pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντος και οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις στο 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο

Οι εργασίες του ολοκληρώνονται την Παρασκευή στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

11/05/2023 - 9:02μμ
Οι ομιλητές του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνδρίου σε μια οικογενειακή φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι ομιλητές του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνδρίου σε μια οικογενειακή φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ο Ελληνισμός του Πόντου» σε επιμέλεια Σοφίας Αμπερίδου, με τη συμμετοχή 17 καλλιτεχνών, μεταξύ και η γνωστή ζωγράφος Λία Ελευθεριάδου με έργο «Η μούσα του Πόντου», εμπλουτίστηκε η τελετή έναρξης του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και επίκουρη καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών ΑΠΘ Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι στο συνέδριο «έχουν βήμα και μεταπτυχιακοί, δίνεται βήμα και στους διδακτορικούς φοιτητές μας οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου (10:00 – 14:30) με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, διακεκριμένοι επιστήμονες που θεραπεύουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη του συνεδρίου, την Τετάρτη 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με ιστορική και νομική προσέγγιση.

Ελληνοσοβιετικές σχέσεις

Στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών, παρουσιάστηκε ομιλία με θέμα «Η ύβρις του Νικήτα Σ. Χρουτσόφ: οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις το 1961» από τον ιστορικό στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Αργύρη Τασούλα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας του 33χρονου ιστορικού στα αρχεία της Μόσχας, όπου σπούδασε ως υποψήφιος διδάκτωρ την περίοδο από 2017-2021.

Ο ιστορικός στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Αργύρης Τασούλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Επέλεξα για μιλήσω για το 1961 συγκεκριμένα, διότι, όπως και σήμερα είναι χρονιά του ψυχρού πολέμου, είναι η χρόνια που χτίζεται το “τείχος του Βερολίνου” και σηματοδοτεί μια μεγάλη ρήξη της Ανατολής και Δύσης. Μια μέρα πριν από το κτίσιμο του τείχους του Βερολίνου, ο Χρουστσόφ κάνει μια αδιανόητη δήλωση για το πυρηνικό βομβαρδισμό της… Ακρόπολης.

»Φυσικά, δεν έχει στο μυαλό του στην Αθήνα, στο μυαλό του έχει το Βερολίνο. Ξέρει, ότι θα κατακριθεί σφοδρώς διεθνώς για ένα έργο το οποίο θα δημιουργούσε το μεγάλο ρήγμα. Επίσης, όμως η Σοβιετική Ένωση είναι στην περίοδο που παραδόξως δεν ασκεί ιδιαίτερη κριτική στην Ελλάδα για τη συμφωνία της στην ΕΟΚ, και επειδή είχα την ευκαιρία να κάνω την έρευνα μου στη Ρωσία πριν τον πόλεμο με την Ουκρανία, και έχω έγγραφα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣ και του υπουργείου Εξωτερικών, πιστεύω, είναι καλή ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα για μια κρίσιμη περίοδο του ψυχρού πολέμου, που ίσως ενδεχομένως να μας δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πως η Ρωσία γενικά βλέπει τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο στις περιόδους κρίσης», καταλήγει ο ιστορικός σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο του επιμορφωτικού ταξιδιού των εκπαιδευτικών στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ.: Αρχείο Μωυσή Τσιρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα: Το δίκτυο που φέρνει τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία στις τάξεις

1/12/2025 - 9:11μμ
Ό,τι απέμεινε μετά τη δεύτερη κατάρρευση, 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Μπάμπης Γιαννακίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: «Σβήνει» η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων – Η ελληνική γραφειοκρατία «τρώει» ένα μνημείο

1/12/2025 - 3:34μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» πριν από την εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (φωτ.: Facebook / Τάσος Χ. Μουρτίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι Πεύκων τίμησαν τη Ζωή Δαλακλίδου – Με χορό και ανθρωπιά

1/12/2025 - 1:56μμ
(Φωτ.: Facebook /Διογένης Αϊνατζής)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο φίλος-ι-μ’ ο Πάντζον»: Στην Αριδαία παρουσιάστηκε το νέο ποντιακό παιδικό παραμύθι

1/12/2025 - 12:20μμ
(Φωτ.: Γιάννης Καρυπίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμη και Τιμή στον Βλαδίμηρο Τριανταφύλλοβ: Όσα έγιναν στην εκδήλωση για τον Πόντιο που σημάδεψε τη στρατιωτική ιστορία

1/12/2025 - 11:24πμ
Σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου με τίτλο «Στη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας» – Μια εικόνα κατεξοχήν χειμωνιάτικη
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χριστιανάρτ’ς: Ο Δεκέμβριος στην ποντιακή λαογραφία – Τα ήθη και τα έθιμα από τη γη του Πόντου

1/12/2025 - 10:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρμένιοι, Πόντιοι και Κύπριοι στη Ρόδο τιμούν τα θύματα των Γενοκτονιών

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τσουχτερό πρόστιμο σε 16χρονο που οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα, δεν είχε δίπλωμα και αγνόησε το σήμα αστυνομικών

41 λεπτά πριν
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

1 ώρα πριν
(Πηγή: vesselfinder.com)

Πλοίο με σημαία Ρωσίας δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών

2 ώρες πριν
Η παραβολή των παρθένων από τους Pieter Brueghel (πρεσβ.) / Philip Galle / Hieronymus Cock (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Ε’)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/MigracionCol/status/1995644745700474894)

Εβραϊκή σέκτα συνδέεται με κακοποιήσεις παιδιών σε διάφορες χώρες – Απελάσεις στην Κολομβία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign