pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Αλκαζάρ»: Σε τρία χρόνια θα φύγουν οι σκαλωσιές από το παλαιότερο τέμενος της Θεσσαλονίκης

Η στατική το πιο σημαντικό πρόβλημα του μνημείου που οι παλαιότεροι το θυμούνται ως κινηματογράφο

18/04/2023 - 3:08μμ
(Πηγή: google.com/maps/Dennis Sander)

(Πηγή: google.com/maps/Dennis Sander)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα οθωμανικό κτίσμα που αποτελεί το παλαιότερο τέμενος της Θεσσαλονίκης, το «Αλκαζάρ», θα δοθεί προς χρήση σε ήπιες πολιτιστικές δράσεις έως το τέλος του 2026. Την είδηση έδωσε, σήμερα, η προϊσταμένη αρχαιοτήτων Πέλλας και αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Μπετίνα Τσιγαρίδα, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9 FM».

Oι πιο παλιοί θυμούνται το «Αλκαζάρ» ως κινηματογράφο. Βρίσκεται στην Εγνατία, σχεδόν στη συμβολή με Βενιζέλου.

Ως μνημείο υπέστη πολλές φθορές και ζημιές. Στις αρχές του 2000 εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Έκτοτε σκαλωσιές καλύπτουν το μνημείο και όσοι δε γνωρίζουν την πόλη δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν. Το «Αλκαζάρ», βρίσκεται μπροστά από το παλιό δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, το Καραβάν Σαράϊ, το οποίο ήταν χώρος με καταλύματα για τους ταξιδιώτες και τους προσκυνητές την Οθωμανική περίοδο.

«Μέσα στον μήνα, πολύ γρήγορα δηλαδή, θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει. Αρχιτεκτονική, στατική που είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα του μνημείου, η θεμελίωση, γι’ αυτό και υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές σκαλωσιές και βέβαια μελέτη περιβάλλοντος χώρου και φωτισμού», ανέφερε η Μπετίνα Τσιγαρίδα. Η ίδια θεωρεί ως δεδομένο ότι η αποπεράτωση του έργου θα ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

«Θα ξεκινήσουμε σταδιακά για να φύγουν κάποιες σκαλωσιές κυρίως οι εξωτερικές από το ανατολικό κομμάτι», πρόσθεσε.

Το έργο, αποκατάστασης του μνημείου πρόκειται να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Εικόνα από το 2007, όταν άρχισε η αναπαλαίωση του
«Αλκαζάρ», γνωστού και ως «Ηamza Βey Camil» που χτίστηκε το 1467 από την Χαφσά Χατούν, κόρη του Χαμζά Μπέι, στρατιωτικού διοικητή στα χρόνια του Μουράτ Β΄ (1421-1451) (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)

Η ιστορική ονομασία του «Αλκαζάρ» είναι Χαμζά Μπέη Τζαμί και χτίστηκε το 1468, στην μνήμη του στρατιωτικού Χαμζά Μπέη, από την κόρη του Χαφσά. Και ενώ αρχικά υπήρξε ένα μικρό τζαμί, με το πέρασμα των χρόνων επεκτάθηκε και απέκτησε μιναρέ και μεγάλη αυλή με περιστύλιο. Ο Σουλτάνος Σελήμ Β’, διέταξε την απόσπαση παλαιοχριστιανικών κολόνων και κιονόκρανων από διάφορους ναούς της πόλης και την μεταφορά τους εδώ (στο Αλκαζάρ). Το 1620, έγιναν επισκευές στο κτίριο λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής, γεγονός που μαρτυράει και η επιγραφή που βρίσκεται στο κτίριο. Παρέμεινε να λειτουργεί ως τζαμί μέχρι και το 1925.

Ακολούθως ο χώρος αγοράστηκε από επιχειρηματία ο οποίος μετέτρεψε το μνημείο σε κινηματογράφο. Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε κινηματογράφο προβολής ερωτικών ταινιών.

Την ονομασία «Αλκαζάρ»(σημαίνει φρούριο, οχυρό στα αραβικά) την πήρε όταν άρχισε να λειτουργεί ως κινηματογράφος.

Αργότερα πέρασε στα χέρια άλλου ιδιοκτήτη ο οποίος μετέτρεψε το μνημείο σε εμπορικό κατάστημα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί εντελώς η φυσιογνωμία του κτιρίου. Το 1977, δωρήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό αλλά κρίθηκε ακατάλληλο. Το 2006, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο από τότε πραγματοποιεί έργα αποκατάστασης του μνημείου. Πρόκειται για το μοναδικό τέμενος με αίθριο στα Βαλκάνια, εκτός από τα τεμένη της Κωνσταντινούπολης. Το τέμενος μετατράπηκε σε τζαμί είναι προσανατολισμένο στην Μέκκα και αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα σκεπασμένη με τρούλο. Η αυλή έχει περιστύλιο με 22 κολώνες και επάνω στο κεντρικό κτίριο έχει γίνει προσάρτηση τρίπλευρης στοάς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αναζητά καλλιτέχνες και δημιουργούς να ξαναδώσουν ζωή στις προσφυγικές κατοικίες

21/01/2026 - 9:12πμ
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

20/01/2026 - 12:14μμ
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

19/01/2026 - 10:00μμ
Οι δύο όψεις της ξύλινης σφραγίδας με τους άγιους Αντώνιο και Νικόλαο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: «Ένα έκθεμα – Μια ιστορία» από το Βυζαντινό Μουσείο με πρώτη τη σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»

17/01/2026 - 12:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες – Ανακτήθηκαν 14 εκατ. ευρώ λόγω χρεών

24 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη Γιορτή Γραμμάτων (φωτ.: Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»)

Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Στη Νάουσα φέτος η μεγάλη Γιορτή των Γραμμάτων

53 λεπτά πριν
Από το μπλόκο της Νίκαιας, στο ...μπλόκο της πλατείας οι Θεσσαλοί αγρότες (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Αποχωρούν τα τρακτέρ από τα μπλόκα – Άνοιξαν οι δρόμοι σε Νίκαια και Σέρρες

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Εποχική γρίπη: Δύο παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του «Αγία Σοφία» – Το ένα διασωληνωμένο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Η Ποντιακή Κοινότητα «Πόντος» του Νόργουοκ στις ΗΠΑ ετοιμάζει τον 21ο αποκριάτικο χορό της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Άστρος Κυνουρίας: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του άτυχου λιμενικού που έχασε τη ζωή του κατά την κακοκαιρία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign