pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Ομογενής κατασκεύασε ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Χρειάστηκαν έξι χρόνια και πάνω από 10.000 δολάρια Αυστραλίας για την κατασκευή του – Θα εκτεθεί σε μουσείο στο Περθ

25/03/2023 - 2:02μμ
Ο δρ Νικ Ανδρώνης άρχισε να ανακατασκευάζει το αντίγραφο του Μηχανισμού πριν από έξι χρόνια (φωτ.: neoskosmos.com)

Ο δρ Νικ Ανδρώνης άρχισε να ανακατασκευάζει το αντίγραφο του Μηχανισμού πριν από έξι χρόνια (φωτ.: neoskosmos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ακριβές αντίγραφο του Mηχανισμού των Αντικυθήρων σε κλίμακα, το οποίο κατασκεύασε με εξαιρετική τεχνική ακρίβεια ο Έλληνας ομογενής στην Αυστραλία δρ Νικ Ανδρώνης, πρόκειται να εκθέσει το Μουσείο WA Museum Boola Bardip στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, το προξενείο της Ελλάδας στο Περθ αναφέρει ότι «αφιερώνοντας χρόνια στην έρευνα και την επίπονη εργασία, ο Ελληνοαυστραλός δρ Νικ Ανδρώνης από τη Δυτική Αυστραλία έχει ανακατασκευάσει αντίγραφο του Μηχανισμού».

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πρόκειται να αποτελέσει μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου, μαζί με το αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα, το οποίο αναδεικνύεται και «ζωντανεύει» χάρη στον εντυπωσιακό, διαδραστικό φωτισμό που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Sam Price.

Σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το Μουσείο (WA Museum Boola Bardip) επεσήμανε ότι είναι «βουτηγμένος» στο μυστήριο από την ανακάλυψή του πριν από 120 και πλέον χρόνια και έχει εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κατασκευάσουν μοντέλα, με διαφορετικούς βαθμούς ακρίβειας, προκειμένου να κατανοήσουν τη μηχανική ακρίβειά του.

Ο Μηχανισμός και το αντίγραφο

Γνωστός ως ο «πρώτος μηχανικός υπολογιστής», ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν μια περίπλοκη συσκευή που δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 200 π.Χ.

Τα περίπου 69 γρανάζια του εκτελούσαν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς για την πρόβλεψη της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παρακολούθηση των φάσεων της σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, όπως αυτές φαίνονται μεταξύ Κύπρου και Σικελίας.

(Φωτ.: neoskosmos.com)

Το 2022, ο μηχανικός από τη Δυτική Αυστραλία δρ Νικ Ανδρώνης ολοκλήρωσε ένα αντίγραφο σε κλίμακα με εξαιρετική τεχνική ακρίβεια.

Μελέτησε τις τελευταίες έρευνες για το Μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά λεπτομερών αξονικών τομογραφιών, και θέλησε να αναπαραγάγει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα εργαλεία και τις τεχνικές που θα ήταν διαθέσιμες στους αρχαίους Έλληνες.

Πέρυσι, ο δρ Ανδρώνης είχε μιλήσει στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος» και στον Άλεξ Οικονόμου, περιγράφοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ως «ένα αρχαίο ελληνικό φορητό πλανητάριο 2.200 ετών» και «τον πρώτο γνωστό αναλογικό υπολογιστή που σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης πληροφορικής».

Άρχισε να ανακατασκευάζει το αντίγραφο του Μηχανισμού πριν από έξι χρόνια και όπως είχε δηλώσει, αυτό που τον ενδιέφερε, ήταν η διαδικασία κατασκευής του, και όχι τόσο η χρήση του.

«Σταμάτησα να υπολογίζω το κόστος όταν ξεπέρασα τα 10.000 δολάρια [Αυστραλίας]. Για μένα το μυστήριο βρίσκεται στην κατασκευή του αρχικού μηχανισμού, του οποίου τα κομμάτια είναι αριθμημένα, και υποδηλώνει ότι είχαν κατασκευαστεί περισσότερα», είχε πει.

«Μόνο όταν το κατασκευάσεις και προσπαθήσεις να το λειτουργήσεις, καταλαβαίνεις την πολυπλοκότητα και την ιδιοφυΐα του αρχαιοελληνικού αυτού σχεδίου. Κοιτάζοντας αυτό το μηχάνημα αισθάνομαι μια τεράστια απώλεια, καθώς αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έχει χαθεί. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στον ρόλο της ελληνικής επιστήμης στη ζωή μας…» συμπλήρωσε.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να κατασκευάσετε τον δικό σας Μηχανισμό των Αντικυθήρων σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του δρ Νικ Ανδρώνη, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα amclock.net.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

18/01/2026 - 6:37μμ
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

18/01/2026 - 10:25πμ
Ο Γιάννης Βιδινιώτης δέχεται τη φροντίδα της ξαδέλφης του, Αριστέας στο νοσοκομείο (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το σοκαριστικό ατύχημα Έλληνα τουρίστα στο Περθ και το συγκινητικό «κύμα» στήριξης από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

17/01/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 40 χρόνια παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα της ομογένειας συμπληρώνει ο «Ξενιτέας» του Rüsselsheim

17/01/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλο γλέντι ετοιμάζεται στον ετήσιο χορό της «Παναγίας Σουμελά» Τορόντο

17/01/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου/ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ομογενειακών φορέων

16/01/2026 - 12:10πμ
Ο 28χρονος κτηματομεσίτης Στέλιος Κίκιρης έπιασε τον σταυρό στο Princes Pier της Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στην Αυστραλία: Μέδουσες, περιορισμός στους πιστούς που βουτούν, απαγορευτικό στις γυναίκες και στο βάθος… καρχαρίας

12/01/2026 - 11:14μμ
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

10/01/2026 - 10:17μμ
Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: 7News)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Στάχτη» η ιστορική επιχείρηση του Έλληνα ομογενή Κον Πετράκου στην Αδελαΐδα

8/01/2026 - 10:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλώτρια στο Παρίσι κρατά πανό που αναγράφει «Ούτε σάχης, ούτε μουλάς», στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)

Ιράν: Ο εξόριστος γιος του σάχη δήλωσε ότι θα επιστρέψει – «Ο λαός ζητά έναν αξιόπιστο δρόμο προς τα εμπρός»

14 λεπτά πριν

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης τιμά τους άριστους μαθητές και φοιτητές

42 λεπτά πριν
Τα κεντρικά γραφεία της Allwyn στην Ελλάδα (φωτ.: Allwyn)

Νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ: Η εποχή της Allwyn είναι εδώ!

1 ώρα πριν
Εικόνα από drone της ισπανικής πολιτικής προστασίας δείχνει τα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Πολιτική Προστασία της Ισπανίας)

Ισπανία: Το συνδικάτο των μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για σοβαρή φθορά στις σιδηρογραμμές

2 ώρες πριν
Η Μονή Θεοσκεπάστου βρίσκεται στην Τραπεζούντα, στις δυτικές πλαγιές του Μιθρίου όρους (φωτ.: Anadolu)

Η Μονή Θεοσκεπάστου στην Τραπεζούντα σε νέα εποχή – Μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο και προσελκύει χιλιάδες

2 ώρες πριν
Η Καίτη Γκρέυ σε νεαρή ηλικία (φωτ.: facebook/Finos Film Official)

Καίτη Γκρέυ: Από τη φτώχεια και τον πόλεμο, στο μύθο και στη σκιά μιας διαθήκης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign