pontosnews.gr
Κυριακή, 30/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκος Χριστοδουλίδης: Κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων – Να θεσμοθετηθούν ετήσιες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά την προσπάθεια, είπε ο Κύπριος ΠτΔ. Αποστολή στην Κύπρο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

19/05/2023 - 7:32μμ
Ο Κύπριος ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνει συμβολικό δώρο από τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο Κύπριος ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνει συμβολικό δώρο από τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργο Γεωργιάδη (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την πρόθεσή του να θεσμοθετηθούν ετησίως σε Ελλάδα και Κύπρο εκδηλώσεις, που να συνδέουν την ιστορία του κυπριακού και του ποντιακού ελληνισμού και να περιλαμβάνουν ένα θέμα τη φορά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο προεδρικό μέγαρο με εκπροσώπους του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά».

Ο στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να είναι οι νέοι να μαθαίνουν κάθε φορά τμήματα της ιστορίας των Κυπρίων και των Ποντίων, δύο λαών με κοινή πορεία.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια, η οποία, για να έχει επιτυχία, δε θα πρέπει να στηρίζεται μόνο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες.

Το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Είναι κοινή η πορεία Ποντίων και Κυπρίων και μας αγγίζουν τα ίδια θέματα. Θέλουμε να γίνει ετήσιος ο θεσμός διοργάνωσης εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο για την ποντιακή και την κυπριακή ιστορία και κάθε φορά να αναδεικνύεται μία διαφορετική διάσταση, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Όμως, δεν πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες κάθε φορά να εξαρτώνται από το ποιος είναι επικεφαλής.

Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουν την ιστορία τα παιδιά μας. Μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά την προσπάθεια. Το χειρότερο είναι να ξεχάσουμε.

»Το να θυμόμαστε τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός ή να γνωρίσουμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι σε μία προοπτική ελληνοτουρκικής φιλίας. Το να αναγνωρίσει η Τουρκία, θα είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτήν», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, για διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης στην Κύπρο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού» και τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ετήσιων εκδηλώσεων, «αφού Πόντιοι και Κύπριοι καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας του άλλου την απόγνωση και την πικρία που αισθάνθηκαν, επειδή δεν τους βοήθησε κανείς».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Ο Γιώργος Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι θα ήταν σημαντικό στα σχολικά βιβλία της Κύπρου να περάσει περισσότερο το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πρότεινε να γίνουν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Μάλιστα θα μπορούσαν με εκδηλώσεις να συνδυαστούν οι ηρωικές πράξεις Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη σε Πόντο και Κύπρο αντίστοιχα και πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να δημιουργηθεί Έδρα Ποντιακών Σπουδών και στην Κύπρο.

«Να ξεκινήσουμε από την Παιδεία»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά». Η Λίνα Φενερίδου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο νησί η διάλεκτος και η κουλτούρα των Ποντίων, επειδή είναι μικρός ο αριθμός τους στο νησί.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από την Παιδεία. Μας δένουν πάρα πολλά και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει το ποντιακό θέατρο, το ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή κουλτούρα», είπε η Λίνα Φενερίδου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το Σωματείο Δράσης«Νίκος Καπετανίδης» να δωρίζει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έναν πίνακα με το έμβλημα του Σωματείου και τον πρόεδρο του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» να του δίνει το έργο Η καμπάνα του Πόντου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: youtube.com/@clarahaskilpianocompetitio1971)
ΚΥΠΡΟΣ

Άννα Αβραμίδου: Η 17χρονη πιανίστρια επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025

30/11/2025 - 11:38πμ
Τουφάν Ερχιουρμάν και Νίκος Χριστοδουλίδης, και στη μέση ο Χασίμ Ντιάν, 20 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / UN Cyprus / Peter Šulgan)
ΚΥΠΡΟΣ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό – Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν

20/11/2025 - 3:32μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα   

17/11/2025 - 11:24πμ
Η προκλητική φωτογραφία του τουρκικού υπουργείο Άμυνας (φωτ.: x.com / tcsavunma)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: F-16 πέταξαν πάνω από την «Πράσινη Γραμμή»

16/11/2025 - 8:18μμ
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 42 χρόνια σήμερα από τη γέννηση του ψευδοκράτους

15/11/2025 - 11:51πμ
Από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Βερολίνο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μερτς: Το Βερολίνο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

14/11/2025 - 9:20μμ
(Φωτ.: x.com/RTErdogan)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν-Ερχιουρμάν – Στο επίκεντρο των δηλώσεων το Κυπριακό

14/11/2025 - 1:23μμ
(Φωτ.: seismoi-live.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Πάφο

12/11/2025 - 11:56πμ
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

9/11/2025 - 11:59μμ
Στη φωτογραφία διακρίνονται τα τρακτέρ των Ελληνοκυπρίων και τα οχήματα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (φωτ.: wnn.cy)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν Κύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν στην ουδέτερη ζώνη – Δύο περιστατικά σε τέσσερις ημέρες

9/11/2025 - 9:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ενίσχυση των αγροτών στο κυριακάτικο μήνυμα Μητσοτάκη

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Μαρτυρία-σοκ 40χρονης γυναίκας: «Τρία παιδιά έχασα από το ξύλο»

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: olympiacos.org)

Ανδρέας Μουράτης: Ο «Μιζούρι» των γηπέδων με τις μικρασιάτικες ρίζες – Ένας αληθινός ήρωας, άλλων εποχών

1 ώρα πριν
(Πηγή: youtube.com/@clarahaskilpianocompetitio1971)

Άννα Αβραμίδου: Η 17χρονη πιανίστρια επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025

2 ώρες πριν
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Λέων ΙΔ χοροστατούν στην δοξολογία στον Πατριαρχικό  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Άγιος Ανδρέας: Η Θεία Λειτουργία για τη θρονική γιορτή στο Φανάρι παρουσία του Πάπα της Ρώμης

3 ώρες πριν
Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός σε πορτρέτο που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι δύο όψεις χρυσού νομίσματος της εποχής του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Μανουήλ Α’ Κομνηνός: Ο «ευλογημένος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης» που προσπάθησε να διατηρήσει την ισχύ του Βυζαντίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign