pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Μαύρο Αλώνι και ο καγκελευτός χορός της Ιερισσού Χαλκιδικής

Γράφει η Σοφία Ιωαννίδου

18/04/2023 - 10:24πμ
Καγκελευτός χορός του Πάσχα, Ιερισσός 1969 (πηγή: domnasamiou.gr /Αρχείο Γιάννη Μαρίνου, επίτιμου προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης» )

Καγκελευτός χορός του Πάσχα, Ιερισσός 1969 (πηγή: domnasamiou.gr /Αρχείο Γιάννη Μαρίνου, επίτιμου προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης» )

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα, το Πάσχα της Θείας Σταύρωσης και της Ανάστασης είναι συνδεδεμένο με τους εθνικούς αγώνες και τις θυσίες της Επανάστασης του 1821 που οδήγησαν στην Ανάσταση του Γένους. Ίσως για αυτό επιλέγεται η χρονική συγκυρία των Θείων Παθών και της Ανάστασης για την αναπαράσταση γεγονότων που κατέγραψε η συλλογική μνήμη ως ηρωικά στιγμιότυπα στον δρόμο της Ελλάδας για ανεξαρτησία. Η Έξοδος του Μεσολογγίου, για παράδειγμα, τιμάται με εκδηλώσεις που κορυφώνονται την Κυριακή των Βαΐων. Κυριακή των Βαΐων του 1826 ήταν όταν οι αφανισμένοι από την πείνα και τις στερήσεις πολιορκημένοι μα ελεύθεροι έγκλειστοι του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν την Έξοδό τους προς την Αθανασία. Όμως ο στίχος του Σολωμού «κι απ’ όπου χαράζει ως όπου βυθά, τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», δεν ταιριάζει μόνο για το Μεσολόγγι.

Γυναίκες στον καγκελευτό χορό Ιερισσού (πηγή: Facebook/ «Κύτταρο» Πολιτισμική Ομάδα Ιερισσού)

Πέντε χρόνια νωρίτερα στην τοποθεσία που φέρει σήμερα την ονομασία «Μαύρο Αλώνι» στην Ιερισσό Χαλκιδικής, η κανονισμένη παράδοση 400 Ιερισσιωτών μετά από γενικό ξεσηκωμό που κατεστάλη, μεταβλήθηκε μέσα σε λίγες στιγμές από δήλωση υποταγής σε υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις σε μάθημα ελευθερίας.

Άνδρες στον καγκελευτό χορό Ιερισσού (πηγή: Facebook/ «Κύτταρο» Πολιτισμική Ομάδα Ιερισσού)

Είχε προηγηθεί η κήρυξη της επανάστασης στη Χαλκιδική με την εμβληματική παρουσία του Εμμανουήλ Παπά, κορυφαίου ευπατρίδη Φιλικού. Ο Εμμανουήλ Παπάς μετά την έναρξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία ναύλωσε το πλοίο του θρακιώτη καπετάνιου Χατζηαντώνη Βισβίζη, το φόρτωσε με πολεμοφόδια, και στα τέλη Μαρτίου του 1821 κατέπλευσε στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στη Μονή Εσφιγμένου, της οποίας ο ηγούμενος Ιωακείμ ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Τον Μάιο κηρύσσεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική στο πρωτάτο των Καρυών με πανηγυρική δοξολογία, και ακολουθεί πολεμική εξόρμηση στην περιοχή, που είναι ήδη ξεσηκωμένη από εβδομάδες.

Καγκελευτός χορός Ιερισσού (πηγή: Facebook/ «Κύτταρο» Πολιτισμική Ομάδα Ιερισσού)

Όμως ο άνεμος της ελευθερίας και η ευφορία από τις πρώτες νίκες, δεν έμελλε να κρατήσουν. Πολυπληθή τουρκικά στρατεύματα κατέκλυσαν τη Χαλκιδική και μετά από πολύμηνους αγώνες η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα.

Στο Άγιο Όρος κατέφυγαν οι αγωνιστές της περιοχής μαζί με τα γυναικόπαιδα της Ιερισσού (λέγεται πως είναι η μόνη περίπτωση που παραβιάστηκε ο κανόνας του αποκλεισμού γυναικών από τον Άθω).

Μην έχοντας πλέον ελπίδα, οι επαναστάτες υπέγραψαν συνθηκολόγηση.

Στιγμιότυπο από τον καγκελευτό χορό του Πάσχα, Ιερισσός 1969 (πηγή: domnasamiou.gr/ Αρχείο Γιάννη Μαρίνου, επίτιμου προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης»)

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στην τοποθεσία Αλώνι, μετόχι της μονής Ζωγράφου. Κάτω από δύο γιαταγάνια θα περνούσε ο λαός εις ένδειξη υποταγής στην οθωμανική εξουσία. Εκεί αφοπλισμένοι πλέον 400 Ιερισσιώτες, ανάμεσά τους γέροντες, γυναίκες και παιδιά, αντιστάθηκαν στον εξανδραποδισμό τους, αρνήθηκαν να αλλάξουν την πίστη τους και προτίμησαν να πεθάνουν.

Επειδή όμως ο θάνατος αυτός σημαίνει ότι «λαμπαδηφόροι» εισήλθαν στη Βασιλεία των Ουρανών και την Αιώνια Ζωή, επιλέχθηκε η τρίτη ημέρα του Πάσχα για να τιμηθεί η θυσία τους.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε ξεκίνησε το έθιμο της αναπαράστασης της σφαγής με τον «καγκελευτό» χορό στην τοποθεσία που έχυσαν το αίμα τους οι 400 της Ιερισσού, σίγουρα πάντως τελούνταν και πριν την απελευθέρωσή της.

Το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 400 κατοίκων της Ιερισσού, οι οποίοι φονεύτηκαν από τους Τούρκους (φωτ.: halkidikinews.gr)

Το όνομα του χορού οφείλεται στο ότι οι χορευτές σχηματίζουν «καγκέλια», δηλαδή αλλεπάλληλες σπείρες, καθώς είναι πιασμένοι ο ένας πίσω από τον άλλον και τραγουδούν τους εξής στίχους:

ν-Ακούσ’ ισύ- ν-ακούσ’ ισύ- «ν’ακούσ’ ισύ προυτουσυρτή
ν-ακούσ’ ισύ προυτουσυρτή κ’ ισύ προυτουκαγκελευτή.
Κ’ ισύ προυτουκαγκελευτή για βεργουλύγα του χουρό
για βεργουλύγα του χουρό, για βεργουκαγκελέψε τουν,
να διω ψηλές, να διω λιγνές, να διω την κόρη π’ αγαπώ
του ποιος κρατεί του χέρι της, του ποιος την αρραβώνα της.
Ένας μικρός [κακός] της γείτονας, ας του κρατεί κι ας χαίριτι…
[ν-ως την απάνω Κυριακή, κι ως ν’ αρραβωνιάσουμι.]».

Στο τραγούδι αυτό που επιγράφεται στου «Μαυρινιού τ’ Αλώνι» οι χορευτές ζητούν από τον πρωτοχορευτή να «γυρίσει» την φορά του χορού, ώστε τα καγκέλια να είναι το ένα απέναντι στο άλλο, για να ιδωθούν και να αποχαιρετιστούν  αγαπημένα πρόσωπα για τελευταία φορά. Η «κόρη που αγαπά» ο αφηγητής συμβολίζει την ίδια την Πατρίδα, της οποίας τον «αρραβώνα» κρατά προς το παρόν ο εχθρός. Αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Η μεγαλειώδης θυσία δεν θα πάει χαμένη.

Εικόνα από την αναπαράσταση του δρώμενου από κατοίκους της Ιερισσού (φωτ.: halkidikinews.gr)

Τα καγκέλια περνούν κάτω από αψίδα που σχηματίζουν δυο σπαθιά και καταλήγουν τελικά σε ανοιχτό ημικύκλιο.

Καθώς οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη οι νεότεροι μαθαίνουν από τους γεροντότερους για την συμβολή των προπαππούδων τους στη λευτεριά της πατρίδας. Και η αποτρόπαια τελετουργία της ομαδικής εκτέλεσης μεταβάλλεται σε κατάφαση Ζωής.

Αναπαράσταση του δρώμενου στις ημέρες μας, από κατοίκους της Ιερισσού (φωτ.: halkidikinews.gr)

Σοφία Π. Ιωαννίδου
Φιλόλογος – Γυμνάσιο Ιερισσού

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

9/09/2026 - 11:44μμ
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μετά το εξιτήριό του από το Δρομοκραΐτειο, Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Σοκ και θλίψη

9/09/2026 - 6:02μμ
Σκηνή από την ταινία «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ

7/09/2026 - 6:59μμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα, «Ο στρατηγός και ο κανονιέρης-Ο Κοντός και ο Ψηλός» (φωτ.: Εκδ. «ΜΙΛΗΤΟΣ»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Καραμανλής ύμνησε τον παλαίμαχο επιθετικό και κορυφαίο σκόρερ Αντώνη Αντωνιάδη

6/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης/ΑΠΕ_ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Haig Yazdjian: Ο Αρμένιος δεξιοτέχνης στο ούτι ετοιμάζεται για το 5ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός

6/09/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: Αποδόθηκαν στο κοινό το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Τέμενος Ορτά

5/09/2026 - 6:33μμ
(Πηγή: facebook.com/Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σύρος, τα παιδιά του Αρτσάχ και μια φιλία που αντέχει στον χρόνο

5/09/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αναδεικνύεται ο λόφος της Τούμπας – Διαγωνισμό μελετών μέσα στο 2026 προαναγγέλλει το ΥΠΠΟ

3/09/2026 - 2:06μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παράδοση της Πύλης 12. Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Η πύλη που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα 2.032 κειμήλια της Καππαδοκίας

2/09/2026 - 12:03μμ
Η Ανθέα Γιαννακούρου που αφού κατέκτησε το Χόλιγουντ επέστρεψε στην Ελλάδα (φωτ.: Thessaloniki International Film Festival)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανθέα Σίλμπερτ: Η Ανθή Γιαννακούρου που κατέκτησε το Χόλιγουντ και έγινε ντοκιμαντέρ

1/09/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: маріупольський Telegram-канал/Facebook)

Μαριούπολη: Αφαιρέθηκε η ελληνική επιγραφή από την είσοδο της πόλης

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βαγγέλης Έξαρχος)

Κύπελλο Ελλάδας: Από έναν βαθμό Αστέρας και Άρης

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Θάνατος Μαζωνάκη: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί – Τι βρέθηκε στο ιατρείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

European Athletics: Κορυφαίος αθλητής για τον Αύγουστο ο Τεντόγλου

2 ώρες πριν
Παναής Κουταλιανός με ένα από τα παιδιά του και, αριστερά, αφίσα εμφάνισής του στη Λίμα του Περού το 1878 (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο / Ιστορία Βορείου Αιγαίου – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου)

«Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός»: Ποιος ήταν ο αληθινός «Ηρακλής» – Γιατί τον θυμηθήκαμε τώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ/EUROKINISSI)

Σμηναγός Δημήτρης Πέτρου: Το τελευταίο «αντίο» στον πιλότο που έφυγε τόσο πρόωρα στο δυστύχημα στην Τανάγρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV