pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό διαψεύδει ρεπορτάζ του BBC που υποστηρίζει ότι το αλιευτικό ήταν ακίνητο για επτά ώρες

«Το σκάφος διένυσε 30 ναυτικά μίλια από τον εντοπισμό μέχρι τη βύθισή του»

19/06/2023 - 3:32μμ
Σοροί μεταναστών διακρίνονται μέσα σε ειδικές σακούλες, αφού έχουν περισυλλεχθεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Σοροί μεταναστών διακρίνονται μέσα σε ειδικές σακούλες, αφού έχουν περισυλλεχθεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε ρεπορτάζ του BBC για την πορεία του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου και την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα (ΛΣ).

Ειδικότερα, το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε χθεσινό δημοσίευμά του, υποστηρίζει ότι η ανάλυση των κινήσεων των άλλων πλοίων στην περιοχή, με στοιχεία από το Marine Traffic, καταδεικνύει ότι το αλιευτικό με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες δεν κινούταν για τουλάχιστον επτά ώρες, πριν ανατραπεί.

Το Λιμενικό Σώμα όμως, από τις πρώτες ώρες, είχε αναφέρει ότι το αλιευτικό, το οποίο μετέφερε αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και 104 να διασωθούν, κινούταν συνεχώς προς την Ιταλία.

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, το ΛΣ επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε «με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου», τονίζεται ότι το αλιευτικό προσεγγίστηκε αρχικά από δύο δεξαμενόπλοια για την παροχή τροφοεφοδίων. Οι διακινητές αρχικώς αρνήθηκαν οποιαδήποτε παροχή βοήθειας και προσπάθησαν με ελιγμούς να συνεχίσουν στην ρότα τους προς Ιταλία.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι το αλιευτικό από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, είχε διανύσει 24 ναυτικά μίλια.

Το απόγευμα προσεγγίστηκε από το παραπλέον δεξαμενόπλοιο Lucky Sailor προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι «το αλιευτικό απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αλιευτικό σκάφος δεν είχε ανιχνευτή και έτσι δεν εμφανίζεται στο χάρτη του Marine Traffic που δημοσιεύτηκε, ενώ τα σκάφη της ακτοφυλακής και τα στρατιωτικά σκάφη δεν χρειάζεται να μοιράζονται τη θέση τους, οπότε ούτε αυτά εμφανίζονται στον χάρτη.

Ο χάρτης του Marine Traffic Που δείχνει τη θέση των πλοίων. Με κίτρινο στίγμα έχει σημειωθεί η θέση του μοιραίου αλιευτικού (φωτ.: BBC/Marine Traffic)

Το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε και άρχισε η παροχή τροφοεφοδίων. Επιπροσθέτως, δεύτερο δεξαμενόπλοιο,, το The Faithful Warrior, που ανέλαβε να προσεγγίσει το αλιευτικό προς παροχή τροφοεφοδίων, ανέφερε άρνηση αρχικά του αλιευτικού και κίνησή του με ίδια μέσα με δυτική πορεία.

Εν τέλει, το δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του αλιευτικού. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του αλιευτικού άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια. Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά.

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και εντόπισε το αλιευτικό να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα. Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του αλιευτικού σκάφους και των επιβαινόντων.

Το αλιευτικό σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση το ΛΣ επισημαίνει πως στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δίωξη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Στο «κάδρο» η έκπτωτη δήμαρχος και ακόμη έξι πρόσωπα

17/06/2026 - 10:04μμ
Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το λευκό φέρετρο 
της 45χρονης αστυνομικού που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στη Δράμα. Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σεραφείμ Καραμβαλάσης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Δράμα: «Φοβόταν ότι θα της κάνει κακό» – Νέες μαρτυρίες για τις κινήσεις της 45χρονης πριν από το έγκλημα

17/06/2026 - 8:28μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων – Συνελήφθησαν δύο άτομα στα Κάτω Πατήσια

17/06/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Απολαυστικό νέο επεισόδιο «Out of the Box Stories» με καλεσμένο τον Δημήτρη Μωυσιάδη (vid.)

17/06/2026 - 3:32μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Δυναμική πρεμιέρα για το Release Athens Festival με τη σφραγίδα της Allwyn

17/06/2026 - 2:47μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΕΠ: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες θέσεις ΤΕ από τον γραπτό διαγωνισμό

17/06/2026 - 2:31μμ
(Φωτ. αρχείου: Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Δημήτρη Λιγνάδη: Ομόφωνα δεκτή η εισαγγελική έφεση – Ανοίγει ο δρόμος για αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση

17/06/2026 - 12:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 34χρονη οδηγός αυτοκινήτου τραυμάτισε μοτοσικλετιστή και τον εγκατέλειψε

17/06/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία – Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους

17/06/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική – Εννέα συλλήψεις

16/06/2026 - 11:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: screwyouth/Instagram)

Από το μόλις 5% ελπίδας να ξαναπερπατήσει, στα πρώτα βήματα: Η συγκλονιστική πρόοδος του Ιωάννη Βιδινιώτη μετά το ατύχημα στην Αυστραλία

5 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

6 ώρες πριν
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με… γκέλα για την Πορτογαλία

7 ώρες πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νέα δίωξη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Στο «κάδρο» η έκπτωτη δήμαρχος και ακόμη έξι πρόσωπα

7 ώρες πριν
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign