pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία των Αρμενίων: Όταν οι επιζώντες που βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ έψαχναν μέσα από αγγελίες τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πριν από έναν αιώνα

Ο ρόλος της αρμενικής εφημερίδας «Hairenik» που εκδίδεται από το 1899, στην Αμερική

28/08/2023 - 11:20πμ
Ομαδική φωτογραφία μπροστά από το κτήριο της εφημερίδας «Hairenik», το 1936, στη Βοστόνη. Η αρμενική εφημερίδα εκδίδεται από το 1899 έως σήμερα (φωτ.: digitalcommonwealth.org)

Ομαδική φωτογραφία μπροστά από το κτήριο της εφημερίδας «Hairenik», το 1936, στη Βοστόνη. Η αρμενική εφημερίδα εκδίδεται από το 1899 έως σήμερα (φωτ.: digitalcommonwealth.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 22 Απριλίου 1919 ο Αρμένιος παππούς μου έβαλε μια αγγελία στην κορυφαία αρμενική εφημερίδα των ΗΠΑ, τη Hairenik.

Το μήνυμά του ήταν απλό και άμεσο:

«Είμαι από τη γειτονιά Aygestan του Βαν», έγραφε ο παππούς μου στην αγγελία. «Ο πατέρας μου ήταν ένας Vartabed (αρχιερέας) ονόματι Yeghishe Kharanyan. Τα αδέρφια μου είναι ο Mrgdtich και ο Garabed Kharanyan. Αν έχετε κάποια πληροφορία γι’ αυτά, παρακαλώ γράψτε μου», κατέληγε το κείμενο.

Το μήνυμα ήταν γραμμένο στα αρμενικά, τη γλώσσα αυτών οι οποίοι ήλπιζε να διαβάσουν την έκκλησή του. Παρακάτω είχε σημειώσει τη διεύθυνσή του στα αγγλικά, μια ταχυδρομική θυρίδα στη Νέα Βρετανία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, την οποία είχε ανοίξει εν αναμονή μιας πλημμυρίδας απαντήσεων.

Στο γραμματοκιβώτιο του παππού μου όμως δεν έφτασε ποτέ κανένα γράμμα. Κανένας δεν απάντησε στην αγγελία του.

Ο παππούς μου ήταν ο Hovhannes Kharanyan (Καρανιάν) και ήταν 24 ετών όταν δημοσίευσε αυτή την αγγελία. Είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στο Βαν και είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ το 1912, λίγο πριν από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τώρα έψαχνε για τυχόν συγγενείς που μπορεί να είχαν επιζήσει από τις κτηνωδίες.

Η στήλη της εφημερίδας Hairenik με τις αγγελίες γραμμένες στα αρμενικά (φωτ.: armenianweekly.com)

Η μέθοδος του παππού μου να ψάχνει για επιζώντες της Γενοκτονίας δεν ήταν ασυνήθιστη για εκείνη την εποχή.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τις σφαγές των Αδάνων το 1909 και τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, πολλοί από αυτούς που επέζησαν και είχαν καταφύγει σε άλλες χώρες προσπάθησαν να εντοπίσουν τα χαμένα μέλη των οικογενειών τους δημοσιεύοντας αγγελίες και ανακοινώσεις σε εφημερίδες.

Η Hairenik, μια αρμενική εφημερίδα που εξακολουθεί να εκδίδεται ασταμάτητα στις ΗΠΑ από το 1899, είχε κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στις ΗΠΑ έβαζαν αγγελίες στην εφημερίδα, στις οποίες γνωστοποιούσαν ότι είχαν επιζήσει και με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να μάθουν αν είχε επιζήσει και κάποιος άλλος από την οικογένειά τους.

Η Hairenik εκδιδόταν καθημερινά από το 1915 έως το 1991, και εβδομαδιαία πριν από το 1915 και μετά το 1991 έως σήμερα, και η δημοσίευση μιας δημόσιας ανακοίνωσης στα φύλλα της ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος εκείνη την εποχή για να προσεγγίσει κάποιος ένα μεγάλο κοινό Αρμενίων.

Η αγγελία του παππού μου ήταν μία από τις χιλιάδες παρόμοιες ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν στον απόηχο της Γενοκτονίας από Αρμένιους που προσπαθούσαν να εντοπίσουν τις οικογένειές τους.

Αυτός, όπως και οι υπόλοιποι, πρέπει να γνώριζαν βαθιά μέσα τους ότι οι οικογένειές τους είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Ωστόσο, δημοσίευαν τις αγγελίες περιμένοντας νέα.

Το 1912, επτά χρόνια πριν από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης αγγελίας, ο τότε 17χρονος παππούς μου είχε αφήσει το σπίτι του στο Βαν και είχε ταξιδέψει στο Κονέκτικατ. Είχε σχεδιάσει να μείνει στην Αμερική για μερικά χρόνια, με στόχο να κερδίσει πολλά χρήματα και στη συνέχεια να τα φέρει πίσω στην οικογένειά του, στην πατρίδα.

To Μοναστήρι Karmravank στην περιοχή Βαν της αρχαίας Αρμενίας. Ο προπάππος του συγγραφέα ήταν Vartabed (αρχιερέας) σε αυτό το μοναστήρι μέχρι τη Γενοκτονία. Πρόκειται για φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου The Armenian Highland, από τον Matthew Karanian (φωτ: armenianweekly.com)

Το σχέδιό του δεν ήταν ασυνήθιστο μεταξύ των νεαρών ανδρών στη γενέτειρά του, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά στα αρμενικά υψίπεδα, μια περιοχή που είναι πιο γνωστή σήμερα ως Δυτική Αρμενία. Ωστόσο, η Γενοκτονία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχέδιό του για επιστροφή στο Βαν.

Πολλά χρόνια αργότερα, θα αλληλογραφούσε τελικά με τα λίγα επιζώντα μέλη της οικογένειάς του που είχαν διαφύγει στο Γερεβάν. Όμως δεν κατάφερε ποτέ να τους ξαναδεί.

Η αγγελία του Hovhannes Kheranyan, όπως και πολλές ανάλογες δημοσιεύσεις που αναζητούν επιζώντες της γενοκτονίας των Αρμενίων, έχουν διατηρηθεί ηλεκτρονικά από το Armenian Immigration Project (Αρμενικό Ερευνητικό Σχέδιο Μετανάστευσης), το οποίο διαχειρίζεται ο Mark B. Arslan. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων με χιλιάδες αγγελίες για αγνοούμενους που δημοσιεύτηκαν στα φύλλα της Hairenik το 1919 και το 1920.

Matthew Karanian

• Πηγή: armenianweekly.com.

Η ιστορία και οι φωτογραφίες ανατυπώθηκαν με άδεια από το βιβλίο του Matthew Karanian The Armenian Highland: Western Armenia and the First Armenian Republic of 1918, Stone Garden Press, 2019, www.HistoricArmeniaBook.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ισπανία – «Έσβησε» την Αργεντινή στον τελικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Ρωσία: Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μπόρις Ναντέζντιν «για να μην θέσει σε κίνδυνο όσους τον στηρίζουν»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jan Langhaug)

Νορβηγία: Μνημείο για τα θύματα του νεοναζί εξτρεμιστή Μπρέιβικ

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Ωραιόκαστρο: Εντοπίστηκε νεκρό άτομο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ΙΧ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Athens Open: Ήττα της Σάκκαρη στον τελικό

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Δράμα: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης 46χρονης από δύσβατο σημείο στο Παρανέστι

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign