pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα βυθίστηκε το ένδοξο αντιτορπιλικό «Ύδρα»: Επιζών αφηγείται τις δραματικές στιγμές – Ο ερευνητής Κώστας Θωκταρίδης μάς ξεναγεί στο ναυάγιο

Είχε λάβει μέρος στην επιδρομή του ελληνικού στόλου στα στενά του Οτράντο της Ιταλίας, και σε όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις του 1940-41

22/04/2023 - 1:53μμ
Το ηρωικό αντιτορπιλικό «Ύδρα» καθελκύστηκε στις 21 Οκτωβρίου 1932 στα ναυπηγεία Cantieri Odero, στο Sestri Ponente της Ιταλίας

Το ηρωικό αντιτορπιλικό «Ύδρα» καθελκύστηκε στις 21 Οκτωβρίου 1932 στα ναυπηγεία Cantieri Odero, στο Sestri Ponente της Ιταλίας

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου του 1941, γράφτηκε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πρωταγωνιστής ήταν ένα από τα καμάρια του ελληνικού στόλου, το αντιτορπιλικό «Ύδρα».

Το αντιτορπιλικό «Ύδρα D 97» της σειράς Dardo καθελκύστηκε στην Ιταλία το 1932 και ήταν αδελφό πλοίο των αντιτορπιλικών «Σπέτσες», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης». Έλαβε μέρος στην επιδρομή του ελληνικού στόλου στα στενά του Οτράντο της Ιταλίας, και σε όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις του 1940-41.

Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου συμμετείχε σε ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές συμπλοκές, βομβαρδισμούς και περιπολίες.

Το απόγευμα της 22ας Απριλίου του 1941, ενώ το αντιτορπιλικό βρισκόταν κοντά στη νησίδα Λαγούσα, ένα σμήνος από γερμανικά αεροσκάφη ξεπρόβαλε απειλητικά στον ορίζοντα. Η ξαφνική επίθεση ήταν αφάνταστα τρομακτική.

«Ο ουρανός άρχισε να χάνει λίγο από το γαλάζιο του», θυμάται ο Κυριάκος Λυκίσσας, ένας από τους επιζώντες του Α/Τ «Ύδρα» και συνεχίζει: «78 γερμανικά Stuka πλησίασαν προς το αντιτορπιλικό μας. Οι σειρήνες του “Ύδρα” άρχισαν να χτυπούν δαιμονισμένα. Όλο το πλήρωμα έλαβε θέσεις μάχης. Τα γερμανικά αεροσκάφη γύρισαν ανάποδα και άρχισαν τις κάθετες εφορμήσεις.

»Τα μοτέρ μούγκριζαν, οι σειρήνες εκφοβισμού ούρλιαζαν και οι βόμβες σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια μας. Πραγματικός ορυμαγδός».

Στη γέφυρα ο διοικητής αντιτορπιλικών, πλοίαρχος Γρηγόρης Μεζεβύρης, ο κυβερνήτης του «Ύδρα» αντιπλοίαρχος Θεόδωρος Πεζόπουλος και όλοι οι αξιωματικοί μάχονταν σε έναν αγώνα άνισο. Πολύ γρήγορα το αντιτορπιλικό έμεινε ακυβέρνητο εξαιτίας μιας συστοιχίας βομβών που έπληξαν την κόντρα γέφυρα.

Διατρήσεις επί της αριστερής πλευράς του πλοίου στο ύψος του μεσοστέγου προερχόμενες από ριπή αυτόματου πυροβόλου όπλου από την αεροπορική επιδρομή των γερμανικών αεροσκαφών – τα γνωστά Stuka (φωτ.: Κ. Θωκταρίδης)

Δεκάδες ήταν οι νεκροί, ενώ ο μόνος εναπομείνας αξιωματικός υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Νεόφυτος διέταξε εγκατάλειψη του πλοίου.

«Με την εγκατάλειψη του πλοίου», αφηγείται ο Κ. Λυκίσσας, «πήγα να δω τον αδελφό μου στον ασύρματο, πήγα να μπω κι ήταν γεμάτο πτώματα, πόδια, κεφάλια, …αίμα. Ανέβηκα τελικά στην καμπίνα και βρήκα τον αδελφό μου χωρίς κεφάλι… ήταν δύο μέτρα πιο κει. Εκείνη την ώρα προσπάθησα να πάρω το δαχτυλίδι του, να το δώσω στη γυναίκα του, αλλά έπεσε βόμβα και τα αέρια άρχισαν να πρεσάρουν τις λαμαρίνες… Τρόμαξα, το καράβι πήρε κλίση… Έπεσα στη θάλασσα».

Λίγα λεπτά αργότερα, το ένδοξο αντιτορπιλικό ορθώθηκε κατάπλωρα και βούλιαξε με τη γαλανόλευκη να κυματίζει στην πρύμνη του, παίρνοντας μαζί του 41 αξιωματικούς και ναύτες.

Και πώς είναι σήμερα; «Το πλοίο ακουμπά στο βυθό με τη δεξιά του πλευρά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής Κώστας Θωκταρίδης. «Η πλώρη του είναι άθικτη, ενώ η πρύμνη του μέχρι και το κομοδέσιο είναι σχεδόν κατεστραμμένη. Γύρω από το ναυάγιο, σε βάθος -70 μέτρων, υπάρχουν διάσπαρτες βόμβες από τα γερμανικά αεροσκάφη. Ακόμα και σήμερα διακρίνονται οι γαζωμένες λαμαρίνες από τα μυδράλια των γερμανικών αεροσκαφών. Το ναυάγιο έχει καλυφθεί από θαλάσσιους οργανισμούς, ενώ αποτελεί πλέον καταφύγιο για πολλούς από τους κατοίκους του βυθού».

Η ιστορία του «Ύδρα» ζωντανεύει σήμερα ως ύστατος φόρος τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Αεροδόχος εξαερισμού πλωριών υποφραγμάτων

Σκαρίφημα πλοίου επί του βυθού, συνδυαστικά με αποτύπωση από το σόναρ του ROV

Το θρυλικό ναυάγιο βρίσκεται 7 ν.μ. βορειοδυτικά από το λιμάνι της Αίγινας και σε απόσταση περίπου 370 μ. από τη νήσο Λαγούσα. Κείτεται σε βάθος 65 (πρύμνη) έως 70 μ. (πλώρη), ακουμπώντας στο βυθό με τη δεξιά του πλευρά. Το ναυάγιο έχει χαμηλό προφίλ 4-5 μ. σήκωμα. Αρκετά μετά το τέλος του πολέμου, το ναυάγιο αποτέλεσε στόχο συνεργείων διάλυσης τα οποία το εκμεταλλεύτηκαν για την αξία των υλικών του (φωτ.: Κ. Θωκταρίδης)

Οι δέστρες του πλοίου (φωτ.: Κ. Θωκταρίδης)

Γύρω από το ναυάγιο σε βάθος 70 μέτρων, υπάρχουν διάσπαρτες βόμβες από τα γερμανικά αεροσκάφη (φωτ.: Κ. Θωκταρίδης)

Διατρήσεις επί της αριστερής πλευράς του πλοίου στο ύψος του μεσοστέγου προερχόμενες από ριπή αυτόματου πυροβόλου όπλου από την αεροπορική επιδρομή των γερμανικών αεροσκαφών – τα γνωστά Stuka (φωτ.: Κ. Θωκταρίδης)

Πρωραίο όκιο δεξιάς άγκυρας (φωτ.: Κ. Θωκταρίδης)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Εύβοια – Έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές

18/09/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: pixabay.com/tama66)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις – Πού αναμένονται βροχές το απόγευμα

18/09/2026 - 8:19πμ
Εικόνα από το μετρό της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: EUROKINSSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκτός λειτουργίας ο σταθμός «Αγίας Σοφία» μετά από καπνούς

18/09/2026 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση σκύλων με τρεις τραυματίες στη Βούλα

17/09/2026 - 11:54μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο συλληφθέντες για το οπλοστάσιο στις Συκιές

17/09/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνουν τέσσερις σταθμοί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

17/09/2026 - 7:08μμ
Εκσυγχρονίζονται οι ελληνικές φυλακές, ως προς τα συστήματα ασφαλείας (φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/marcellorabozzi-2003568)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές hi-tech: Τοποθετούνται συστήματα ασφαλείας 3,7 εκατ. ευρώ

17/09/2026 - 6:43μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στους δύο γιατρούς που κατηγορούνται για τον θάνατό του

17/09/2026 - 5:50μμ
Άποψη του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου στην Κοζάνη (φωτ.: Κυριάκος Κεχαγιόγλου/google.com/maps/)
ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Κοζάνη: Έχασε τη ζωή της 16χρονη μαθήτρια μέσα στο σχολείο της

17/09/2026 - 5:17μμ
Συναυλία στo πλαίσιo του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, στο Σιλό του Πολυχώρου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, το 2023 (φωτ.: EUROKINISSI /Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Οι γειτονιές του τραγουδούν ξανά – Απόψε η μεγάλη συναυλία στα Λιπάσματα

17/09/2026 - 4:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στον Υψηλάντη Βοιωτίας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης»)

Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία νίκη της Επανάστασης τιμήθηκε στον Υψηλάντη Βοιωτίας

4 λεπτά πριν
Από την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Εύβοια – Έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές

26 λεπτά πριν
Πιλότος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΑ)

Τα 10 μίλια του Αιγαίου: Το διάταγμα του 1931 που η Τουρκία αμφισβήτησε δεκαετίες αργότερα

48 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο των Χούθι, το οποίο μεταδόθηκε από το CNN (πηγή: Houthi Military Media)

Χούθι: Η φερόμενη κατάρριψη σαουδαραβικού F-15 ανοίγει νέο μέτωπο στην περιφερειακή σύγκρουση

1 ώρα πριν

Θεσσαλονίκη: Επιστημονικό συμπόσιο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’

2 ώρες πριν
Το πλοίο Lider Bordo Mavi στο λιμάνι της Σαμψούντας (φωτ.: marinetraffic.com/en/photos/of/ships)

Εύξεινος Πόντος: Σχέδιο συμφωνίας από την Τουρκία για την προστασία των εμπορικών πλοίων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV