pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφελής ή ιδιοτελής;

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

14/08/2023 - 11:29πμ
(Φωτ.: European Union)

(Φωτ.: European Union)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πού θα ανήκε η Ελλάδα ως κράτος-έθνος –μετεξελίχθηκε σε Αθηναίων Αποικία– κρίθηκε πολύ νωρίς· από τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1827-28. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση.

Η νοοτροπία της βρίσκεται –ή διαμορφώθηκε από αυτή την ώσμωση, έστω και επαρχιακή–, και οι επαφές της κοινωνίας της ήταν συντριπτικά περισσότερες προς τη Δύση παρά προς την Ανατολή.

Σε τρεις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, η Ελλάδα στις δύο υποστηρίχθηκε και στην ενδιάμεση τρίτη εγκαταλείφθηκε.

Υποστηρίχθηκε το 1897, όταν η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο τότε Βασίλειο, και το 1944-1949, όταν οι δυτικές δυνάμεις βοήθησαν να κριθεί ο Εμφύλιος. Εγκαταλείφθηκε στην πλέον ιστορική απόπειρά της, το 1922.

Το 1952 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ (της δυτικής αμυντικής συμμαχίας) και το 1981 μέλος της ΕΟΚ – των δύο δυτικών θεσμών η ενσωμάτωση στους οποίους σε δένει. Ανήκεις πλέον ψυχή τε και σώματι στη Δύση.

Οι δύο αυτοί θεσμοί είναι απόλυτοι στους όρκους πίστης που πρέπει να δώσεις για να είσαι μέλος τους, αλλά αφήνουν και κάποια περιθώρια ευελιξίας στη διαμόρφωση της εξωτερικής σου πολιτικής.

Δεν σου επιβάλουν, για παράδειγμα, κάθε πρωί που ξυπνάς να δηλώνεις πόσο δεδομένος τους είσαι (το γνωρίζουν καλύτερα από εσένα), ούτε και να πρωτοπορείς εσύ, μια μικρή ρευστή οντότητα, στις διεθνείς τους εκστρατείες, τις οποίες πολύ ισχυρότεροι σου δεν μπορούν να διαχειριστούν. Ίσως και να γελάνε μαζί σου, για το μικρομεγαλισμό που θέλεις να επιδείξεις.

Γι’ αυτό η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι δεδομένος και η σημαιοφορία του στη διεθνή εκστρατεία κατά δυνάμεων ισχυρών, οι οποίες μετά το πέρας της τρέχουσας διεθνούς κρίσης θα σε βλάψουν, ή ήταν αφελής και δείχνει άγνοια εξωτερικής πολιτικής, ή απέβλεπε σε ίδιον όφελος σε βάρος της χώρας.

Τις συνέπειες των δηλώσεων και της συμπεριφοράς του… αναντικατάστατου πρωθυπουργού θα τις υποστεί η χώρα.

ΥΓ: Σε όσους θα προβάλουν το επιχείρημα της ηθικής στάσης, θα έλεγα πως τα κράτη δεν είναι θρησκευτικές ή ατομικές οντότητες. Τα κράτη έχουν συμφέροντα των οποίων η διαχείριση γίνεται διαφορετικά από τις ατομικές περιπτώσεις. Και όσοι μας φέρουν την περίπτωση της Κύπρου, η απάντηση είναι πρώτα παίρνεις και μετά δίνεις. Αν παίρναμε μια λογική λύση, τότε ναι, να γίνουμε σημαιοφόροι.

Προσωπικά πιστεύω πως αν η Δύση δώσει εθνικά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, ας γίνει η Κύπρος και μέλος του ΝΑΤΟ. Πρώτα λύση όμως, όχι όπως με την Αλβανία για την οποία η Αθηναίων Αποικία έδωσε τη συγκατάθεσή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ για να πάρει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και στο τέλος έδωσε και δεν πήρε. Τόσο αφελείς είναι οι προβεβλημένοι διαχειριστές της πολιτικής της χώρας;

Όλα αυτά, βεβαίως, ουδόλως αμφισβητούν την ανάγκη ηχηρής καταγγελίας επεμβάσεων σε ξένη χώρα. Αντιθέτως, πρέπει να τονίζεται και να υπογραμμίζεται η καταγγελία. Και για λόγους αρχών και για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Γράφονται δε με αφορμή τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες. Τι να πεις στη Μόσχα όταν πρωταγωνίστησες στις διεθνείς καταγγελίες εναντίον της;

Υπάρχουν βεβαίως πολλοί που θέλουν να παίρνουμε χωρίς να κρατάμε έστω ισορροπίες. Καλό θα ήταν αν μας υποδείκνυαν και τον τρόπο. Όχι καταγγέλλοντας από την άνεση του σαλονιού τους, πίνοντας τον καφέ τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των παρθένων από τους Pieter Brueghel (πρεσβ.) / Philip Galle / Hieronymus Cock (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Ε’)

2/12/2025 - 9:47πμ
Αντιμέτωπο με νέα διλήμματα το κυβερνητικό δίδυμο Μπαχτσελί-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή το Κουρδικό

30/11/2025 - 5:27μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο χώρο των ερειπίων της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα μηνύματα από την επίσκεψη του Πάπα στη Νίκαια

29/11/2025 - 10:03πμ
Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου

28/11/2025 - 3:54μμ
Την ώρα που συζειτείται το σχέδιο Τραμπ, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία και η πολιτική της Αθήνας

22/11/2025 - 10:04πμ
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης από ψηλά (αεροφωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam)
ΓΝΩΜΕΣ

Αγοραπωλησίες γης και εθνική ασφάλεια

21/11/2025 - 4:45μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Δ’)

18/11/2025 - 9:37πμ
(Φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «ΝΑΤΟϊκού Τουρανισμού»

16/11/2025 - 3:58μμ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Θηλυκός Πιουριφόι

15/11/2025 - 9:45πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού το πάει ο Ερντογάν

14/11/2025 - 3:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

12 λεπτά πριν
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

36 λεπτά πριν
Χορός γύρω από το καζάνι, στον Συνοικισμό της Θήβας. Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / George Angelopoulos)

Θήβα: Μια γειτονιά «ζωντάνεψε» για τη Βαρβάρα – Μικρασιατικό συναίσθημα

1 ώρα πριν
Στην Πετρίνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης (φωτ.: Facebook / Ελισάβετ Τρανάκου)

Η κακοκαιρία Byron «χτυπά» τη Λακωνία – Μηνύματα από το 112

1 ώρα πριν
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

2 ώρες πριν

Μία ευχή γίνεται δύο εφέτος τα Χριστούγεννα με τα Ευχοστολίδια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign