pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουζμπεκιστάν: «Λύπη» ΟΑΣΕ για την ουσιαστική απουσία αντιπολίτευσης στο δημοψήφισμα

Το κράτος εξακολουθεί να θεωρείται αυταρχικό, με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης

1/05/2023 - 11:28μμ
Πολίτες συμμετέχουν στο δημοψήφισμα αναθεώρησης του Συντάγματος σε ειδικά κουβούκλια, σε εκλογικό κέντρο στην Τασκένδη (φωτ.: EPA/Stringer)

Πολίτες συμμετέχουν στο δημοψήφισμα αναθεώρησης του Συντάγματος σε ειδικά κουβούκλια, σε εκλογικό κέντρο στην Τασκένδη (φωτ.: EPA/Stringer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Την έλλειψη αληθινού πλουραλισμού και ανταγωνισμού» κατά το συνταγματικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στο Ουζμπεκιστάν και ενίσχυσε την εξουσία του προέδρου Σαβκάτ Μιρζιόγεφ διαπίστωσαν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη τους για το γεγονός.

Ο ΟΑΣΕ διαπίστωσε επίσης πως δεν υπήρχε «οργανωμένη αντιπολίτευση κατά της συνταγματικής αναθεώρησης» και υπογράμμισε πως μένει «δρόμος για να διανυθεί ώστε να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα», παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή την πιο πολυάνθρωπη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Το Ουζμπεκιστάν υιοθέτησε με δημοψήφισμα και με συντριπτική πλειοψηφία ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Μιρζιόγεφ να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας.

Η θέσπιση μιας επταετούς, αντί της πενταετούς που ίσχυε μέχρι τώρα, προεδρικής θητείας και ο μηδενισμός των δύο προηγούμενων προεδρικών θητειών του Μιρζιόγεφ είναι μεταξύ των κύριων αλλαγών του θεμελιώδους νόμου του Ουζμπεκιστάν οι οποίες εγκρίθηκαν χθες από το 90,21% των ψηφοφόρων.

Η συμμετοχή έφθασε το 84,54%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Εκλογική Επιτροπή.

Το αποτέλεσμα δεν προκάλεσε έκπληξη έπειτα από μια εκστρατεία που έγινε προ τη μία μόνο κατεύθυνση: παρά τις πρόσφατες κοινωνικοοικονομικές προόδους, αυτό το κράτος εξακολουθεί να θεωρείται αυταρχικό από πολυάριθμες μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Πέρυσι το καλοκαίρι, οι λίγες διαδηλώσεις κατά της συνταγματικής αναθεώρησης είχαν κατασταλεί.

Αυτό το νέο Σύνταγμα θα επιτρέψει στον Μιρζιόγεφ να παραμείνει θεωρητικά ως το 2040 επικεφαλής αυτής της χώρας και των 35 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Η κατάργηση της θανατικής ποινής και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων περιελήφθησαν επίσης στο Σύνταγμα αυτού του «Νέου Ουζμπεκιστάν», το οποίο ευαγγελίζεται ο Σαβκάτ Μιρζιόγεφ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση για τη Γροιλανδία: Ευρωπαϊκό «όχι» και πιέσεις Τραμπ

20/01/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Σεβασμό στην κυριαρχία της Γροιλανδίας ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

19/01/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: EPA / Claudio Onorati
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε ο σχεδιαστής Βαλεντίνο – Ο τελευταίος αυτοκράτορας της μόδας

19/01/2026 - 8:38μμ
(Φωτ.: EPA / Πολιτική Προστασία - Υπ. Εσωτερικών Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Φθαρμένος αρμός βρέθηκε στις σιδηροτροχιές

19/01/2026 - 5:52μμ
Διαδηλώτρια στο Παρίσι κρατά πανό που αναγράφει «Ούτε σάχης, ούτε μουλάς», στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο εξόριστος γιος του σάχη δήλωσε ότι θα επιστρέψει – «Ο λαός ζητά έναν αξιόπιστο δρόμο προς τα εμπρός»

19/01/2026 - 4:56μμ
Εικόνα από drone της ισπανικής πολιτικής προστασίας δείχνει τα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Πολιτική Προστασία της Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το συνδικάτο των μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για σοβαρή φθορά στις σιδηρογραμμές

19/01/2026 - 3:31μμ
Δανοί στρατιώτες μόλις έχουν αποβιβαστεί στο Νουουκ της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο νησί της Αρκτικής (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Απάντηση στον εκβιασμό Τραμπ για τη Γροιλανδία με το «εμπορικό μπαζούκα»

19/01/2026 - 1:19μμ
Μία από τις εισόδους στο Λούβρο (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

«Ληστεία του αιώνα» στο Λούβρο: Νέο βίντεο αποκαλύπτει την εισβολή με αλυσοπρίονο

19/01/2026 - 12:07μμ
Διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Χ/Eleanorinthesky)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένων – «Τα βαγόνια εκτοξεύθηκαν από τις ράγες»

19/01/2026 - 9:47πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα γυναικοκτονία στην Ιταλία: 40χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της – Η γυναίκα είχε εξαφανιστεί πριν από 10 μέρες

19/01/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026. (Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Αγροτικό μέτωπο: Οι εκπρόσωποι των αγροτών κρατούν «μικρό καλάθι»

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Με γλέντι, μουσική και χορό η κοπή της βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: kalamaria24/ screenshot)

«Κάηκε» η Καλαμαριά για τα 100 χρόνια του Απόλλωνα – Με πυρσούς οι οπαδοί στο γήπεδο και την πλαζ Αρετσούς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λακωνίας

2 ώρες πριν
Ο Νικόλαος Λιθοξόος φωτογραφημένος το 1905 στην Τραπεζούντα. Στο φόντο οι τελευταίοι απόφοιτοι του κλασικού τμήματος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, τη σχολική χρονιά 1921-1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Νικόλαος Λιθοξόος: Ο δάσκαλος που αναγέννησε την ελληνική παιδεία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)

Προβλήματα και διακοπές σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign