pontosnews.gr
Τετάρτη, 31/05/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ρωσία στην προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ – Για πρωταπριλιάτικο αστείο κάνουν λόγο αξιωματούχοι στη Δύση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά για «χρεοκοπία» των Ηνωμένων Εθνών – Η Μόσχα δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας λένε οι Αμερικανοί

1/04/2023 - 11:56μμ
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Φωτ.: EPA/Justin Lane)

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Φωτ.: EPA/Justin Lane)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ορισμένοι στη Δύση μίλησαν για «πρωταπριλιάτικο αστείο». Αλλά η κίνηση προβλεπόταν. Επισήμως, σήμερα, Σάββατο, 1ή Απριλίου 2023, η Ρωσία ανέλαβε για τον μήνα αυτό την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ), με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταγγέλλει τη «χρεοκοπία» των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι που να αποδεικνύει (περαιτέρω) την απόλυτη χρεοκοπία τέτοιων θεσμών», ανέφερε στο βραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει καμία μορφή τρομοκρατίας που να μην έχει ήδη ασκήσει η Ρωσία», συνέχισε, ζητώντας μια «μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αυτή η «μεταρρύθμιση, η οποία προφανώς έχει καθυστερήσει πολύ, έχει σκοπό να αποτρέψει ένα τρομοκρατικό κράτος (…) από το να καταστρέψει τον κόσμο. Οι τρομοκράτες πρέπει να ηττηθούν, πρέπει να θεωρηθούν υπόλογοι για ένα καθεστώς τρόμου και να μην προεδρεύουν πουθενά», επέμεινε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αποκάλεσε νωρίτερα σήμερα τη ρωσική προεδρία στο ΣΑ ως ένα «χαστούκι» στη «διεθνή κοινότητα», με Δυτικούς να κάνουν λόγο για «πρωταπριλιάτικο αστείο».

«Τα σημερινά μέλη» του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ πρέπει να «αποτρέψουν κάθε προσπάθεια» της Ρωσίας να «καταχραστεί την προεδρία της», τόνισε ο Κουλέμπα, ο οποίος ήδη την Πέμπτη είχε μιλήσει για «κακόγουστο αστείο», αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας του ΣΑ από την Ρωσία.

«Η Ρωσία σφετερίστηκε την έδρα της, διεξάγει έναν αποικιακοκρατικό πόλεμο, ο πρόεδρος της είναι ένας εγκληματίας πολέμου που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για απαγωγή παιδιών», πρόσθεσε.

Συνεδριάσεις ΣΑ υπό την προεδρία Λαβρόφ

Αυτές οι επικρίσεις Κιέβου δεν εμπόδισαν τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι η αντιπροσωπεία της στα Ηνωμένα Έθνη αυτόν τον μήνα, για να διαδεχθεί την προεδρία της Μοζαμβίκης, θα είναι υπό την ηγεσία του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ένα άλλο σημαντικό γεγονός της ρωσικής προεδρίας θα είναι η ανοιχτή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο στο Συμβούλιο (Ασφάλειας) σχετικά με μια “αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία μέσω της υπεράσπισης των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Μια τέτοια συνεδρίαση θα γίνει υπό την προεδρία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Σεργκέι Λαβρόφ», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μαρία Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε ότι ο Λαβρόφ σκοπεύει παράλληλα να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου με θέμα τη Μέση Ανατολή .

«Εξευτελιστικό»

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου, κυρίως οι ΗΠΑ, αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις της Μόσχας.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προεδρία της για να διαδίδει παραπληροφόρηση και να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από τις προσπάθειές της να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν μέλη των ενόπλων δυνάμεών της», τόνισε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Μια χώρα που παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εισβάλλει στη γείτονά της δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε.

Οι χώρες της Βαλτικής, εχθρικές προς την Μόσχα, έκαναν λόγο σήμερα για «πρωτοχρονιάτικο αστείο».

«Η Πρωταπριλιά είναι μια τέλεια μέρα» για τη Ρωσία, ειρωνεύτηκε το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να ηγηθεί του Συμβουλίου Ανασφάλειας».

Από την πλευρά της, η εσθονική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ θεώρησε «ντροπιαστικό και εξευτελιστικό» το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βρίσκεται υπό την προεδρία της Ρωσίας, ο πρόεδρος της οποίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «εγκληματίας πολέμου, ενάντια στον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

«Χωρίς ουσία» προεδρία

Στα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία δηλώνει ότι βρίσκεται απέναντι στη «Δύση στο σύνολό της», καθώς πολλές χώρες της Δύσης έχουν επιβάλει άνευ προηγούμενου κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ υπό την τρέχουσα ρωσική προεδρία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί, αλλά θα πρόκειται για μια συνηθισμένη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το πρόγραμμα εργασιών του μήνα.

Θα ακολουθήσει, όπως προβλέπεται, μια συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου του ΣΑ, του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, του Βασίλι Νεμπένζια.

Είναι «μια εκ περιτροπής προεδρία. Γίνεται κάθε μήνα, είναι μια σύντομης διάρκειας προεδρία και είναι μια χωρίς ουσία προεδρία, όπως η προεδρία της G20, της G7 ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η εκ περιτροπής προεδρία έχει διάρκεια έξι μήνες ή ένα χρόνο και όπου η κάθε χώρα θέτει τη δική της ατζέντα», ανέφερε ένας διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε περίπτωση κατάχρησης της θέσης προεδρίας, θα αντιδράσουμε, φυσικά. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το σημαντικό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και να βεβαιωθούμε ότι αυτός θα τερματιστεί», πρόσθεσε.

Η ρωσική προεδρία στα Ηνωμένα Έθνη έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ενισχύοντας τους φόβους της Δύσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σημαία του ΡΚΚ στη διάρκεια παλιότερης διαμαρτυρίας στη Ρώμη (φωτ.: EPA/Riccardo Antimiani)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Φιλοκούρδοι ακτιβιστές προκαλούν οργή στην Άγκυρα

30/05/2023 - 11:28μμ
Σέρβοι αντιμετωπίζουν  στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ μπροστά σε δημοτικό κτήριο στο Ζβέτσαν, στο Κόσοβο (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Δημοτικό κτήριο φρουρούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ – «Ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η σταθερότητα»

30/05/2023 - 3:08μμ
Ζημιές στην πρόσοψη πολυκατοικίας στη Μόσχα (φωτ.: Telegram / Baza)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στόχος επίθεσης με drone η Μόσχα – Κατηγορείται η Ουκρανία

30/05/2023 - 11:22πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Πασινιάν-Αλίεφ στη Μόσχα με οικοδεσπότη τον Πούτιν (φωτ.: EPA / Ilya Pitalev / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Δυναμιτίζεται η συνάντηση Πασινιάν-Αλίεφ για μια ειρηνευτική συμφωνία

30/05/2023 - 10:34πμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / Γραφείο Τύπου τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ξαναρχίζει «παιχνίδι» με ΗΠΑ και Ευρώπη ο Ερντογάν – Τι συμφώνησε ήδη με την Αίγυπτο

30/05/2023 - 9:46πμ
(Φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Τα συγχαρητήρια των ηγετών ανά τον κόσμο για την επανεκλογή του στην προεδρία – Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η λίρα

29/05/2023 - 12:17μμ
Οπαδός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πανηγυρίζει για την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου (φωτ.:  EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Αδιαμφισβήτητος σουλτάνος ο Ερντογάν με ποσοστό 52%

28/05/2023 - 8:56μμ
Άνδρας βγαίνει από το παραβάν μόλις έχει ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας (φωτ.: ΕΡΑ/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή

28/05/2023 - 5:55μμ
Η Μερβέ Ντιζντάρ με το βραβείο της (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία και Κάννες: Η Μερβέ Ντιζντάρ άναψε φωτιές

28/05/2023 - 2:34μμ
Ζημιές σε σπίτι στο Κίεβο μετά την επίθεση των ρωσικών drone (φωτ.: EPA / Kyiv City Military Administration)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μεγαλύτερη νυχτερινή ρωσική επίθεση με drone στο Κίεβο

28/05/2023 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Έβρος: Βαριές κατηγορίες για τους πέντε αστυνομικούς που συνελήφθησαν για διευκόλυνση εισόδου αλλοδαπών

13 λεπτά πριν
Σημαία του ΡΚΚ στη διάρκεια παλιότερης διαμαρτυρίας στη Ρώμη (φωτ.: EPA/Riccardo Antimiani)

Σουηδία: Φιλοκούρδοι ακτιβιστές προκαλούν οργή στην Άγκυρα

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών για τους ετεροδημότες – Ποιοι θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους

1 ώρα πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Κομνηνιώτικα 2023: Τριήμερες εκδηλώσεις με Μωμόγερους, Μάκη Δημάκη, ποντιακή βραδιά και χορευτικά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Basket League: Σοβαρεύτηκε και πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης  Παπαμήτσος)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ερντογάν για την επανεκλογή του

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign