αφανισμός

14/09/2026 - 9:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πύρινο μέτωπο στην Καρδάμαινα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: kostv.gr)

Κως: Σε εξέλιξη η φωτιά στην Καρδάμαινα

17 λεπτά πριν
Ψηφοφόρος ταυτοποιείται με σαρωτή σε εκλογικό τμήμα στο Σαράγεβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Hazim Aljovic)

Βοσνία: Εκλογές σήμερα σε μια χώρα που απειλείται με διάσπαση

40 λεπτά πριν
Σύνεδροι μελετούν το πρόγραμμα του Ζ΄ Συνεδρίου Νεοελληνιστών στη Μούρθια (φωτ.: Πανεπιστήμιο Μούρθιας)

Από τον Κόντογλου στον Καβάφη: Οι ελληνικές διαδρομές στην Ιβηρική και τη Λατινική Αμερική

1 ώρα πριν
Στρατιώτες των Χούθι έξω από κλειστό γυμναστήριο στη Σανάα της Υεμένης, που είχε γίνει στόχος προηγούμενου αεροπορικού πλήγματος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία. 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Υεμένη: Βομβαρδισμοί στη Σανάα – Οι Χούθι δηλώνουν ότι έπληξαν την Aramco στο Ριάντ

1 ώρα πριν
Η γιατρός του Γιώργου Μαζωνάκη στα δικαστήρια 
της Ευελπίδων. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Θάνατος Μαζωνάκη: Η αναζήτηση για αντίδοτο στην προποφόλη και οι αντιφάσεις των γιατρών

2 ώρες πριν
Πατινάδα στους δρόμους του Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Rthess.gr / Αναστασία Σοφιαλάκη)

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Το ποντιακό γλέντι ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο! 

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV