pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θρυλόριο, το χωριό της ποντιακής γαστρονομίας – Ξεκίνησαν μαθήματα, επιστρέφει ο διαγωνισμός μαγειρικής

Τσιριχτά και κερκέλια στο 1ο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας που αγκαλιάστηκε από μεγάλους αλλά και μικρούς

6/04/2023 - 8:38μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής (φωτ.: Facebook / Dimitris Apostolidis)

Στιγμιότυπο από το 1ο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής (φωτ.: Facebook / Dimitris Apostolidis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνυφασμένο με την ποντιακή γαστρονομία είναι πλέον το Θρυλόριο, το ποντιακό χωριό της Κομοτηνής που έχει γίνει γνωστό για το φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνει στο πλαίσιο των πολυήμερων εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» που έχουν συνδεθεί με τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας.

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, φέτος θα πραγματοποιηθεί το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, ένας διαγωνισμός μαγειρικής που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.

Την επιστροφή του θεσμού επιβεβαίωσε η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», η οποία την Τετάρτη υποδέχθηκε δημοσιογράφους από τον τοπικό Τύπο. Ήταν άλλωστε η μέρα που στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου πραγματοποιήθηκε το 1ο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας.

Η Ελευθερία Μαυρίδου έδειξε πώς γίνονται τα τσιριχτά (οι ποντιακοί λουκουμάδες, που έχουν ηχοποίητο όνομα από το χαρακτηριστικό ήχο κατά την επαφή της λεπτόρρευστης ζύμης με το καυτό λάδι ή βούτυρο). Το ζυμάρι με τη μαγιά και τα αυγά το αφήνουν να φουσκώσει και μόλις τηγανιστεί πασπαλίζεται με ζάχαρη ή μέλι. Τσιριχτά πρόσφεραν ως δώρο κατά την επίσκεψη σε λεχώνες.

Επίσης, λόγω των ημερών η Κυριακή Σιδηροπούλου έδειξε πώς παρασκευάζονται τα κερκέλια, τα νηστίσιμα κουλούρια που δίνονται ως κέρασμα στα παιδιά που θα πουν τα κάλαντα για την ανάσταση του Λαζάρου. Γίνονται με αλεύρι, νερό, ζάχαρη, λάδι, μαγιά και λίγο αλάτι.

«Η γαστρονομία είναι ένα κομμάτι της ποντιακής παράδοσης που πρέπει να το στηρίξουμε, καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε η δεύτερη γενιά των προσφύγων στα σπίτια. Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί μεγαλώσαμε με αυτά, μεγαλώσαμε με τις μυρωδιές, με τα ζυμώματά τους, μεγαλώσαμε με το να έχουμε στο τραπέζι μας, στην καθημερινότητά μας ποντιακά εδέσματα. Τα παιδιά μας μέσω του συλλόγου περισσότερο, και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα οι γιαγιάδες», τόνισε η Χρύσα Μαυρίδου σχετικά με το 1ο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας που κρίθηκε ιδιαιτέρως επιτυχημένο με βάση τη συμμετοχή μεγάλων αλλά και μικρών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το ποντιακό αντάμωμα νεολαίας που διοργάνωσαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» Μπαμπαλιού. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Φάνης Κοντοχρήστος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι νέοι των «Αξέχαστων Πατρίδων» έστησαν το δικό τους ποντιακό αντάμωμα στη Νίκαια

30/10/2026 - 3:24μμ
(Φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Τρία τ’ Αεργίτε 2026»: Θεία Λειτουργία και Πάνδημο Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

30/10/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι τίμησαν την 28η Οκτωβρίου 1940 σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

28/10/2026 - 5:10μμ
Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Από τη Γενοκτονία στο «ΟΧΙ» του ’40 – Το μήνυμα για την εθνική επέτειο

28/10/2026 - 4:19μμ
To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Μια λέξη με ιστορία… βουνό – Τα «ραχία» του ’40

28/10/2026 - 11:37πμ
(Φωτ.: syriza.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρένα Δούρου: Φόρος τιμής στους αγώνες και την προσφορά των Ποντίων γυναικών

28/10/2026 - 12:38πμ
(Πηγή: facebook.com/profile/Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων / Assyrians Hellas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων: Εκλογές την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

27/10/2026 - 11:17μμ
Προσφυγικές παράγκες στην περιοχή του Γκρεμού-Καστρακίου (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά)
ΠΟΝΤΟΣ

Δραπετσώνα ή Ποντιακός συνοικισμός; – «Κοντά στο Τσιμεντάδικο είναι ζήτημα αν αναλογεί ένας ξένος σε εκατό Ποντίους»

27/10/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου: Συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης

27/10/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Ακρίτες του Πόντου» Ασπροπύργου με την ευλογία της Εκκλησίας κρατούν ζωντανές τις ρίζες τους

27/10/2026 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το ποντιακό αντάμωμα νεολαίας που διοργάνωσαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» Μπαμπαλιού. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Φάνης Κοντοχρήστος)

Οι νέοι των «Αξέχαστων Πατρίδων» έστησαν το δικό τους ποντιακό αντάμωμα στη Νίκαια

12 δευτερόλεπτα πριν
Ένας από τους συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα οδηγείται στον εισαγγελέα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έκρηξη στην Πλάκα: «Πέθαναν για έναν σωλήνα αξίας 25 ευρώ» – Βαρύ κατηγορητήριο

22 λεπτά πριν
Δράκοντεια μέτρα ασφαλείας στην Ατλάντα της Τζόρτζια όπου αρχίζει σήμερα η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της G20 (πηγή: YouTube/
11Alive)

G20: Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών στην Ατλάντα – Παρών ο Σεργκέι Λαβρόφ

44 λεπτά πριν
Ειδικό πληκτρολόγιο κονσόλας παιχνιδιών της Binance στην έκθεση Crypto Expo Europe 2024, στο Βουκουρέστι, στις 4 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EPA / Robert Ghement)

Κρυπτονομίσματα: Κυβερνοεπίθεση 6,3 δισ. δολαρίων στην Binance – Προσωρινή αναστολή αναλήψεων

1 ώρα πριν
Απολογία κατηγορουμένων για την υπόθεση φοροδιαφυγής που συνδέεται με την αλυσίδα αρτοποιείων «Χωριάτικο», στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 29 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Υπόθεση «Χωριάτικο»: Πώς δρούσε το δίκτυο των 430 εταιρειών – Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/nancy.athanmylonas.1)

Ντοκιμαντέρ «Ο Φάρος του Γένους: Κοσμάς ο Αιτωλός»: Ανοιχτή ακρόαση από το Θεατρικό Εργαστήρι «Έκφραση»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV