pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ημαθία: Αναβίωσε και φέτος το ταφικό έθιμο των Ποντίων στην Πατρίδα

Εκδηλώσεις στη μνήμη των νεκρών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ευστάθιος Χωραφάς»

29/05/2023 - 8:38πμ
Οι χορευτές παρουσίασαν το χορό Σέρα (φωτ.: InVeria.gr)

Οι χορευτές παρουσίασαν το χορό Σέρα (φωτ.: InVeria.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ήταν το απόγευμα της 27ης Μαΐου στην Πατρίδα Ημαθίας, όπου αναβίωσε το ταφικό έθιμο των Ποντίων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων δόθηκε με λαμπαδηδρομία από το Ναό Υπαπαντής του Χριστού Πατρίδας προς τα κοιμητήρια του χωριού, συνοδεία λύρας, νταουλιού και πένθιμων ποντιακών τραγουδιών, στην οποία πήραν μέρος μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» και πολίτες.

Η λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκε συνοδεία πένθιμων ποντιακών τραγουδιών (φωτ.: InVeria.gr)

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Βεροίας, πρωτοπρεσβύτερο Διονύσιο Συρόπουλο, υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου και των προγόνων των σημερινών κατοίκων της Πατρίδας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ευ. Χωραφάς» Αντώνη Καγκελίδη, τον δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πατρίδας Γιάννη Σιδηρόπουλο και τον πρωτοπρεσβύτερο.

Ακολούθως, ο Μιχάλης Τσίτσας απήγγειλε στίχους σχετικά με τον πόνο του αποχωρισμού που φέρνει ο θάνατος, και αφιέρωσε τρεις στίχους στους νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ η εκπαιδευτικός Νόπη Καγκελίδου, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, μίλησε για τα ταφικά έθιμα των Ελλήνων από την Αρχαιότητα έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ταφικά έθιμα των Ποντίων.

Μάλιστα, η Ν. Καγκελίδου αναφέρθηκε με κριτική ματιά στη σύγχρονη τάση που θέτει στο περιθώριο τα έθιμα αυτά, με αποκορύφωμα την περίοδο του κορονοϊού, όπου οι συγγενείς των νεκρών δεν μπορούσαν να τους αποχαιρετήσουν όπως ήθελαν.

Η εκπαιδευτικός Νόπη Καγκελίδου μίλησε για τα ταφικά έθιμα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ταφικά έθιμα των Ποντίων (φωτ.: InVeria.gr)

Η εκδήλωση έκλεισε με μοιρολόι που τραγούδησε ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, συνοδεία της λύρας του Γιάννη Χωραφαΐδη και του νταουλιού του Κυριάκου Ξυνόπουλου, ενώ οι χορευτές Βασίλης Ασβεστάς, Στέλιος Παπαδόπουλος, Σάββας Κρεμλίδης και Αλέκος Υφαντίδης  απέδωσαν το χορό Σέρα, προς τιμήν των νεκρών.

(Φωτ.: InVeria.gr)

(Φωτ.: InVeria.gr)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Η μεταλλική λύρα που θα τοποθετηθεί στη Διποταμία Καστοριάς, στο τελικό της στάδιο (φωτ.: Facebook / Ευδοξία Παπαδοπούλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καστοριά: Η Διποταμία «κουρδίζει» μια ποντιακή λύρα 3 μέτρων

20/06/2026 - 10:29πμ
Η θέα από την αυλή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Πόντος κοιτά την Ακρόπολη – Το καλοκαιρινό γλέντι της Αθήνας δίνει ραντεβού στον Κεραμεικό

20/06/2026 - 8:57πμ
Ρώσοι στρατιώτες μπροστά στο θέαμα των πυρπολημένων Αρμενίων στο Σεϊχαλάν το 1915 (πηγή: Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας Αρμενίων)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Καμπέρα: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Γενοκτονιών των Αρμενίων και των Ελλήνων

19/06/2026 - 6:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» έκλεψε τις εντυπώσεις στην εκδήλωση «Ελάτε να χορέψουμε»

19/06/2026 - 2:32μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θλίψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας για την απώλεια της Ευσταθίας Τσαΐδου Φιλιππίδου

18/06/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκλεισε τη σεζόν με χαμόγελα, παραδοσιακές γεύσεις και ευχές

18/06/2026 - 10:14μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
Το χωριό Μπόζχουγιούκ (Bozhüyük), στo όρος Ακ Νταγ, ανατολικά της πόλης Ακνταγμαντενί (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα μεταλλεία που γέννησαν μια πατρίδα: Η ιστορία του Ακ Νταγ Ματέν

18/06/2026 - 2:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η νεανική ανδρική μορφή είναι  στεφανωμένη με φύλλα καλαμιού (πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας)

Τουρκία: Σπάνιο ψηφιδωτό με τον θεό Ευρυμέδοντα βρέθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη

20 λεπτά πριν
Καπνός υψώνεται από περιοχή του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως διακρίνεται από την Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Το «τεστ» του Ιράν στον Ντόναλντ Τραμπ – Γιατί επιμένει στο ζήτημα του Λιβάνου

34 λεπτά πριν

Κύπρος: Δύο ποντιακά σωματεία του νησιού διοργανώνουν εκδρομή για μικρούς και μεγάλους – Στο επίκεντρο η ποντιακή παράδοση

1 ώρα πριν
Άποψη από το φαράγγι της Σαμαριάς (φωτ.: Περιφέρεια Κρήτης)

Σεισμοί νότια της Κρήτης: Προληπτική εκκένωση στο φαράγγι της Σαμαριάς

2 ώρες πριν
Τα ερείπια της ελληνοκαθολικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό  Ντερντγκάγια, στον νότιο Λίβανο. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στις 9 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Σχεδόν 400 εκατ. χριστιανοί διώκονται παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον ΟΗΕ

2 ώρες πριν
Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ ήταν δήμαρχος της Μόσχας από το 1885 έως το 1893 (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Μνημείο για έναν δήμαρχο με ελληνικές ρίζες σχεδιάζεται στη Μόσχα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign