pontosnews.gr
Τετάρτη, 30/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ρωσία στην προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ – Για πρωταπριλιάτικο αστείο κάνουν λόγο αξιωματούχοι στη Δύση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά για «χρεοκοπία» των Ηνωμένων Εθνών – Η Μόσχα δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας λένε οι Αμερικανοί

1/04/2023 - 11:56μμ
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Φωτ.: EPA/Justin Lane)

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Φωτ.: EPA/Justin Lane)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ορισμένοι στη Δύση μίλησαν για «πρωταπριλιάτικο αστείο». Αλλά η κίνηση προβλεπόταν. Επισήμως, σήμερα, Σάββατο, 1ή Απριλίου 2023, η Ρωσία ανέλαβε για τον μήνα αυτό την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ), με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταγγέλλει τη «χρεοκοπία» των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι που να αποδεικνύει (περαιτέρω) την απόλυτη χρεοκοπία τέτοιων θεσμών», ανέφερε στο βραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει καμία μορφή τρομοκρατίας που να μην έχει ήδη ασκήσει η Ρωσία», συνέχισε, ζητώντας μια «μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αυτή η «μεταρρύθμιση, η οποία προφανώς έχει καθυστερήσει πολύ, έχει σκοπό να αποτρέψει ένα τρομοκρατικό κράτος (…) από το να καταστρέψει τον κόσμο. Οι τρομοκράτες πρέπει να ηττηθούν, πρέπει να θεωρηθούν υπόλογοι για ένα καθεστώς τρόμου και να μην προεδρεύουν πουθενά», επέμεινε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αποκάλεσε νωρίτερα σήμερα τη ρωσική προεδρία στο ΣΑ ως ένα «χαστούκι» στη «διεθνή κοινότητα», με Δυτικούς να κάνουν λόγο για «πρωταπριλιάτικο αστείο».

«Τα σημερινά μέλη» του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ πρέπει να «αποτρέψουν κάθε προσπάθεια» της Ρωσίας να «καταχραστεί την προεδρία της», τόνισε ο Κουλέμπα, ο οποίος ήδη την Πέμπτη είχε μιλήσει για «κακόγουστο αστείο», αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας του ΣΑ από την Ρωσία.

«Η Ρωσία σφετερίστηκε την έδρα της, διεξάγει έναν αποικιακοκρατικό πόλεμο, ο πρόεδρος της είναι ένας εγκληματίας πολέμου που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για απαγωγή παιδιών», πρόσθεσε.

Συνεδριάσεις ΣΑ υπό την προεδρία Λαβρόφ

Αυτές οι επικρίσεις Κιέβου δεν εμπόδισαν τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι η αντιπροσωπεία της στα Ηνωμένα Έθνη αυτόν τον μήνα, για να διαδεχθεί την προεδρία της Μοζαμβίκης, θα είναι υπό την ηγεσία του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ένα άλλο σημαντικό γεγονός της ρωσικής προεδρίας θα είναι η ανοιχτή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο στο Συμβούλιο (Ασφάλειας) σχετικά με μια “αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία μέσω της υπεράσπισης των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Μια τέτοια συνεδρίαση θα γίνει υπό την προεδρία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Σεργκέι Λαβρόφ», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Μαρία Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε ότι ο Λαβρόφ σκοπεύει παράλληλα να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου με θέμα τη Μέση Ανατολή .

«Εξευτελιστικό»

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου, κυρίως οι ΗΠΑ, αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις της Μόσχας.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προεδρία της για να διαδίδει παραπληροφόρηση και να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από τις προσπάθειές της να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν μέλη των ενόπλων δυνάμεών της», τόνισε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Μια χώρα που παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εισβάλλει στη γείτονά της δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε.

Οι χώρες της Βαλτικής, εχθρικές προς την Μόσχα, έκαναν λόγο σήμερα για «πρωτοχρονιάτικο αστείο».

«Η Πρωταπριλιά είναι μια τέλεια μέρα» για τη Ρωσία, ειρωνεύτηκε το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να ηγηθεί του Συμβουλίου Ανασφάλειας».

Από την πλευρά της, η εσθονική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ θεώρησε «ντροπιαστικό και εξευτελιστικό» το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα βρίσκεται υπό την προεδρία της Ρωσίας, ο πρόεδρος της οποίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «εγκληματίας πολέμου, ενάντια στον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

«Χωρίς ουσία» προεδρία

Στα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία δηλώνει ότι βρίσκεται απέναντι στη «Δύση στο σύνολό της», καθώς πολλές χώρες της Δύσης έχουν επιβάλει άνευ προηγούμενου κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ υπό την τρέχουσα ρωσική προεδρία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί, αλλά θα πρόκειται για μια συνηθισμένη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το πρόγραμμα εργασιών του μήνα.

Θα ακολουθήσει, όπως προβλέπεται, μια συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου του ΣΑ, του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, του Βασίλι Νεμπένζια.

Είναι «μια εκ περιτροπής προεδρία. Γίνεται κάθε μήνα, είναι μια σύντομης διάρκειας προεδρία και είναι μια χωρίς ουσία προεδρία, όπως η προεδρία της G20, της G7 ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η εκ περιτροπής προεδρία έχει διάρκεια έξι μήνες ή ένα χρόνο και όπου η κάθε χώρα θέτει τη δική της ατζέντα», ανέφερε ένας διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε περίπτωση κατάχρησης της θέσης προεδρίας, θα αντιδράσουμε, φυσικά. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το σημαντικό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και να βεβαιωθούμε ότι αυτός θα τερματιστεί», πρόσθεσε.

Η ρωσική προεδρία στα Ηνωμένα Έθνη έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ενισχύοντας τους φόβους της Δύσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Mohammadreza Farhadi Aref / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Περιστατικό σε πτήση της Flydubai – Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συνέβη στο αεροσκάφος

30/09/2026 - 1:32μμ
(Φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Κούβας

30/09/2026 - 12:10μμ
Πρόταση της Boeing για το F/A-XX (πηγή: news.usni.org/Boeing)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στη Boeing η σύμβαση για το νέο μαχητικό του αμερικανικού ναυτικού

30/09/2026 - 9:26πμ
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Μαρόκου Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι (φωτ.: moroccoworldnews.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Η Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

29/09/2026 - 10:51μμ
Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τις υβριδικές επιθέσεις εξετάζουν οι υπουργοί Άμυνας

28/09/2026 - 8:08μμ
Στιγμιότυπο από παράσταση του Ντενίζ Γκεκτάς (πηγή: YouTube / Deniz Göktaş)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γέλια στην αίθουσα, 19 μήνες στην απόφαση για τον κωμικό που σατίρισε τον Ερντογάν

28/09/2026 - 6:08μμ
Καταστροφές από ρωσικό drone, το οποίο στόχευσε καφετέρια σε κατοικημένη περιοχή του Κιέβου. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Νεκρή γυναίκα από πλήγμα στην Ακαδημία Επιστημών – Η προειδοποίηση για το χειμώνα

28/09/2026 - 5:19μμ
Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ως μέλος της τουρκικής αποστολής στην 81η Σύνοδο (φωτ.: Instagram / drbetulsayan)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου: Παραίτηση στην κορυφή του AKP

28/09/2026 - 4:57μμ
Ένοπλοι αστυνομικοί στον αποκλεισμό έξω από τη βάση της RAF στο Φέρφορντ της Βρετανίας, μετά τη σύλληψη πέντε ανδρών ως υπόπτων για αδικήματα σχετικά με εκρηκτικά και τρομοκρατία. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Φέρφορντ: Πέντε Βρετανοί από το Λονδίνο στο θρίλερ με τα τρία βαν κοντά στη βάση

28/09/2026 - 4:33μμ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μιλά κατά τη διάρκεια του κομματικού φεστιβάλ νεολαίας «Fenix, il tempo del coraggio», στις 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Massimo Percossi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο ακροδεξιός Βανάτσι πιέζει τη Μελόνι – Η Ουκρανία και η ΕΕ στο βάθος της εκλογικής μάχης

28/09/2026 - 2:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κολωνάκι: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 3/10 λόγω του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

10 λεπτά πριν
Αστυνομικοί σε καταυλισμό (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Επιχειρήσεις με αστυνομικό σκύλο και drone σε οικισμούς σε Ασπρόπυργο και Κορωπί – Συνολικά 19 συλλήψεις

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΟΑΣΘ)

ΟΑΣΘ: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του τερματικού σταθμού στην πλατεία Ελευθερίας

1 ώρα πριν
Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Μητσοτάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την ακρίβεια – Αυξάνεται η επιδότηση στο ντίζελ, κάτω από 1,75€ το πετρέλαιο θέρμανσης

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει «σερπέσκα»;

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Mohammadreza Farhadi Aref / commons.wikimedia.org)

Ισραήλ: Περιστατικό σε πτήση της Flydubai – Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συνέβη στο αεροσκάφος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV