pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκος Χριστοδουλίδης: Κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων – Να θεσμοθετηθούν ετήσιες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά την προσπάθεια, είπε ο Κύπριος ΠτΔ. Αποστολή στην Κύπρο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

19/05/2023 - 7:32μμ
Ο Κύπριος ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνει συμβολικό δώρο από τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο Κύπριος ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνει συμβολικό δώρο από τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την πρόθεσή του να θεσμοθετηθούν ετησίως σε Ελλάδα και Κύπρο εκδηλώσεις, που να συνδέουν την ιστορία του κυπριακού και του ποντιακού ελληνισμού και να περιλαμβάνουν ένα θέμα τη φορά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο προεδρικό μέγαρο με εκπροσώπους του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά».

Ο στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να είναι οι νέοι να μαθαίνουν κάθε φορά τμήματα της ιστορίας των Κυπρίων και των Ποντίων, δύο λαών με κοινή πορεία.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια, η οποία, για να έχει επιτυχία, δε θα πρέπει να στηρίζεται μόνο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες.

Το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Είναι κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων και μας αγγίζουν τα ίδια θέματα. Θέλουμε να γίνει ετήσιος ο θεσμός διοργάνωσης εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο για την ποντιακή και την κυπριακή ιστορία και κάθε φορά να αναδεικνύεται μία διαφορετική διάσταση, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Όμως, δεν πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες κάθε φορά να εξαρτώνται από το ποιος είναι επικεφαλής.

Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουν την ιστορία τα παιδιά μας. Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά την προσπάθεια. Το χειρότερο είναι να ξεχάσουμε.

»Το να θυμόμαστε τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός ή να γνωρίσουμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε μία προοπτική ελληνοτουρκικής φιλίας. Το να αναγνωρίσει η Τουρκία, θα είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτήν», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, για διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης στην Κύπρο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού» και τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ετήσιων εκδηλώσεων, «αφού Πόντιοι και Κύπριοι καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας του άλλου την απόγνωση και την πικρία που αισθάνθηκαν, επειδή δεν τους βοήθησε κανείς».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο Γιώργος Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι θα ήταν σημαντικό στα σχολικά βιβλία της Κύπρου να περάσει περισσότερο το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πρότεινε να γίνουν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Μάλιστα θα μπορούσαν με εκδηλώσεις να συνδυαστούν οι ηρωικές πράξεις Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη σε Πόντο και Κύπρο αντίστοιχα και πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να δημιουργηθεί Έδρα Ποντιακών Σπουδών και στην Κύπρο.

«Να ξεκινήσουμε από την Παιδεία»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά». Η Λίνα Φενερίδου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο νησί η διάλεκτος και η κουλτούρα των Ποντίων, επειδή είναι μικρός ο αριθμός τους στο νησί.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την Παιδεία. Μας δένουν πάρα πολλά και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει το ποντιακό θέατρο, το ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή κουλτούρα», είπε η Λίνα Φενερίδου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το Σωματείο Δράσης«Νίκος Καπετανίδης» να δωρίζει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναν πίνακα με το έμβλημα του Σωματείου και τον πρόεδρο του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» να του δίνει το έργο Η καμπάνα του Πόντου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: History of the Greek People, vol. 15th, p. 480/commons.wikimedia.org/wiki/File:Cypriot_demonstration_1930)
ΚΥΠΡΟΣ

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου 1931: Τα Οκτωβριανά και η πρώτη μεγάλη εξέγερση στην Κύπρο

21/10/2026 - 4:15μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/POLAEK.Folk.Dances)
ΚΥΠΡΟΣ

Πάφος: Το 2ο Ποντιακό Πανοΰρ έρχεται στο Περιφερειακό Κέντρο Κοίλης

17/10/2026 - 11:01πμ
(Φωτ.: hellenicparliament.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Αθανάσιος Μπούρας από την Κύπρο: «Δεν θα επιτρέψουμε οι κατεχόμενες περιοχές να γίνουν χαμένες πατρίδες»

14/10/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: ink.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Παναγία Σουμελά Αλεθρικού: Εγκαινιάστηκε σε κλίμα κατάνυξης ο ναός – Η μητέρα των προσφύγων ένωσε τον πόνο Ποντίων και Κυπρίων

10/10/2026 - 8:18μμ
Το πλοίο πόντισης καλωδίων C/S Teliri (φωτ.: Μarinetraffic / John Pegden)
ΚΥΠΡΟΣ

Έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα ανακοίνωσε η Τουρκία με NAVTEX – «Μια ακόμη προκλητική μονομερής ενέργεια» λένε διπλωματικές πηγές

2/10/2026 - 10:49πμ
(Φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος/ EUROKINISSI)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τα ελληνικά F-16 Viper και τα νέα οπλικά συστήματα στην παρέλαση για τα 66 χρόνια ανεξαρτησίας

1/10/2026 - 5:48μμ
Στρατιωτική παρέλαση στην Κύπρο, για την  63η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή ανεξαρτησία: Γιατί γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και όχι στις 16 Αυγούστου

1/10/2026 - 9:04πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης από τον ΟΗΕ προς Ερντογάν: Η διχοτόμηση δεν θα γίνει αποδεκτή

23/09/2026 - 10:09μμ
Η στιγμή που τα παιδιά του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Παναγίδη αντικρίζουν για πρώτη φορά τον τάφο του πατέρα τους (πηγή: Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-59/Εικόνα επεξεργασμένη με Τεχνητή Νοημοσύνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Ανδρέας Παναγίδης: Σαν σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 η θυσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ

21/09/2026 - 4:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Γαλλία βλέπει λύση – «Απαιτείται πολιτικό θάρρος»

11/09/2026 - 11:41πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

6 ώρες πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», σε αρχειακή φωτογραφία από παλαιότερη εμφάνισή της (φωτ.: Facebook)

Έδεσσα: Μικρασιατικές μνήμες στο Παρθεναγωγείο από την «Μπίγα»

7 ώρες πριν
Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

7 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

7 ώρες πριν
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

8 ώρες πριν
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV