pontosnews.gr
Παρασκευή, 1/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Ελληνικό …smoothie «εκτοξεύεται» μαζί με τη διαστημική αποστολή JUICE

Το mocktail της φοιτήτριας Ελένης Κουτσιώνα, στις δέκα καλύτερες δημιουργίες

9/04/2023 - 11:41πμ
(Φωτ.: Ελένη Κουτσιώνα)

(Φωτ.: Ελένη Κουτσιώνα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρόσκληση για δημιουργία ενός χυμού (juice) εμπνευσμένου από τη διαστημική αποστολή JUICE (αρκτικόλεξο του «Jupiter Icy Moon Explorer» – «Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία») που είναι προγραμματισμένη να εκκινήσει την προσεχή Πέμπτη, 13 Απριλίου, απηύθυνε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), και στις δέκα καλύτερες δημιουργίες εντάσσεται και μια ελληνική, της φοιτήτριας Ελένης Κουτσιώνα.

Η ESA προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να φτιάξουν ένα mocktail, ένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ δηλαδή, και ο νικητής της πιο ευφάνταστης συνταγής θα προσκληθεί στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του JUICE.

Κατατέθηκαν 70 προτάσεις, και οι συμμετέχοντες άντλησαν έμπνευση από το διαστημικό σκάφος, τη Γαλλική Γουιάνα από όπου θα εκτοξευθεί, τους επιστημονικούς στόχους της αποστολής, τα ουράνια σώματα που θα επισκεφθεί – και γενικότερα το ταξίδι στο Διάστημα.

Οι δέκα καλύτερες δημιουργίες (φωτ.: ESA)

Δημιούργησαν πρωτότυπους χυμούς, smoothies, κρύους καφέδες και παγωμένα τσάγια, και (όπως σημειώνει η ESA στη σχετική ανακοίνωσή της) «αναδημιούργησαν την εσωτερική δομή των φεγγαριών με στρώσεις από παγωμένα φρούτα, πάγο και γιαούρτι, αφρώδεις ωκεανούς και παγωμένα κελύφη. Ο Δίας και η στροβιλώδης, νεφελώδης ατμόσφαιρά του αποτυπώθηκε επίσης μοναδικά με ποτά που άλλαζαν χρώμα και με οπίσθιο φωτισμό για τη δημιουργία ειδικών εφέ παρουσίασης». Η νικητήρια συμμετοχή ήταν εμπνευσμένη από τη γεωλογία της Ευρώπης.

Μέσα στην τελική δεκάδα βρίσκεται και το smoothie της Ελληνίδας φοιτήτριας Ελένης Κουτσιώνα, για το οποίο η κριτική επιτροπή έκανε ειδική μνεία, καθώς είχε δύο πρωτοτυπίες.

Η πρώτη ότι χρησιμοποίησε φρούτα σε αναλογία 1:2:4 για να αποτυπώσει το συντονισμό στις τροχιές των τριών φεγγαριών: όταν ο Γανυμήδης κάνει μία τροχιά γύρω από τον Δία, η Ευρώπη κάνει δύο και η Ιώ (ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία, με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα) κάνει τέσσερις.

Η δεύτερη πρωτοτυπία που έκανε τη συνταγή να ξεχωρίσει, ήταν η τοποθέτηση βάφλας πάνω από το smoothie σε σχήμα που παραπέμπει στα ηλιακά πάνελ που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος.

(Φωτ.: Ελένη Κουτσιώνα)

Η Ελένη Κουτσιώνα δείχνει κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της Αστροφυσικής, και συμμετέχει και στην αστρονομική ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σηκώνεις το κεφάλι σου ψηλά και βλέπεις αστέρια και πλανήτες που βρίσκονται πάρα πολύ μακριά, αλλά με τη βοήθεια της Αστροφυσικής έχεις τη δυνατότητα να κάνεις υπολογισμούς και να βγάλεις συμπεράσματα γι’ αυτά».

Στο πλαίσιο αυτό, η 23χρονη φοιτήτρια παρακολουθεί τα νέα της ESA και διαβάζει ό,τι γράφεται σχετικά με την αποστολή.

Έτσι, έμαθε και για το διαγωνισμό και αποφάσισε να λάβει μέρος. Κίνητρό της ήταν το έπαθλο, καθώς εάν κέρδιζε θα μπορούσε να ζήσει την εμπειρία της παρακολούθησης της εκτόξευσης από το κέντρο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

«Θα πήγαινα να δω οποιαδήποτε αποστολή, αλλά συγκεκριμένα σε αυτήν είναι πολύ ενδιαφέρουσα η υπόθεση ότι κάποιο από τα φεγγάρια του Δία θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Το να σκέφτεσαι ότι υπάρχει κάποιο μέρος στο Ηλιακό μας Σύστημα, εκτός της Γης, που θα μπορούσε να έχει ζωή, είναι πολύ ενδιαφέρον, κι αυτό θα το μελετήσει η συγκεκριμένη αποστολή. Είναι ανατριχιαστικό να το σκέφτομαι», λέει χαρακτηριστικά.

(Φωτ.: Ελένη Κουτσιώνα)

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του smoothie διήρκεσε περίπου έναν μήνα. «Διάβασα ό,τι μπορούσα γύρω από την αποστολή, τον Δία και τα φεγγάρια του, και σημείωνα ό,τι πίστευα ότι θα μπορούσα να μετατρέψω σε συνταγή και υλικά. Έψαξα υλικά στα σουπερμάρκετ γιατί ήθελα να φτιάξω ένα smoothie σχετικά οικονομικό και απλό, με φρούτα που βρίσκουμε συχνά, για να μπορεί ο καθένας να το φτιάξει», λέει.

Η συνταγή της Ελένης είναι εμπνευσμένη από πολλές πτυχές της διαστημικής αποστολής.

Για την παρασκευή του χρησιμοποίησε τόσα υλικά όσα είναι τα επιστημονικά όργανα που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος. Επέλεξε κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα (στην αναλογία 1:2:4 που εκθειάστηκε από την ESA), ώστε να θυμίζουν τα χρώματα του Δία. Χρησιμοποίησε αλάτι και ανθρακούχο νερό που παραπέμπουν στους υπόγειους ωκεανούς των φεγγαριών, ενώ ο πάγος θυμίζει την παγωμένη επιφάνεια των τριών φεγγαριών.

Επιπλέον, η συνταγή περιλαμβάνει και γιαούρτι («ελληνικό γιαούρτι», όπως αποκαλείται διεθνώς), ως αναφορά στα ονόματα του Δία και των φεγγαριών που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Τέλος, ως επιστέγασμα η Ελένη Κουτσιώνα έβαλε μια βάφλα στο σχήμα του διαστημικού σκάφους, και ζωγράφισε με χρώμα ζαχαροπλαστικής το λογότυπο της ESA.

Μπορεί να μην έλαβε την πρώτη θέση, ωστόσο η νεαρή φοιτήτρια δηλώνει ενθουσιασμένη για την κατάταξή της στην τελική δεκάδα. Οι νικητές θα λάβουν αναμνηστικά δώρα της αποστολής και της ESA.

Η πρωτοποριακή αποστολή αναμένεται να φτάσει στον Δία –τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος– σε οκτώ χρόνια για να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις, και θα κάνει επί τρία χρόνια 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους του, δηλαδή τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη.
Μάλιστα, θα είναι η πρώτη αποστολή που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία.
• Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Κουζινοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

1/07/2025 - 11:02μμ
Λαμπρόπουλος, Νούση, Κουρσουμπά, Κολονιάρη, Στεργιούλας στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια πρωτιά για ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ: Ανακάλυψαν 8 νέα βαρυτικά κύματα

29/06/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: Χρήστος Βασιλείου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Genius Olympiad: Χάλκινο για δυο Θεσσαλονικείς μαθητές που παράγουν ενέργεια από τα απομεινάρια στο …ταπεράκι της μαμάς

21/06/2025 - 9:09πμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση: Julius Csotonyi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Αυτός είναι ο «Πρίγκιπας Δράκος» που ξαναγράφει την ιστορία των τυραννόσαυρων

14/06/2025 - 4:13μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους πτερόσαυρου: Alessio Ciaffi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Άγνωστο είδος πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στη Γερμανία

10/06/2025 - 11:24μμ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Στην Αθήνα ο επόμενος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας Microsoft ΑΙ

5/06/2025 - 2:58πμ
(Φωτ.: Pixabay / Егор Камелев)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κουνούπια: «Αποκάλυψη τώρα» – Τα ηθικά ζητήματα της εξαφάνισης του πιο μισητού ζώου στον πλανήτη

4/06/2025 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

ΑΣ ΠΑΟΚ: Δωρεά 500.000 ευρώ από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο και Λασίθι

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Terri Sharp / Pixabay)

Το κοτσόν το μελεσσίδ’ – Ένα σουρεαλιστικό ποντιακό παραμύθι από τη Χαλδία

2 ώρες πριν
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ίμερος Ροδόπης: Νεκρό ανασύρθηκε από τη θάλασσα 12χρονο κορίτσι

2 ώρες πριν
Αμερικανικό υποβρύχιο στη διάρκεια άσκησης έξω από την Ουάσινγκτον (φωτ.: . EPA/Thiep Van Nguyen II/Αμερικανικό Ναυτικό)

Δύο πυρηνικά υποβρύχια στέλνει στη Ρωσία ο Τραμπ – «Οι λέξεις μπορούν συχνά να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες»

3 ώρες πριν
Η Ελένη Καρακασίδου με το χρυσό μετάλλιο και το πιστοποιητικό της (φωτ.: facebook/Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Με λύρα και νταούλι υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο την Ελένη Καρακασίδου

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign