pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκος Χριστοδουλίδης: Κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων – Να θεσμοθετηθούν ετήσιες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά την προσπάθεια, είπε ο Κύπριος ΠτΔ. Αποστολή στην Κύπρο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

19/05/2023 - 7:32μμ
Ο Κύπριος ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνει συμβολικό δώρο από τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο Κύπριος ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνει συμβολικό δώρο από τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την πρόθεσή του να θεσμοθετηθούν ετησίως σε Ελλάδα και Κύπρο εκδηλώσεις, που να συνδέουν την ιστορία του κυπριακού και του ποντιακού ελληνισμού και να περιλαμβάνουν ένα θέμα τη φορά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο προεδρικό μέγαρο με εκπροσώπους του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά».

Ο στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να είναι οι νέοι να μαθαίνουν κάθε φορά τμήματα της ιστορίας των Κυπρίων και των Ποντίων, δύο λαών με κοινή πορεία.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια, η οποία, για να έχει επιτυχία, δε θα πρέπει να στηρίζεται μόνο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες.

Το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Είναι κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων και μας αγγίζουν τα ίδια θέματα. Θέλουμε να γίνει ετήσιος ο θεσμός διοργάνωσης εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο για την ποντιακή και την κυπριακή ιστορία και κάθε φορά να αναδεικνύεται μία διαφορετική διάσταση, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Όμως, δεν πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες κάθε φορά να εξαρτώνται από το ποιος είναι επικεφαλής.

Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουν την ιστορία τα παιδιά μας. Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά την προσπάθεια. Το χειρότερο είναι να ξεχάσουμε.

»Το να θυμόμαστε τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός ή να γνωρίσουμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε μία προοπτική ελληνοτουρκικής φιλίας. Το να αναγνωρίσει η Τουρκία, θα είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτήν», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, για διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης στην Κύπρο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού» και τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ετήσιων εκδηλώσεων, «αφού Πόντιοι και Κύπριοι καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας του άλλου την απόγνωση και την πικρία που αισθάνθηκαν, επειδή δεν τους βοήθησε κανείς».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο Γιώργος Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι θα ήταν σημαντικό στα σχολικά βιβλία της Κύπρου να περάσει περισσότερο το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πρότεινε να γίνουν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Μάλιστα θα μπορούσαν με εκδηλώσεις να συνδυαστούν οι ηρωικές πράξεις Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη σε Πόντο και Κύπρο αντίστοιχα και πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να δημιουργηθεί Έδρα Ποντιακών Σπουδών και στην Κύπρο.

«Να ξεκινήσουμε από την Παιδεία»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά». Η Λίνα Φενερίδου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο νησί η διάλεκτος και η κουλτούρα των Ποντίων, επειδή είναι μικρός ο αριθμός τους στο νησί.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την Παιδεία. Μας δένουν πάρα πολλά και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει το ποντιακό θέατρο, το ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή κουλτούρα», είπε η Λίνα Φενερίδου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το Σωματείο Δράσης«Νίκος Καπετανίδης» να δωρίζει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναν πίνακα με το έμβλημα του Σωματείου και τον πρόεδρο του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» να του δίνει το έργο Η καμπάνα του Πόντου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πολιτικός σεισμός μετά το πόρισμα για το «Κράτος-Μαφία» – Στο κάδρο ο Αναστασιάδης και 12 ακόμη πρόσωπα

17/06/2026 - 5:42μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπιστώνει «πιθανή κατάχρηση εξουσίας» από τον Νίκο Αναστασιάδη

16/06/2026 - 6:03μμ
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδρά η Άγκυρα στη συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας για στρατιωτική συνεργασία

11/06/2026 - 12:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΚΥΠΡΟΣ

Ψήφισμα-ορόσημο στο Ευρωκοινοβούλιο για τις τραγικές και έμφυλες συνέπειες της εισβολής του 1974 σε γυναίκες και κορίτσια στην Κύπρο

3/06/2026 - 6:56μμ
Ο δρ Χαλιλούρ Ραχμάν στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Νέος πρόεδρος της ΓΣ ο Χαλιλούρ Ραχμάν από το Μπαγκλαντές

2/06/2026 - 7:31μμ
Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Yair Haklai / Wikimedia Commons)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Μάχη Κύπρου-Μπαγκλαντές για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης – Εκλογές για το Συμβούλιο Ασφαλείας

2/06/2026 - 1:47μμ
Από αριστερά: Βάσος Χρίστου, Κυπριανός Γιαννής, Σπύρος Γαβριήλ. Στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του βιβλίου «Κύπρος 1974. Φωνές αιχμαλωσίας» (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Περιμέναμε την εκτέλεση»: Τρεις αιχμάλωτοι πολέμου θυμούνται το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο

29/05/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της COP30 των Ηνωμένων Εθνών, στο Συνεδριακό Κέντρο Hangar στην Μπελέμ της Βραζιλίας, τον Νοέμβριο του 2025 (φωτ.: EPA/FRAGA ALVES)
ΚΥΠΡΟΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μη αποδεκτή η στάση της Τουρκίας και ο αποκλεισμός της Κύπρου από προπαρασκευαστική συνάντηση για την COP31

28/05/2026 - 6:51μμ
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (φωτ.: google.com/
maps/contrib/Panicos Panicos)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πώς διαμορφώνεται η νέα Βουλή – Οι 56 που παίρνουν έδρα και οι ανατροπές της κάλπης

26/05/2026 - 8:36πμ
Πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 24ης Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές στην Κύπρο: Εξακομματική η νέα Βουλή – Πρώτος ο ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ

24/05/2026 - 10:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Stephan Brashear)

Μουντιάλ 2026: Στους «32» οι ΗΠΑ

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Andy Rain)

Βρετανία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αναστασία Κοτανίδου: Η νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, από το προσφυγοχώρι Χωρύγι του Κιλκίς

7 ώρες πριν
Μέσα σε βαγόνι του μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Βασίλης Βερβερίδης)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιστρέφει σε πλήρη λειτουργία από αύριο, Σάββατο – Πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι καρτών διαρκείας

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: flickr / Mana Transport Photography)

Βρετανία: Σύγκρουση τρένων στα βόρεια του Λονδίνου, κοντά στο Μπέντφορντ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)

Η καρδιά της ποντιακής νεολαίας χτυπά ξανά στο Βέρμιο – Έρχεται το 28ο Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign