pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Ομογενής κατασκεύασε ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Χρειάστηκαν έξι χρόνια και πάνω από 10.000 δολάρια Αυστραλίας για την κατασκευή του – Θα εκτεθεί σε μουσείο στο Περθ

25/03/2023 - 2:02μμ
Ο δρ Νικ Ανδρώνης άρχισε να ανακατασκευάζει το αντίγραφο του Μηχανισμού πριν από έξι χρόνια (φωτ.: neoskosmos.com)

Ο δρ Νικ Ανδρώνης άρχισε να ανακατασκευάζει το αντίγραφο του Μηχανισμού πριν από έξι χρόνια (φωτ.: neoskosmos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ακριβές αντίγραφο του Mηχανισμού των Αντικυθήρων σε κλίμακα, το οποίο κατασκεύασε με εξαιρετική τεχνική ακρίβεια ο Έλληνας ομογενής στην Αυστραλία δρ Νικ Ανδρώνης, πρόκειται να εκθέσει το Μουσείο WA Museum Boola Bardip στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, το προξενείο της Ελλάδας στο Περθ αναφέρει ότι «αφιερώνοντας χρόνια στην έρευνα και την επίπονη εργασία, ο Ελληνοαυστραλός δρ Νικ Ανδρώνης από τη Δυτική Αυστραλία έχει ανακατασκευάσει αντίγραφο του Μηχανισμού».

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πρόκειται να αποτελέσει μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου, μαζί με το αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα, το οποίο αναδεικνύεται και «ζωντανεύει» χάρη στον εντυπωσιακό, διαδραστικό φωτισμό που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Sam Price.

Σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το Μουσείο (WA Museum Boola Bardip) επεσήμανε ότι είναι «βουτηγμένος» στο μυστήριο από την ανακάλυψή του πριν από 120 και πλέον χρόνια και έχει εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κατασκευάσουν μοντέλα, με διαφορετικούς βαθμούς ακρίβειας, προκειμένου να κατανοήσουν τη μηχανική ακρίβειά του.

Ο Μηχανισμός και το αντίγραφο

Γνωστός ως ο «πρώτος μηχανικός υπολογιστής», ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν μια περίπλοκη συσκευή που δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 200 π.Χ.

Τα περίπου 69 γρανάζια του εκτελούσαν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς για την πρόβλεψη της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παρακολούθηση των φάσεων της σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, όπως αυτές φαίνονται μεταξύ Κύπρου και Σικελίας.

(Φωτ.: neoskosmos.com)

Το 2022, ο μηχανικός από τη Δυτική Αυστραλία δρ Νικ Ανδρώνης ολοκλήρωσε ένα αντίγραφο σε κλίμακα με εξαιρετική τεχνική ακρίβεια.

Μελέτησε τις τελευταίες έρευνες για το Μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά λεπτομερών αξονικών τομογραφιών, και θέλησε να αναπαραγάγει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα εργαλεία και τις τεχνικές που θα ήταν διαθέσιμες στους αρχαίους Έλληνες.

Πέρυσι, ο δρ Ανδρώνης είχε μιλήσει στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος» και στον Άλεξ Οικονόμου, περιγράφοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ως «ένα αρχαίο ελληνικό φορητό πλανητάριο 2.200 ετών» και «τον πρώτο γνωστό αναλογικό υπολογιστή που σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης πληροφορικής».

Άρχισε να ανακατασκευάζει το αντίγραφο του Μηχανισμού πριν από έξι χρόνια και όπως είχε δηλώσει, αυτό που τον ενδιέφερε, ήταν η διαδικασία κατασκευής του, και όχι τόσο η χρήση του.

«Σταμάτησα να υπολογίζω το κόστος όταν ξεπέρασα τα 10.000 δολάρια [Αυστραλίας]. Για μένα το μυστήριο βρίσκεται στην κατασκευή του αρχικού μηχανισμού, του οποίου τα κομμάτια είναι αριθμημένα, και υποδηλώνει ότι είχαν κατασκευαστεί περισσότερα», είχε πει.

«Μόνο όταν το κατασκευάσεις και προσπαθήσεις να το λειτουργήσεις, καταλαβαίνεις την πολυπλοκότητα και την ιδιοφυΐα του αρχαιοελληνικού αυτού σχεδίου. Κοιτάζοντας αυτό το μηχάνημα αισθάνομαι μια τεράστια απώλεια, καθώς αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έχει χαθεί. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στον ρόλο της ελληνικής επιστήμης στη ζωή μας…» συμπλήρωσε.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να κατασκευάσετε τον δικό σας Μηχανισμό των Αντικυθήρων σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του δρ Νικ Ανδρώνη, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα amclock.net.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

23/03/2026 - 7:59μμ
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

23/03/2026 - 10:34πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

22/03/2026 - 10:25μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η έκθεση «Dreaming of Greece» φέρνει την Ελλάδα στο κέντρο του Μανχάταν

22/03/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με λαμπρότητα γιόρτασε η ομογένεια στο Μπρούκλιν την 25η Μαρτίου

22/03/2026 - 9:50πμ
Χαρακτηριστική αφίσα της Ελλάδας σε ένα από τα diners των μεταναστών τη δεκαετία του '70 (φωτ.: Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Η ιστορία της ομογένειας μέσα από τα ελληνικά ντάινερς της δεκαετίας του ’70

21/03/2026 - 9:12μμ
O εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision φέτος, με τον μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Κλεόπα (φωτ.: ogae greece/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Όσλο ο Akylas για τη Eurovision – H θερμή υποδοχή από την ομογένεια και το βιβλίο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά

21/03/2026 - 8:44μμ
Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας

21/03/2026 - 8:16μμ
Τα μέλη της «Παναγίας Σουμελά» δεν άφησαν στιγμή άδεια την πίστα του χορού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια ποντιακή βραδιά που θύμισε πατρίδα, από την «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

21/03/2026 - 9:00πμ
Τουρκικό F-16 ενταγμένο στη δύναμη του ΝΑΤΟ (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Ζητά άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – «Προκλητική» η ανάπτυξη των τουρκικών F-16

21/03/2026 - 8:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

10 λεπτά πριν
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

47 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)

Επιμένει στις συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ, διαψεύδει ξανά η Τεχεράνη – Ο ρόλος Πακιστάν, Τουρκίας και Αιγύπτου

1 ώρα πριν
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΠΚ)

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

3 ώρες πριν
Αυτοσχέδιος βωμός στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος Κλεομένης (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος που ήταν μαζί με τον Κλεομένη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign