pontosnews.gr
Κυριακή, 10/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές στην Τουρκία: Μάχη στήθος με στήθος για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Αλληλοκατηγορίες για νοθεία και συμμετοχή ρεκόρ στην ψηφοφορία

Στις 28 Μαΐου ο β' γύρος των τουρκικών εκλογών, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή μέσα στη νύχτα

15/05/2023 - 2:09πμ
Υποστηρικτές του CHP έξω από το βασικό εκλογικό κέντρο του Κεμάλ Κιλιτσιντάρογλου (φωτ.: EPA/SEDAT SUNA)

Υποστηρικτές του CHP έξω από το βασικό εκλογικό κέντρο του Κεμάλ Κιλιτσιντάρογλου (φωτ.: EPA/SEDAT SUNA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές όλα έδειχναν πως η Τουρκία οδεύει προς β’ γύρο εκλογών, αφού τα ποσοστά των επικρατέστερων υποψηφίων, δηλαδή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του  επικεφαλής έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ήταν κάτω του 50%.

Με καταμετρημένο το 96,15% των ψήφων ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει το 49,44% των έγκυρων ψήφων και το 44,86% ο Κιλιτσντάρογλου.

Αρχικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος ήταν πάνω από το 50%, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έπεται με ποσοστό γύρω στο 45-46%. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης η ψαλίδα έκλεισε και το ποσοστό του Ερντογάν έπεσε κάτω από το 50% συν μία ψήφο, που είναι απαραίτητο για να προκηρυχθεί κανείς νικητής, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα.

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, ο β’ γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

«Θα έχουμε μπροστά μας δεκαπέντε δύσκολες ημέρες σε περίπτωση δεύτερου γύρου», δήλωσε ο Σινόν Ογάν, διαφωνούντας υποψήφιος του ακροδεξιού MHP, που πήρε περίπου το 5% των έγκυρων ψήφων.

Αν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, τα στρατόπεδα των δυο βασικών αντιπάλων δίνουν μάχη αριθμών και καλούν τους εκλογικούς αντιπροσώπους τους να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι να έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος, «μέχρι τέλους».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών (φωτ.: EPA/SEDAT SUNA)

«Είμαστε μπροστά», διαβεβαίωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών ενώ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προέτρεψε τους πολίτες να μην πιστεύουν «τους αριθμούς που μεταδίδει το Anadolu». Ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος της Άγκυρας, επίσης στέλεχος της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως το σενάριο του δεύτερου γύρου έμοιαζε πλέον «πολύ πιθανό».

Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές

Στην Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, απέμενε να καταμετρηθεί το 20% των ψηφοδελτίων, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο.

Στη Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη όπου ζουν κατά πλειονότητα Κούρδοι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, οΚιλιτσντάρογλου έλαβε πάνω από το 71% των ψήφων, με τα τέσσερα πέμπτα των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, όμως εκτιμάται πως θα φθάσει ως ακόμη και το 90%.

Οι ψηφοφόροι –στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των κατοίκων, από τους οποίους 5,2 εκατ. είναι νέοι που καλούνταν χθες στις κάλπες για πρώτη φορά– καλούνταν να επιλέξουν τον δέκατο τρίτο πρόεδρο της χώρας και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

Το 2018, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο, με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν ήττα για αυτόν που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ρωσικές και αμερικανικές σημαίες στο κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Κινητικότητα στο Ουκρανικό: Στη Μόσχα σύντομα Γουίτκοφ και Κούσνερ – «Πλησιάζουμε στο τέλος του πολέμου» λέει ο Τραμπ

10/05/2026 - 2:39μμ
Υγειονομικό προσωπικό περιμένει την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα, στην Τενερίφη. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η εκκένωση του MV Hondius στην Τενερίφη – Δρακόντεια μέτρα μετά το ξέσπασμα χανταϊού

10/05/2026 - 10:55πμ
Το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Στην Τενερίφη το κρουαζιερόπλοιο – Πρωτοφανής επιχείρηση του ΠΟΥ μετά τους τρεις θανάτους

10/05/2026 - 8:56πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Pavel Bednyakov, Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Η σύγκρουση με την Ουκρανία οδεύει προς το τέλος της» – Παρεμβάσεις για Δύση και Μέση Ανατολή

9/05/2026 - 11:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Riccardo Antimiani)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Τι είναι ο ιός των Άνδεων και γιατί οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού

9/05/2026 - 11:29μμ
Το «Caribbean Princess» (φωτ.: EPA / Andy Newman)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ένας ιός μετά τον άλλον σε κρουαζιερόπλοια: Πάνω από 100 κρούσματα νοροϊού στο Caribbean Princess

9/05/2026 - 6:15μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταθέτει λουλούδια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου, ανήμερα της 81ης επετείου της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτ.: EPA / Alexander Nemenov / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σκιά» πολέμου πάνω από την Κόκκινη Πλατεία: Η πιο περιορισμένη παρέλαση της Ρωσίας και το μήνυμα Πούτιν προς το ΝΑΤΟ

9/05/2026 - 3:05μμ
Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν σφίγγει τον κλοιό στα Στενά του Ορμούζ – Γιατί ο πλανήτης φοβάται νέο σοκ σε πετρέλαιο και ναυτιλία

9/05/2026 - 1:23μμ
(Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/The_Pentagon)
ΚΟΣΜΟΣ

«Ελληνικά» UFO σε απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου: Οι μυστηριώδεις θεάσεις πάνω από το Αιγαίο

9/05/2026 - 8:40πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τριήμερη εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας και ανταλλαγή 2.000 αιχμαλώτων

8/05/2026 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος μέσης ακτίνας τύπου Alenia C-27J Spartan (φωτ.: thriassio.gr)

Σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός του Έλληνα επιβάτη από το «κρουαζιερόπλοιο του χανταϊού» στην Ολλανδία

18 λεπτά πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

47 λεπτά πριν
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

1 ώρα πριν
Εικόνα από το σημείο του αιματηρού επεισοδίου στις Τζιτζιφιές στην Καλλιθέα (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Σύλληψη 58χρονου στην Καλλιθέα: Άνοιξε πυρ με ούζι έξω από μπαρ – Τραυματίστηκε η ιδιοκτήτρια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο: Τέσσερα μετάλλια για την Εθνική ομάδα εφήβων και νεανίδων

2 ώρες πριν
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η μάνα στον Πόντο: Η γέννα, τα έθιμα και οι φόβοι μιας άλλης εποχής στα Κοτύωρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign