pontosnews.gr
Τρίτη, 12/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Σαν σήμερα η απόβαση των Τούρκων στο Πέντε Μίλι – Στη μεγαλόνησο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης

20/07/2023 - 9:57πμ
24 Ιουλίου 1974. Ένα τουρκικό τανκ περνάει μπροστά απ’ το Saray Hotel στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας. Στην οροφή του διπλανού κτηρίου διακρίνεται πανό με τον Μουσταφά Κεμάλ (φωτ.: αρχείο Associated Press)

24 Ιουλίου 1974. Ένα τουρκικό τανκ περνάει μπροστά απ’ το Saray Hotel στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας. Στην οροφή του διπλανού κτηρίου διακρίνεται πανό με τον Μουσταφά Κεμάλ (φωτ.: αρχείο Associated Press)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που έμελλε να σφραγίσει για πάντα το μέλλον του νησιού.

Με εκδηλώσεις μνήμης και τις δέουσες τιμές, η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τους πεσόντες, ανήμερα της 49ης μαύρης επετείου της απόβασης των Τούρκων στις 20 Ιουλίου 1974 στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Νωρίς το πρωί ήχησαν για ακόμη μία φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρέστη στις 08:00 σε επίσημη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας  και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων, ενώ στις 10:00, θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης.

Σε ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουλίου, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ καλωσόρισε τους εξ Ελλάδος συγγενείς αγνοουμένων, δηλώνοντάς τους ότι «η σκέψη μας, εδώ και 49 χρόνια, βρίσκεται και στους δικούς τους, τους δικούς μας ανθρώπους. Η μνήμη μας επιστρέφει και στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, που στις 22 Ιουλίου, μετά από αντεπίθεση, έφτασαν μέχρι το Κιόνελι, επιφέροντας σοβαρές απώλειες στα τουρκικά στρατεύματα.

Η μνήμη, φοβερή και αδυσώπητη, επιστρέφει και στη γεμάτη πόνο και θάνατο τοποθεσία του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Εκεί όπου στις 14 Αυγούστου 1974 ξεκίνησε η φονική και άνιση μάχη, εφάμιλλη εκείνης των Θερμοπυλών. Εκεί που οι δικοί σας άνθρωποι, τα δικά μας παιδιά και οι δικοί μας ήρωες, έδωσαν την ύστατη μάχη, γνωρίζοντας -και το γνώριζαν πάρα πολύ καλά- ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά δεν ξεχνούμε. Τιμούμε και αναζητούμε τους πεσόντες και αγνοουμένους μας. Και άκουσα πριν κάποιες εκφράσεις διαμαρτυρίας και θέλω, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα για την πίκρα, για τη δυσαρέσκεια, για όλα αυτά που νιώθετε ότι ως Πολιτεία δεν έχουμε ανταποκριθεί».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα, τη σοβαρότητα και τον ρεαλισμό, σύμφωνα με τα οποία επιθυμεί να προχωρήσει σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ τόνισε πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για «σπάσιμο» του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού.

Το μεσημέρι στα Κατεχόμενα ο Ρ. Τ. Ερντογάν

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται λίγο μετά τις 13:00 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα, εκεί όπου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναμένεται να μοιραστεί μία «χαρμόσυνη είδηση», παράλληλα με την τέλεση των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου.

Ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18:00. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος Πρόεδρος, οι οποίοι θα μιλήσουν. O κ. Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Βουλής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πλοίο «Fugro Gauss» με σημαία Γιβραλτάρ (πηγή: Wikipedia)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μπλόκο» στην πόντιση καλωδίου στην Κύπρο

7/08/2025 - 7:29μμ
(Εικ.: facebook.com/ polyskyriacou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή μουσική εκδήλωση μνήμης στο Σκαλί Αγλαντζιάς

7/08/2025 - 6:42μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διαβήματα από τη Λευκωσία για τους 5 που συνελήφθησαν στις 20 Ιουλίου

2/08/2025 - 11:55μμ
Η Άννα Αβραμίδου στο αγαπημένο της πιάνο (φωτ.: like.philenews.com/Δημήτρης Βαττής)
ΚΥΠΡΟΣ

Μια 17χρονη Κύπρια πιανίστρια στην κορυφή του κόσμου – Χαλαρώνει με… ποδόσφαιρο

30/07/2025 - 2:59μμ
Αριστερά, η πομπή με τα οστά του Θεόδωρου Χαραλαμπίδη και δεξιά με τα οστά του Στέφανου Κουτρούλη (φωτ.: facebook/Θεοδώρα Τζάκρη-EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ελληνική γη σκέπασε άλλους δύο ήρωες της ΕΛΔΥΚ

27/07/2025 - 5:44μμ
Ο τάφος του ήρωα της ΕΛΔΥΚ (φωτ.: lamianow.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Ήρωας της ΕΛΔΥΚ «επέστρεψε» στην πατρίδα του 51 χρόνια μετά – Το τελευταίο σημείωμα στην οικογένειά του

26/07/2025 - 8:11μμ
Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στην επαρχία Λεμεσού (φωτ.: alphanews.live)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πύρινος εφιάλτης στη Λεμεσό, με δύο νεκρούς, τραυματίες και καμένα δάση

24/07/2025 - 7:52μμ
Τμήμα της αφίσας για την προβολή του ντοκιμαντέρ
ΚΥΠΡΟΣ

Το ντοκιμαντέρ «Αττίλας ‘74» παρουσιάζεται στην Ύδρα

24/07/2025 - 3:30μμ
Στιγμιότυπο από τη φωτιά στην περιοχή της Λεμεσού (φωτ.: Χ/Prokaliptika)
ΚΥΠΡΟΣ

Φωτιά στην Κύπρο: Δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο αυτοκίνητό τους

24/07/2025 - 8:38πμ
Οικογενειακή φωτογραφία από την εκδήλωση του δήμου Μετεώρων με τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ (φωτ.: Δήμος Μετεώρων)
ΚΥΠΡΟΣ

Τιμή στους ήρωες της ΕΛΔΥΚ από τον δήμο Μετεώρων

23/07/2025 - 9:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram/ppsakropotamou)

Δεκαπενταύγουστος στον Ακροπόταμο με διήμερο ποντιακό γλέντι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: zarpanews.gr)

Κρήτη: Ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού σε μπαρ στο Ηράκλειο – Φημολογείται «σασμός» με τους κατηγορούμενους

2 ώρες πριν
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ψωμάς)

Άνιση μάχη με τις φλόγες σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα και Φωκίδα – Οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν τα εναέρια και εξαπλώνουν τα μέτωπα

2 ώρες πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φαίδων Βεγλερής, ένας εμβληματικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

3 ώρες πριν
Η εικόνα της αιμορροούσας που αγγίζει το χιτώνα του Ιησού για να θεραπευθεί, στις κατακόμβες της Ρώμης (πηγή: commons.wikimedia.org)

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Α’)

3 ώρες πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη φωτιά στα Δαρδανέλλια (φωτ.: Χ/Orman Genel Müdürlüğü)

Τουρκία: Πάνω από 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν λόγω της πελώριας φωτιάς στα Δαρδανέλλια – Κάηκαν σπίτια και οχήματα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign