pontosnews.gr
Κυριακή, 30/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από πότε το γιαούρτι έχει σχέση με τη φάβα;

Απαντά ο Ιωάννης Κουρκουτάς, καθηγητής στο Tμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

16/09/2023 - 8:34μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Έλενα Αλεξιάδου)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Έλενα Αλεξιάδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα επιδόρπιο τύπου γιαουρτιού που δεν είναι φτιαγμένο από γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά από… φάβα, με την επιφάνεια του μάλιστα να αφορά σε μια καινοτόμα εδώδιμη μεμβράνη πρωτεϊνικής προέλευσης, στην οποία έχει εγκλωβιστεί εκχύλισμα από φασκόμηλο;

Ναι, ναι υπάρχει και το συστήνει για πρώτη φορά στους επισκέπτες της 87ης ΔΕΘ η ομάδα της Ερευνητικής Υποδομής «FOODBIOMES»!

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής στο Tμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Κουρκουτάς, Συντονιστής της «Yποδομής Εφαρμογών Μικροβιώματος σε Συστήματα Τροφίμων», «FOODBIOMES», το «ProbiYogi», ένα προϊόν φυτικής προέλευσης, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί προβιοτικά βακτήρια, καθώς και φυτικά εκχυλίσματα με πρεβιοτικές ιδιότητες που δρουν επίσης, ως βιοσυντηρητικά.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Έλενα Αλεξιάδου)

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «σημαντικό στοιχείο της καινοτομίας του προϊόντος είναι η εδώδιμη μεμβράνη στην επιφάνεια του προϊόντος, η οποία προέρχεται από καθαρή πρωτεΐνη σπόρου βιομηχανικής κάνναβης και στην οποία έχουμε εγκλωβίσει εκχύλισμα από φασκόμηλο που ανακαλύψαμε για πρώτη φορά πως φέρει τόσο πρoβιοτικές όσο και βιοσυντηρητικές ιδιότητες, προστατεύοντας το τρόφιμο από αλλοίωση, άρα επιμηκύνουμε και τον χρόνο ζωής του, χωρίς να προσθέσουμε χημικά συντηρητικά».

Το «ProbiΥogi», αναπτύχθηκε με γνώμονα την αρχή της αειφόρου διατροφής, καθώς περιέχει συστατικά, τα οποία έχουν επεξεργαστεί με βιώσιμες πρακτικές και προσφέρεται σε οικολογική και ανακυκλώσιμη συσκευασία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία «ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΓΟΡΙ Ε. Ε.» από τα Ιωάννινα, ανέλαβε και συσκεύασε 3.000 μερίδες επιδόρπιου φάβας τύπου γιαούρτης, με στόχο να διανεμηθούν στους επισκέπτες της φετινής ΔΕΘ και οι πρώτες αντιδράσεις που έχουμε από τον κόσμο είναι άκρως ενθαρρυντικές», υπογράμμισε ο Ιωάννης Κουρκουτάς, γνωστοποιώντας ότι η Ερευνητική Υποδομή FOODBIOMES βρίσκεται σε συζητήσεις με την προαναφερόμενη εταιρεία, προκειμένου η τελευταία να εντάξει το προϊόν στη γραμμή παραγωγής της.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Έλενα Αλεξιάδου)

Το «ProbiYogi», απευθύνεται σε καταναλωτές που αναγνωρίζουν την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής και τη συσχέτισή της με την προαγωγή της υγείας, έχει υψηλή θρεπτική αξία και ευχάριστη γεύση, υποστηρίζει τη βιώσιμη χορτοφαγική ή vegan διατροφή με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας και είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Τονίζεται ότι η Eρευνητική Yποδομή «FOODBIOMES» συμμετείχε με το «ProbiYogi» στον φετινό 13ο Εθνικό Διαγωνισμό Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής, τον «Εcotrophelia» και όπως σημειώνει καθηγητής του ΔΠΘ «μπορεί να μην πήραμε βραβείο, αλλά το προϊόν κέρδισε τις εντυπώσεις και συμπεριληφθήκαμε στην τελική φάση».

Η ιδέα για τη δημιουργία του «ProbiYogi», ξεκίνησε σαν ένα…αστείο μεταξύ των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών που συμμετέχουν στην Ερευνητική Υποδομή.

Συνολικά περισσότεροι από 70 ερευνητές, φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες «όλοι τους νέοι υψηλής εξειδίκευσης, επιστήμονες που μένουν στην Ελλάδα» εργάζονται σ’ αυτήν. Ερευνητική Υποδομή συνεισφέρει σημαντικά και στο πολυπόθητο Brain Gain.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Έλενα Αλεξιάδου)

Για το «ProbiYogi», ο καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Συντονιστής της Ερευνητικής Υποδομής «FOODBIOMES», τονίζει ότι «οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που εμπλουτίζουν το «ProbiYogi» έχουν απομονωθεί από εμάς και προέρχονται από ελληνικά ζυμωμένα τρόφιμα, είναι μοναδικοί στον κόσμο, όπως αναδείχθηκε μετά από ανάλυση του γονιδιώματος». Στο συγκεκριμένο επιδόρπιο φάβας τύπου γιαούρτης, «έχουμε προσθέσει ένα στέλεχος του είδους Lactococcus cremoris που έχει απομονωθεί από μανιτάρια».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έλενα Αλεξιάδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Falcon Heavy της SpaceX στην εξέδρα 39A του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, πριν από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman. 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: NASA / Joel Kowsky)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Έφυγε» για να χαρτογραφήσει το Σύμπαν: Η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο Roman

30/08/2026 - 5:49μμ
(Φωτ.: EPA/ SHAWN THEW / POOL)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τραμπ: Νέα εθνική διαστημική ακαδημία στις ΗΠΑ – Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός με την Κίνα

28/08/2026 - 11:20μμ
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο (φωτ.: EPA / Kanoa Shim-Ly)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meta: Θα πληρώσει πάνω από 16 δισ. δολάρια για τον εθισμό ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

26/08/2026 - 7:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κυκλοφοριακό: Μια μικρή αλλαγή στην ώρα έναρξης των σχολείων μειώνει το μποτιλιάρισμα

23/08/2026 - 12:00μμ
Ο Άουγκουστ Χορχ σε ένα αυτοκίνητο Horch πριν από το rebranding (πηγή: Bundesarchiv / commons.wikimedia.org)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Audi: Το πιο επιτυχημένο, περιπετειώδες, προσοδοφόρο (αλλά εν πολλοίς άγνωστο) rebranding!

19/08/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Στο εδώλιο η Meta – 29 πολιτείες ζητούν έως 193 δισ. δολάρια για τις πλατφόρμες Facebook και Instagram

18/08/2026 - 2:50μμ
Το NGC 2392, το «Νεφέλωμα του Λιονταριού», μέσα από το υπέρυθρο βλέμμα του James Webb (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI / Alyssa Pagan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

James Webb: Το «Νεφέλωμα του Λιονταριού» βρυχάται στο Διάστημα – Η εντυπωσιακή νέα εικόνα

15/08/2026 - 5:56μμ
Η ολική έκλειψη Ηλίου, όπως έγινε ορατή στην Κορμπέρα ντ’ Έμπρε της Καταλονίας, στην Ισπανία, στις 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Marta Perez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ολική έκλειψη Ηλίου: Η Ευρώπη βυθίστηκε στο σκοτάδι – Εντυπωσιακές εικόνες

13/08/2026 - 11:08πμ
Ολική έκλειψη Ηλίου, με το ηλιακό στέμμα να διακρίνεται γύρω από τον σκοτεινό δίσκο της Σελήνης (φωτ. αρχείου: NASA / Gopalswamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ουρανός έχει διπλή παράσταση απόψε: Έκλειψη Ηλίου και Περσείδες – Οι ώρες για την Ελλάδα

12/08/2026 - 4:36μμ
(Φωτ.: Σάββας Παραγκαμιάν/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δράμα: Τρία νέα ενδημικά είδη στο σπήλαιο Αγγίτη

12/08/2026 - 1:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικος προσπαθεί να περισώσει ό,τι απέμεινε από τα υπάρχοντά του ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια, στις όχθες του ποταμού Τρισούλι, στην περιφέρεια Ντάντινγκ του Νεπάλ, στις 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)

Νεπάλ: Θάβουν προσωρινά τους νεκρούς, περιμένοντας τις οικογένειές τους – Στους 781 οι νεκροί

21 λεπτά πριν
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μιλά κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Κνεσέτ. 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ – Μπεν Γκβιρ: «Περήφανος» για τις άθλιες συνθήκες κράτησης Παλαιστίνιων γυναικών

45 λεπτά πριν
Στρατιωτικά οχήματα που παραχώρησε η Ελλάδα στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, στο λιμάνι της Βηρυτού (φωτ.: ΓΕΕΘΑ)

Η Ελλάδα έστειλε δεύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στον Λίβανο – 13 M113 και 10 STEYR

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό γυναικών: Ασημένιο μετάλλιο η Μαρεντάκη

2 ώρες πριν
Ο Falcon Heavy της SpaceX στην εξέδρα 39A του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, πριν από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman. 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: NASA / Joel Kowsky)

«Έφυγε» για να χαρτογραφήσει το Σύμπαν: Η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο Roman

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Φωτιά τώρα στο Μαρκόπουλο Ωρωπού – Τέσσερα εναέρια μέσα στη μάχη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV