pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εφαρμογή με παιχνίδι περιήγησης και ψηφιακή ξενάγηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δυνατότητα ξενάγησης σε 150 εκθέματα – Διατίθεται στο Google Play και στο AppStore

10/06/2023 - 5:42μμ
Στιγμιότυπα από την εφαρμογή (φωτ.: Google Play Store)

Στιγμιότυπα από την εφαρμογή (φωτ.: Google Play Store)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε ένα «παιχνίδι περιήγησης και ανακάλυψης» στον χρόνο και το χώρο δίνει η εφαρμογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Το Μουσείο είναι παντού» (Museum on the Go) σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας μέσα από τα αρχαία μνημεία της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω της εφαρμογής να δουν τα εκθέματα του Μουσείου, να ανακαλύψουν εκθέσεις, να εξερευνήσουν ανασκαφές, να απολαύσουν ηχητική ξενάγηση, να περιπλανηθούν με ψηφιακούς χάρτες και ακόμη να συγκεντρώσουν πόντους για να αποκτήσουν έπαθλα.

«Είναι μία ιδέα που ξεκίνησε από το 2018, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ενταχθεί στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα Μακεδονία 2014-2020 και έτσι μπόρεσε υλοποιηθεί» τόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αγγελική Κουκουβού κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης.

«Θέλαμε το Μουσείο να βγει έξω από τους τοίχους του, να το επεκτείνουμε, να ενώσουμε τον εσωτερικό χώρο του και με την πόλη της Θεσσαλονίκης και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ως Μητροπολιτικό Μουσείο φιλοξενούμε εκθέματα απ’ όλη την περιοχή της» είπε η Αγ. Κουκουβού και πρόσθεσε ότι μέσω της εφαρμογής ο τουρίστας που περιηγείται έξω, προσελκύεται να επισκεφθεί το Μουσείο και αντίστροφα.

Οι επισκέπτες μόλις μπαίνουν στο Μουσείο και προμηθεύονται τα εισιτήριά τους, ενημερώνονται για την ύπαρξη της εφαρμογής, που διατίθεται δωρεάν σε Android ή iOS μέσω Google Play και App Store και που τους παρέχει τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε 12 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Εβραϊκά, Ισπανικά, Ιταλικά, Κινεζικά, Ρωσικά, Σερβικά, Τουρκικά).

5.000 χρήστες σε 40 χώρες από τον Οκτώβριο

Η εφαρμογή «Το Μουσείο είναι Παντού» διατέθηκε στο κοινό τον Οκτώβριο του 2022 και έκτοτε την έχουν εγκαταστήσει 5.000 χρήστες από 40 διαφορετικές χώρες.

Εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου ο ψηφιακός οδηγός έχει δυνατότητα ξενάγησης σε 150 εκθέματα, τα οποία επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπροσωπούνται ισότιμα όλες οι μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου.

Παράλληλα προτείνονται ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές επίσκεψης, όπως «Μία ώρα στο Μουσείο», «Μέγας Αλέξανδρος» και Μακεδονική Αριστοκρατία» ή «Ένα Μουσείο για να Αγγίξετε» απτική ξενάγηση για άτομα με προβλήματα όρασης, εξήγησε η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου από την ομάδα του έργου.

Στιγμιότυπα από την εφαρμογή (φωτ.: Google Play Store)

Τα επιλεγμένα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, όλο το πληροφοριακό υλικό είναι διαθέσιμο σε μορφή κειμένου και σε αρχεία ήχου.

Καθώς ο επισκέπτης κινείται στον χώρο λαμβάνει ειδοποιήσεις για τα εγγύτερα εκθέματα ή έχει τη δυνατότητα να σαρώσει με την κάμερα του κινητού του μέσα από την εφαρμογή QR codes που έχουν εγκατασταθεί στις αίθουσες του Μουσείου.

Επιπλέον μπορεί να πλοηγηθεί μέσα από ψηφιακές κατόψεις του Μουσείου όπου επισημαίνονται η δική του θέση και η θέση των πλησιέστερων εκθεμάτων, γεγονός που εξασφαλίζει γρήγορο προσανατολισμό και άμεση ενημέρωση γύρω από τις δυνατότητες επιλογής ξενάγησης που έχει, πρόσθεσε.

Όταν ο επισκέπτης κάνει βόλτα στη Θεσσαλονίκη, ή βρίσκεται σε κάποια άλλη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της εφαρμογής δέχεται ειδοποιήσεις σχετικά με κοντινές θέσεις ιστορικού ενδιαφέροντος.

Επίσης 250 ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα οποία προέρχονται από 80 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, των γύρω περιοχών της και περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας χαρτογραφήθηκαν ψηφιακά και ομαδοποιήθηκαν γεωγραφικά.

Παρέχεται έτσι η δυνατότητα στον χρήστη, καθώς πλοηγείται σε χάρτες Google να ενημερώνεται μέσα από εικόνες και κείμενα, διαθέσιμα σε 12 γλώσσες για σημαντικές θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα αντίστοιχα εκθέματα του Μουσείου που βρέθηκαν σε αυτές.

Στην εφαρμογή έχει ενσωματωθεί σύστημα πόντων επιβράβευσης που οδηγεί σε έπαθλα και δώρα για να είναι η εμπειρία πιο διασκεδαστική.

Προκειμένου η εφαρμογή να «βλέπει» σε ποιο σημείο του μουσείου βρίσκεται ο επισκέπτης, ώστε να του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες, έχουν εγκατασταθεί στις αίθουσές του 100 beacons φάροι ή συσκευές με τεχνολογία bluetooth.

Ο μηχανολόγος-μηχανικός από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Μουρουζίδης είπε ότι μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η δράση χρηματοδοτήθηκε με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2026: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε 126 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

23/07/2026 - 1:40μμ
H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

22/07/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

22/07/2026 - 10:17πμ
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

21/07/2026 - 11:05πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Ανασκαφή Τούμπας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Day 2026: Γνωρίστε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Τούμπας Θεσσαλονίκης

19/07/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

19/07/2026 - 12:03πμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη λατρεμένη κυρία Κοκοβίκου

17/07/2026 - 9:04πμ
Η Allwyn χορηγός του Release Athens Festival για 4η διαδοχική χρονιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ελληνικό τραγούδι θα ταίριαζε στους Pantera; Η Allwyn έδωσε το λόγο στους fans (vid.)

16/07/2026 - 4:44μμ
Η αγαπημένη Μάρω Κοντού σε διάφορες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: «Δεν είμαι ο χαρακτήρας που γυρίζει στο παρελθόν. Ζω το παρόν και ελπίζω στο αύριο» – Την Παρασκευή η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

15/07/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)    (EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Συγκίνηση για την απώλεια της μεγάλης πρωταγωνίστριας – Το ιατρικό ανακοινωθέν και τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

15/07/2026 - 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

15 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη δράση «Το βιβλίο-γνώση», Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς)

«Το βιβλίο-γνώση»: Ποντιακά παραμύθια και παράδοση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

38 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χανιά: Έκρηξη σε βιοτεχνία κατασκευής σκαφών – Τραυματίστηκε εργαζόμενος

1 ώρα πριν
Γιατρός έξω από μονάδα εντατικής θεραπείας (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ύποπτο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο – Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος 56χρονος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: finosfilm.com)

Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο αριστοκράτης δευτεραγωνιστής του ελληνικού σινεμά είχε τις με ρίζες του στη Σμύρνη

2 ώρες πριν
(Πηγή: en.wikipedia.org/
wiki/Caspian_Pipeline_Consortium#/media/File:Caspian-BlackSea-Tengiz-Nov.gif)

Νέα επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοια στον Εύξεινο Πόντο: Σε απόγνωση οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign