pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γαλλία: Έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τις ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας – Ο απολογισμός των επεισοδίων σε αριθμούς

Οι Αρχές ζήτησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους

5/07/2023 - 11:12μμ
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ζήτημα των ταραχών της προηγούμενης εβδομάδας, που ξέσπασαν σε όλη τη Γαλλία με αφορμή το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να κατηγορεί την Αριστερά –και πρωτίστως το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν– ότι με τη στάση που τήρησε, αποφεύγοντας να απευθύνει έκκληση για ηρεμία, επί της ουσίας έριξε λάδι στη φωτιά.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ηρεμία αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη», δήλωσε ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της LFI Ματίλντ Πανό, ενώ απευθυνόμενη προς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, της είπε ότι «θέλετε να αποδώσετε σε εμάς την ευθύνη για την οργή όταν αυτή έχει τις ρίζες της σε μια αποτρόπαια δολοφονία».

«Ψάχνετε για ένοχους παντού, σε όλα τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα, εκτός από τους δράστες της βίας», της απάντησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι «Ανυπότακτοι» επέλεξαν το δρόμο της υπερβολής, της λεκτικής βαρβαρότητας και της υπεκφυγής.

Σε ό,τι αφορά την ακροδεξιά παράταξη, η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε περιοχές ανομίας στις οποίες άφησε κάποιες κοινότητες να αναπτύξουν εγκληματική δράση», μετατρέποντας τη χώρα σε κόλαση. «Τι κάνατε με τη Γαλλία, εσείς που ακολουθείτε την ίδια πολιτική με τους προκατόχους σας εδώ και σαράντα χρόνια;», διερωτήθηκε η Λεπέν, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την άναρχη μετανάστευση και να αναλάβει τον έλεγχο σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας.

«Το να μην τάσσεσαι κάποιος με την ενότητα της χώρας δεν είναι υπεύθυνο», απάντησε η Μπορν στην Λεπέν, τονίζοντας την ανάγκη για εθνική ενότητα.

O απολογισμός των ταραχών σε αριθμούς

Στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας η ηρεμία έχει επιστρέψει λίγο-πολύ, και το υπουργείο Εσωτερικών δίνει στη δημοσιότητα έναν τελικό απολογισμό των ζημιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημειώθηκαν 23.878 πυρκαγιές σε δημόσιους χώρους, πυρπολήθηκαν 12.031 αυτοκίνητα και υπήρξαν σοβαρές φθορές σε 2.508 κτίρια, εκ των οποίων τα 273 ήταν αστυνομικά τμήματα.

Επίσης φθορές σημειώθηκαν σε 105 δήμους και κοινότητες της χώρας, καθώς και σε 168 σχολικά κτήρια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν περίπου 3.500 άτομα, το 60% εκ των οποίων είχαν λευκό ποινικό μητρώο και δεν ήταν γνωστοί στις αστυνομικές Αρχές. Το 30% από αυτούς ήταν ανήλικοι. Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 990 άτομα εκ των οποίων τα 480 με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ κρατούνται 360 άντρες και γυναίκες.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά το πέρας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ταραχών. Αναφέρεται ότι οι γαλλικές Αρχές ήρθαν σε επαφή με τις βασικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν μέτρα περιορισμού των υπηρεσιών που προσφέρουν, οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επέκταση των ταραχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυβερνητικές παραινέσεις εισακούστηκαν και έφεραν αποτελέσματα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

31/07/2026 - 11:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

31/07/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

30/07/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισχυρίζεται πλήγμα σε αμερικανική βάση με F-35 – Διαψεύδει η Ουάσινγκτον

30/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το Λονδίνο στηρίζει τη νέα προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

30/07/2026 - 6:12μμ
Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

30/07/2026 - 2:27μμ
Στιγμιότυπο από το χώρο όπου στεγάζεται το Ατσίκ Ράντιο (πηγή: Bianet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ραδιόφωνο έχασε την άδειά του μετά από αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων

30/07/2026 - 11:40πμ
Μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35C του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξαναβομβαρδίζουν το Ιράν – Νέα μέτωπα σε Ιράκ, Ιορδανία και Υεμένη

30/07/2026 - 10:04πμ
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
Ο Τζάρεντ Λέτο στην πρεμιέρα της ταινίας «Tron: Ares» στο TCL Chinese Theatre του Λος Άντζελες, στις 6 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάρεντ Λέτο: Το «σκοτεινό μυστικό» του Χόλιγουντ – Δέκα γυναίκες τον καταγγέλλουν στο BBC

29/07/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

1 ώρα πριν
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Πόλο Κορασίδων!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

3 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι αδελφές Αλεξανδρή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign