pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γαλλία: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της αστυνομικής βίας

Δυσαρέσκεια του γαλλικού ΥΠΕΞ μετά τα σχόλια επιτροπής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των ταραχών από τη γαλλική αστυνομία

9/07/2023 - 8:59πμ
Το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» έχει γραφτεί με γκράφιτι σε βιτρίνα καταστήματος στο κέντρο της Μασσαλίας, μετά από πορεία για το θάνατο του 17χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού (φωτ.: EPA/Orianne Ciantar)

Το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» έχει γραφτεί με γκράφιτι σε βιτρίνα καταστήματος στο κέντρο της Μασσαλίας, μετά από πορεία για το θάνατο του 17χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού (φωτ.: EPA/Orianne Ciantar)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, γεμάτοι «πένθος και οργή» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής βίας, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, που πυροδότησε την τελευταία εβδομάδα νύχτες βίαιων ταραχών σε όλη τη χώρα.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι σε μια ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού άνδρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς το 2016.

Η συγκέντρωση αυτή είχε απαγορευτεί από τις αρχές που επικαλέστηκαν «κίνδυνους διατάραξης της δημόσιας τάξης».

Η Άσα Τραορέ, αδερφή του Ανταμά που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας μετά από το θάνατο του αδελφού της, μίλησε στην Πλατεία Δημοκρατίας μπροστά σε πολλούς βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) και περικυκλωμένη από πολλούς αξιωματικούς δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Κάνουμε πορεία για τη νεολαία, για να καταγγείλουμε την αστυνομική βία. (…) Επιτρέπουν πορείες των νεοναζί, αλλά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πορεία», είπε αναφερόμενη σε μια πορεία εκατοντάδων ακροδεξιών τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι που είχε προκαλέσει διαμάχη επειδή οι αρχές είχαν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να δίνει ηθικά διδάγματα. Η αστυνομία της είναι ρατσιστική, η αστυνομία της είναι βίαιη», είπε η Άσα Τραορέ, που είχε ανακοινώσει την παρουσία της στην Πλατεία Δημοκρατίας το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς να καλέσει άμεσα υποστηρικτές της να την ακολουθήσουν, για να μην να κατηγορηθεί για οργάνωση παράνομης διαδήλωσης.

Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί την απαγόρευση, είχε υποστηρίξει πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης. «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν εξαντληθεί», είπε.

«Πένθος και οργή»

Τουλάχιστον 30 άλλες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας έγιναν στη χώρα, από το Παρίσι στη Μασσαλία (νότια) και από τη Νάντη (δυτικά) έως το Στρασβούργο (ανατολικά). Η προγραμματισμένη πορεία στη Λιλ απαγορεύτηκε.

Στο Στρασβούργο περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά, σχεδόν 100 σωματεία, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς είχαν καλέσει σε «πορείες πολιτών» για να εκφράσουν το «πένθος και την οργή» τους και να καταγγείλουν πολιτικές γεμάτο «διακρίσεις» σε βάρος εργατικών συνοικιών.

Αυτές οι οργανώσεις ζητούν «μια εις βάθος μεταρρύθμιση της αστυνομίας, των τεχνικών επέμβασης και του οπλισμού της».

Επίσης το Σάββατο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στα σχόλια επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που είχε ασκήσει έντονη κριτική στη αντιμετώπιση των ταραχών από την γαλλική αστυνομία. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τις δομικές και συστημικές αιτίες των φυλετικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις αρχές επιβολής του νόμου».

«Οποιαδήποτε κατηγορία για συστημικό ρατσισμό ή διακρίσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου στη Γαλλία είναι αβάσιμη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Από τις 27 Ιουνίου, περισσότερα από 3.700 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.160 ανηλίκων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε την Παρασκευή ότι σχεδόν 400 άτομα έχουν φυλακιστεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK προειδοποιεί: Οι συγκρούσεις στη Συρία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία

27/01/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

25/01/2026 - 2:34μμ
Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Δεύτερη ήττα για την Καρδίτσα

4 ώρες πριν
Πολίτες και αθλητές του ΠΑΟΚ έσπευσαν να αφήσουν κεριά και λουλούδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας σε ένδειξη πένθους για τους οπαδούς που χάθηκαν (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΠΑΟΚ: 55χρονος έπαθε καρδιακή προσβολή μόλις έμαθε για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία – Αίτημα αναβολής των αγωνιστικών υποχρεώσεων για τις προσεχείς ημέρες

4 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Νέος… περίπατος κόντρα στη Γαλλία για την Ελλάδα

5 ώρες πριν
Πυροσβεστικό κλιμάκιο ερευνά το σημείο της έκρηξης (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου – Δεν λειτούργησαν σωστά οι ανιχνευτές

5 ώρες πριν
Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2026, 130 χρόνια μετά την ίδρυση του  Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων (φωτ.: Facebook / H Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου)

Τα 130 χρόνια του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων – Σημείο αναφοράς για έναν ελληνισμό που επιμένει

6 ώρες πριν
Πυροσβεστικά οχήματα στα συντρίμμια του εργοστασίου (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Τρεις συλλήψεις για τη φονική έκρηξη, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign