pontosnews.gr
Κυριακή, 24/09/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παιδιά μόνα σε κλειστά αυτοκίνητα: Τεράστιος ο κίνδυνος θερμοπληξίας – Στις ΗΠΑ πεθαίνει ένα νήπιο κάθε 9 ημέρες

Δεν ωφελούν τα λίγο ανοικτά παράθυρα, καθώς η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από αυτή ενός ενηλίκου

26/05/2023 - 10:58πμ
Στο εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου μπορούν να αναπτυχθούν θερμοκρασίες έως 50 βαθμών Κελσίου μέσα σε λίγα λεπτά (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

Στο εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου μπορούν να αναπτυχθούν θερμοκρασίες έως 50 βαθμών Κελσίου μέσα σε λίγα λεπτά (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θερμοκρασίες έως 50 βαθμών Κελσίου δύναται να αναπτυχθούν στο εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου μέσα σε λίγα λεπτά, ακόμα και σε μια όχι ιδιαίτερα ζεστή ημέρα.

Στην Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλές και με δεδομένο ότι το καλοκαίρι στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα ζεστό, ο κίνδυνος θερμοπληξίας για τα παιδιά που αφήνονται έστω και για λίγο στο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλος.

Το να αφήσουμε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα δεν συμβάλλει στην επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας, ούτε μειώνει σημαντικά τη μέγιστη θερμοκρασία.

Στις ΗΠΑ ο μέσος αριθμός θανάτων παιδιών από θερμοπληξία σε οχήματα είναι 37 ανά έτος (ένα κάθε 9 μέρες), ενώ το 87% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε οχήματα είναι ηλικίας 3 ετών και μικρότερα.

Επίσης στις ΗΠΑ, το 54% των θανάτων από θερμοπληξία σε οχήματα αφορούν παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους.

Σε μόλις 30 λεπτά, η καμπίνα ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους, ενώ μετά από αυτό το χρονικό σημείο, η θερμοκρασία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Κυρίως στις ζεστές χώρες του πλανήτη, όπως είναι και η Ελλάδα, η παραμονή μικρών παιδιών στην καμπίνα έστω και για λίγα λεπτά είναι απαγορευτική.

Πιο ευαίσθητα τα παιδιά

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία και αυτή μπορεί να προληφθεί. Η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από αυτή ενός ενηλίκου. Όταν ένα παιδί αφήνεται σε ένα κλειστό όχημα, η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και η κατάσταση να γίνει επικίνδυνη.

Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας η οποία μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί μεν η θερμοκρασία να είναι +40 ή -40 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται σε θερμοκρασία 36,6 – 37,1 βαθμών Κελσίου.

Όταν το περιβάλλον είναι κρύο, το σώμα παράγει θερμότητα για να παραμείνει ζεστό, ενώ όταν το περιβάλλον είναι θερμό το σώμα αποβάλλει θερμότητα για να μην ανεβεί η θερμοκρασία του (το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, διευρύνοντας τα μικρά αγγεία, αυξάνοντας την εφίδρωση και επιταχύνοντας την αναπνοή).

Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός έχει έδρα τον εγκέφαλο. Κάποιες φορές όμως αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία ή υποθερμία. Το τρίπτυχο, υψηλή θερμοκρασία, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας.

Η ομάδα ερευνών της KidsandCars.org αναγνωρίζει ότι όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σταματημένα κλειστά αυτοκίνητα, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος θανάτου λόγω υπερθερμίας (θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Ακόμη και αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι 5 εκατοστά ανοικτά, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο θάνατος από θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο είναι δυστυχώς μια από τις επιπτώσεις της χρήσης του αυτοκινήτου, του αυξανόμενου χρόνου που τα παιδιά περνούν μέσα σ’ αυτά ή της άγνοιας των γονέων. Υπάρχει δυστυχώς ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων που «ξεχνάει» το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο και παράλληλα υπάρχει η κατηγορία εκείνων των γονέων που αφήνουν το παιδί τους μόνο στο αυτοκίνητο για να κάνουν τις δουλειές τους, εκτιμώντας πως αυτό δεν είναι επικίνδυνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα θερμοπληξίας

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υπερθερμία ή θερμοπληξία είναι η έντονη ερυθρότητα, η αύξηση της θερμότητάς του, το υγρό ή ξηρό δέρμα, η απουσία εφίδρωσης, ο έντονος και γρήγορος σφυγμός, ή αντίθετα ο αδύνατος και αργός σφυγμός, οι αναγούλες και η περίεργη συμπεριφορά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το παιδί πρέπει αμέσως να δροσιστεί και κατόπιν θα πρέπει να υπάρξει ιατρική βοήθεια. Από την άλλη σε περίπτωση που υπάρχει μόνο του ένα παιδί μέσα σε αυτοκίνητο, πρέπει πρώτα να γίνει κλήση στην αστυνομία και παράλληλα να βρεθεί τρόπος για να βρει το παιδί από την καμπίνα του αυτοκινήτου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Κώτας Κατωμέρης/ Eurokinissi)
ΥΓΕΙΑ

Μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους σε πλημμυροπαθείς – Από πού θα τα προμηθεύονται

10/09/2023 - 3:17μμ
(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)
ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέονται αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά και ο κίνδυνος θρόμβωσης

8/09/2023 - 3:27μμ
Οι καπνοί έφτασαν και πάνω από την περιοχή της Κοζάνης (φωτ.: pontosnews.gr)
ΥΓΕΙΑ

Πυρκαγιές σε Αττική και Έβρο: Οι μάσκες επανέρχονται στη ζωή μας – Ως και 10 φορές πάνω από τα όρια τα επικίνδυνα σωματίδια στον αέρα

23/08/2023 - 11:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Jose Mendez)
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Το φθινόπωρο τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια στην Ελλάδα – Τα πιθανά σενάρια για το χειμώνα

19/08/2023 - 3:23μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Ανησυχία για εξάπλωση της παραλλαγής «Eris» από Σεπτέμβριο – Τα συμπτώματα

17/08/2023 - 11:42πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΥΓΕΙΑ

Η Covid-19 προκαλεί μακροχρόνια δυσλειτουργία στην καρδιά και σε άλλα όργανα

10/08/2023 - 12:18μμ
Ψεκασμός στην Αργολίδα για τον ιό του Δυτικού Νείλου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Iός Δυτικού Νείλου: Τρεις θάνατοι και 10 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

9/08/2023 - 1:39μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη συνδέει την εμμηνόπαυση με την υπογονιμότητα

3/08/2023 - 3:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Riccardo Antimiani)
ΥΓΕΙΑ

Πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο σκοτώνει όλους τους συμπαγείς όγκους

2/08/2023 - 10:08πμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μέχρι σήμερα

1/08/2023 - 6:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Περιστέρι: Πυροβολισμοί ανάμεσα σε Ρομά, με τραυματίες

20 λεπτά πριν
Το κτήριο της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Σαφάρι της ΑΑΔΕ για την είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο

44 λεπτά πριν
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας (φωτ.: Facebook / Axileras Axileras)

Το… τρένο του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας ξεκινά

1 ώρα πριν
Η πλημμυρισμένη συνοικία Γιαννούλη στη Λάρισα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Θεσσαλία: Σε επιφυλακή για τη νέα κακοκαιρία – Συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

2 ώρες πριν
Κοσοβάροι αστυνομικοί (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Κόσοβο: «Τρομοκρατική ενέργεια» με έναν νεκρό αστυνομικό και έναν τραυματία

2 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για μια ακόμη χρονιά, στήνει παραδοσιακό γλέντι σε καζάνι

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign