pontosnews.gr
Κυριακή, 12/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: 37 χρόνια μετά από την καταστροφή του Τσερνομπίλ, αποκηρύσσει τον πυρηνικό «εκβιασμό» της Ρωσίας

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό της τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, αυτόν της Ζαπορίζια

26/04/2023 - 5:00μμ
Λουλούδια με κορδέλες στα χρώματα της Ουκρανίας έχουν τοποθετηθεί στο μνημείο των «υγροποιητών», οι οποίοι πέθαναν, μολυσμένοι από ραδιενέργεια, στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τα πυρηνικά απόβλητα του ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)

Λουλούδια με κορδέλες στα χρώματα της Ουκρανίας έχουν τοποθετηθεί στο μνημείο των «υγροποιητών», οι οποίοι πέθαναν, μολυσμένοι από ραδιενέργεια, στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τα πυρηνικά απόβλητα του ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν ένας αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου, εξερράγη. Η Ουκρανία ανήκε ακόμα στην ΕΣΣΔ και το πυρηνικό δυστύχημα, που θεωρείται το χειρότερο στην Ιστορία, είχε μολύνει τότε τεράστιες περιοχές κυρίως στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Οι συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος έγιναν επίσης αισθητές σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης.

Σήμερα, 37 χρόνια μετά, το Κίεβο τιμά την επέτειο της καταστροφής του Τσερνομπίλ, αποκηρύσσοντας τον πυρηνικό «εκβιασμό» της Ρωσίας, που πρόσκαιρα εισέβαλε τον περασμένο χρόνο στις εγκαταστάσεις αυτές, ενώ συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό της έναν άλλον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό, αυτόν της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ο μοιραίος αντιδραστήρας, ο οποίος σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό όταν εξερράγη 37 χρόνια πριν, στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)

«Πέρασαν 37 χρόνια, η καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ άφησε βαθύ σημάδι σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Την περασμένη χρονιά, η (ρωσική) κατοχή όχι μόνο εισέβαλε σε αυτό τον πυρηνικό σταθμό, αλλά εξέθεσε και ολόκληρο τον κόσμο στον κίνδυνο» ενός νέου περιστατικού, πρόσθεσε ο ίδιος. «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία σε ένα τρομοκρατικό κράτος να χρησιμοποιεί ατομικές εγκαταστάσεις για να εκβιάζει την Ουκρανία και τον κόσμο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, στρατεύματα της Μόσχας εισήλθαν από τη Λευκορωσία στην ζώνη αποκλεισμού υψηλής ραδιενέργειας γύρω από το Τσερνόμπιλ και κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του σταθμού, που είναι ανενεργός από το 2000. Έμειναν εκεί για ένα μήνα πριν αποχωρήσουν καταστρέφοντας, σύμφωνα με το Κίεβο, επιστημονικό υλικό.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, όπως είναι σήμερα (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)

Έκτοτε, «αποκαταστάθηκε η λειτουργία των επιστημονικών εταιριών και των εταιριών ασφάλειας στη ζώνη του Τσερνόμπιλ», τόνισε ο Ζελένσκι.

Το Κίεβο, που δεν αποκλείει νέα ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία, έχει ενισχύσει τις θέσεις άμυνάς του κατά μήκος των βόρειων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.

Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να έχει υπό την κατοχή του τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ένα τεράστιο συγκρότημα, που παρήγε κάποτε το 20% της ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας, πριν η Ρωσία να το οικειοποιηθεί επισήμως τον περασμένο Οκτώβριο με διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτός ο πυρηνικός σταθμός συνέχισε να λειτουργεί τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, παρά τις περιόδους βομβαρδισμών, πριν ανασταλεί η λειτουργία του τον Σεπτέμβριο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στη μονάδα, με τα πλήγματα αυτά να αναβιώνουν το ενδεχόμενο ενός «νέου Τσερνόμπιλ».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πεσμένα δέντρα και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα σε ολόκληρο το Βόρειο Νησί, με τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να επεμβαίνουν και τους κατοίκους να καλούνται να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους (φωτ.: RNZ/Robin Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του καταστροφικού κυκλώνα «Βαϊάνου»

12/04/2026 - 11:42πμ
Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα του Σεκεσφέχερβαρ, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία (φωτ.: EPA/Tamas Vasvari HUNGARY OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές από το 1989 – Το τέλος ή τη συνέχεια της 16ετούς κυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν

12/04/2026 - 9:51πμ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, μιλά σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος πριν αναχωρήσει από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν (φωτ.: EPA/ Sohail Shahzad)
ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν: Η «τελική προσφορά» του Βανς και η ψύχραιμη αντίδραση της Τεχεράνης

12/04/2026 - 9:00πμ
Πινακίδα κοντά στο κέντρο Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν. 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στο «στάδιο των εμπειρογνωμόνων» οι συνομιλίες στο Πακιστάν – Ανταλλαγή κειμένων και τεχνικές διαπραγματεύσεις

11/04/2026 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Στόλος δεξαμενόπλοιων κατευθύνεται στις ΗΠΑ» – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και η ενεργειακή σκακιέρα

11/04/2026 - 8:51μμ
Διαφημιστική πινακίδα κοντά στο κέντρο Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν. 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Zayan Sheikh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν στο ίδιο τραπέζι μετά το 1979: Διπλωματικός πυρετός για τη Μέση Ανατολή

11/04/2026 - 7:25μμ
Ο Βίκτορ Όρμπαν χαιρετά υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Βακ, 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού Ουγγαρίας / Akos Kaiser)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Εκλογές-ορόσημο την Κυριακή του Πάσχα – Τέλος εποχής για τον Όρμπαν;

11/04/2026 - 6:37μμ
(Φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες – Άγνωστο αν υπάρχει ακόμη άμεση επαφή ΗΠΑ-Ιράν

11/04/2026 - 4:38μμ
Διαδηλωτές κρατούν πορτρέτα του Mojtaba Khamenei (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει υποστεί σοβαρά τραύματα, δηλώνουν πηγές από τον κύκλο του

11/04/2026 - 2:18μμ
Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουάσινγκτον το πρώτο βήμα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

10/04/2026 - 11:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Νέα Ευκαρπία: Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του 64χρονου – Συνελήφθη 42χρονος

25 λεπτά πριν
Κοτσαγκέλ' στην Άρδασσα τη Δευτέρα του Πάσχα (φωτ.: kozan.gr / Μαίρη Κεσκελίδου)

Άρδασσα: «Ούλ’ εντάμαν» τη Δευτέρα του Πάσχα – Το ποντιακό γλέντι που ενώνει όλο το χωριό

51 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη στη Χαριλάου ένας ακόμα Τούρκος με Ερυθρά Αγγελία της Interpol

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Σιδέρη)

Vintage Toys: Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στις αναμνήσεις των 70s, 80s και 90s

2 ώρες πριν
Πεσμένα δέντρα και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα σε ολόκληρο το Βόρειο Νησί, με τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να επεμβαίνουν και τους κατοίκους να καλούνται να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους (φωτ.: RNZ/Robin Martin)

Νέα Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του καταστροφικού κυκλώνα «Βαϊάνου»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/nick.kommatidis?locale=el_GR)

Νέο ΔΣ στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος μετά τις εκλογές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign