pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Προσφυγικό Μητρώο Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά μιλά για την ιστορία της πόλης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το ντοκουμέντο που εντοπίστηκε τυχαία αποτελεί τον πυρήνα της έκθεσης «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ» που φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

3/07/2023 - 8:30μμ
Οικογενειακό προσφυγικό βιβλιάριο στην έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Οικογενειακό προσφυγικό βιβλιάριο στην έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προσφυγομάνα. Καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας, πλην της Θεσσαλονίκης, δεν φέρει αυτόν τον (τιμητικό) τίτλο. Στις 26 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε, το 1917 καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά και από το 1919 έως το 1926 σε αυτή δημιουργήθηκαν 75 προσφυγικοί συνοικισμοί με ξεριζωμένους από τον Πόντο, τη Μικρασία, την Ανατολική Θράκη, τον Καύκασο. Μια πόλη που σε τόσο λίγο διάστημα άλλαξε εντελώς πρόσωπο.

Όπως προκύπτει από το Προσφυγικό Μητρώο (Γενικό Αρχείο Δημοτών) του Δήμου Θεσσαλονίκης –σημειωτέον είναι το μοναδικό αρχείο αστικής εγκατάστασης προσφύγων στην Ελλάδα–, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν περίπου 35.000 οικογένειες, δηλαδή 100.000-150.000 άτομα, στο κέντρο και περιμετρικά· μέχρι το 1934 όσοι ζούσαν σε Ευκαρπία, Κορδελιό, Καλαμαριά, Τριανδρία και Τούμπα ήταν δημότες Θεσσαλονίκης.

Προσφυγικοί συνοικισμοί στην πόλη της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Μάλιστα, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το Προσφυγικό Μητρώο, αυτό το πολύτιμο τεκμήριο, μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν… χαμένο. Εντοπίστηκε από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και στην ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι μέσω των τεκμηρίων στην εξέλιξη της Θεσσαλονίκης μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, η οποία σηματοδότησε την επέκτασή της πέρα από τη μεσαιωνική πόλη των τειχών.

Το Προσφυγικό Μητρώο

Τι είναι όμως το Προσφυγικό Μητρώο; Πρόκειται για την πλήρη καταγραφή και πολιτογράφηση των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το 1922 έως το 1926. Στις σελίδες των 12 τόμων του αναγράφονται ο πατέρας, η μητέρα, τα τέκνα, οι ημερομηνίες γέννησης, ο τόπος προέλευσης της οικογένειας και ο τρόπος με τον οποίο απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια και έγιναν δημότες Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος αρχειακής έρευνας και τεκμηρίωσης της έκθεσης, δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Μαραντζίδης.

Η διαδικασία της πολιτογράφησης που διεκπεραίωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης θεωρείται ότι σηματοδότησε τη μετάβαση από την ιδιότητα του πρόσφυγα και παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων σε εκείνη του ενεργού πολίτη.

Από τότε που εντοπίστηκε το Προσφυγικό Μητρώο στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης απευθύνθηκαν, πέρα από ερευνητές, και απόγονοι προσφύγων απ’ όλη την Ελλάδα για να ψάξουν τους συγγενείς τους, σύμφωνα με τον Νίκο Μαραντζίδη.

Οικογενειακή φωτογραφία σε προσφυγικό βιβλιάριο (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Προσφυγικά βιβλιάρια (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Σήμερα οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να δουν επίσης οικογενειακά προσφυγικά βιβλιάρια που βρέθηκαν μαζί με το Προσφυγικό Μητρώο. Είναι τα έγγραφα που συνόδευαν την οικογένεια στη μετακίνησή της σε όλη την Ελλάδα και έχουν στο πρώτο φύλλο οικογενειακή φωτογραφία. Ακολουθεί το ονοματεπώνυμο του αρχηγού της οικογένειας, ο τόπος καταγωγής, η διεύθυνση και η ημερομηνία εγκατάστασης, καθώς και ο αριθμός και τα ονόματα των προστατευόμενων μελών, αλλά και οι παροχές που δικαιούνταν η οικογένεια.

Το προφίλ των προσφύγων

Από την ανάλυση των στοιχείων του Προσφυγικού Μητρώου προκύπτει ότι το 21,9% των προσφύγων ήταν τεχνίτες, το 19,5% έμποροι και πωλητές και το 15,8% είχε κάποιο επάγγελμα από τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Στη σχετική ενότητα της έκθεσης αναδεικνύονται οι νέες γνώσεις και η τεχνογνωσία που έφεραν στους τομείς των υπηρεσιών, του εμπορίου και των καλλιεργειών.

Οπωροπώλης με το κάρο του στην Κάτω Τούμπα (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Το καφεζυθοπωλείο «Η Μαύρη Θάλασσα» του Σάββα Τοκίδη επί της οδού Ανατολικής Θράκης στην Κάτω Τούμπα, 1922 (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης οι περισσότεροι πρόσφυγες απορροφήθηκαν ως εργάτες σε υφαντουργεία, βαφεία, κεραμοποιεία, καπνεργοστάσια. Στους συνοικισμούς λειτούργησαν φούρνοι, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, φαρμακεία, περίπτερα. Άλλοι πρόσφυγες έγιναν τεχνίτες, οικοδόμοι, μαραγκοί.

Σε όλο το Προσφυγικό Μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 500 διαφορετικοί τόποι προέλευσης, χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις που παρουσιάζονται στην έκθεση, όπως επίσης και οι συνοικισμοί που δημιουργήθηκαν στο κέντρο, στα δυτικά και βορειοδυτικά, στα βόρεια και ανατολικά, και στα νοτιοανατολικά.

Σαμοβάρι της Μελπομένης Παπαδοπούλου, η οποία έφτασε στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγας από την Κερασούντα (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Οι επιμελητές εμπλούτισαν την έκθεση με πληροφορίες για την κατάσταση του ελληνικού κράτους και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της προσφυγικής εγκατάστασης, τον Εθνικό Διχασμό, την οικονομική κρίση και το πώς ήταν συγκροτημένες οι υπηρεσίες που ανέλαβαν την περίθαλψη του προσφυγικού πληθυσμού.

Ο «Ατρόμητος» και η Πράσινη Εορτή στην Καλαμαριά το 1927

Ο «Ατρόμητος» ήταν το πρώτο λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγια από την Καλαμαριά στο Ντεπώ, το 1927. Η συγκοινωνιακή σύνδεση του κέντρου της πόλης με τους συνοικισμούς ήταν ένα από τα έργα που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Πέρα από την καταγραφή των προσφύγων, ο Δήμος ανέλαβε και την υλοποίηση έργων υποδομών, τη δημιουργία οδικού δικτύου σύνδεσης και συστήματος υδροδότησης μέσα στους προσφυγικούς συνοικισμούς, και καθώς οι ανάγκες μεγάλωναν πήρε και δάνεια για να τα ολοκληρώσει» τόνισε ο Νίκος Μαραντζίδης.

Την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ» συμπληρώνουν μελέτες, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια και αποφάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου που δείχνουν τα έργα ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας, συγκοινωνίας και τις δράσεις καλλωπισμού των συνοικιών, όπως η Πράσινη Εορτή στην Καλαμαριά το 1927 με φύτευση 2.500 δένδρων.

Φάκελοι τεχνικών έργων (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Κάτω δεξιά η είδηση για την Πράσινη Εορτή στην Καλαμαριά, το 1927 (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Πάνω ο «Ατρόμητος», το θρυλικό λεωφορείο (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Το προσωπικό του νοσοκομείου Καλαμαριάς, πριν από το 1930 (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Επιπλέον, η δημοτική Αρχή φρόντισε για την εκπαίδευση των προσφύγων, την ανέγερση και λειτουργία σχολείων και διέθεσε κονδύλια για την αγορά βιβλίων για μαθητές που δεν ήταν σε θέση να τα αγοράσουν, αλλά και για την υγειονομική περίθαλψη με δημοτικά ιατρεία και δημοτικά φαρμακεία.

«Μέσα από την έκθεση κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης, μαθητές και φοιτητές θα γνωρίσουν την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από ένα πρωτοεμφανιζόμενο αρχείο που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά ποτέ, ούτε στην ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης» υπογράμμισε ο Νίκος Μαραντζίδης.

Η περιοδική έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

• Η περιοδική έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη) θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.
• Ώρες λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-14:30. Για απογευματινές επισκέψεις ή ξεναγήσεις επικοινωνία στο 2313 318701.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Πέτρος Κηρυττόπουλος άνοιξε τον εκπαιδευτικό κύκλο του Σπουδαστηρίου Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vasilis Tsenkelidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα νέο βήμα για τη γνώση του Πόντου: Ξεκίνησε το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας στα Μελίσσια

15/03/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας ένωσαν Πόντιους, Καππαδόκες και Ηπειρώτες σε ένα αξέχαστο ποντιακό γλέντι

15/03/2026 - 9:44πμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Η αριστουργηματική παράσταση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τρεις ημέρες

14/03/2026 - 3:40μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ταγίπ Ερντογάν (πηγή: © UN Photo / Emrah Özesen)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Έντονη αντίδραση για το «Βραβείο Ειρήνης “Ατατούρκ”» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

14/03/2026 - 2:42μμ
Έξω από το Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας (πηγή: inveria.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθητές φτιάχνουν ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μνήμη και ιστορία στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας

13/03/2026 - 4:59μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας έμπρακτα στο πλευρό της νεολαίας

13/03/2026 - 9:58πμ
Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μαρία Κοσμίδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Δεν με σβήνει κανένας» – Παρουσιάστηκε στο Μαρούσι το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη

12/03/2026 - 5:59μμ
Το νέο ΔΣ του «Εύξεινου Πόντου» Κορυδαλλού (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς μεγάλες αλλαγές το νέο ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού

12/03/2026 - 4:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων: Αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία η Ραφαηλίδου

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

And the Oscar goes to… Γιώργο Λάνθιμο; Η «Βουγονία», η πικρή ιστορία του σκηνοθέτη με την Ακαδημία και τα προγνωστικά

1 ώρα πριν
Από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η πυρηνική ενέργεια – Συγκροτείται υπουργική επιτροπή

1 ώρα πριν
Κεριά και κασκόλ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, στην Καλαμαριά (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Καταθέτει φίλος του θύματος – Βαρύ το κλίμα στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Εκλογή συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες τα μέλη ενόψει του συνεδρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign