pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βούτσιτς-Κούρτι συμφώνησαν στα βήματα υλοποίησης της ευρωπαϊκής πρότασης για τις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας

Παρά την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνάντησης ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Σερβίας για «άρνηση υπογραφής της συμφωνίας»

19/03/2023 - 1:11μμ
Βούτσις, Κούρτι, Μπορέλ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για για τον τρόπο υλοποίησης της πρότασης της ΕΕ σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας (Φωτ.: twitter.com/JosepBorrellF)

Βούτσις, Κούρτι, Μπορέλ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για για τον τρόπο υλοποίησης της πρότασης της ΕΕ σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας (Φωτ.: twitter.com/JosepBorrellF)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, μετά από μία μαραθώνια συνάντηση στην Οχρίδα, η οποία διήρκησε σχεδόν 12 ώρες, κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τον τρόπο υλοποίησης της πρότασης της ΕΕ σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

«Μπορώ να ανακοινώσω ότι το Κόσοβο και η Σερβία συμφώνησαν για τον τρόπο υλοποίησης της (ευρωπαϊκής) πρότασης, στην πορεία εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων. Τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί πλήρως να τηρήσουν όλα τα άρθρα της συμφωνίας και να εφαρμόσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους με καλό σκοπό και καλή τη πίστει» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι στη συνάντηση στην Οχρίδα υπήρξε συμφωνία για σημαντικά σημεία του οδικού χάρτη για την υλοποίηση του ευρωπαϊκής πρότασης.

«Για εμάς είναι σημαντικό ότι τέθηκε στις προτεραιότητες η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (στο Κόσοβο). Μας περιμένει δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν θέλουμε να παραμείνουμε σε ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σχέδιο για την εφαρμογή της πρότασης» σημείωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι από το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και η ΕΕ θα αξιολογεί συνεχώς την πορεία υλοποίησης της και θα επιβάλλει κυρώσεις σε κάθε πλευρά που καθυστερεί, υπό την μορφή αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρίστινα θα προχωρήσει αμέσως με τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου, από τα οποία αποχώρησαν τους περασμένους μήνες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας, κατηγόρησε ωστόσο τον πρόεδρο της Σερβίας για «άρνηση υπογραφής της συμφωνίας» και τώρα, όπως είπε, εναπόκειται στην ΕΕ να βρει έναν μηχανισμό για να καταστεί η συμφωνία νομικά δεσμευτική.

Βούτσις: Δεν υπέγραψα για λόγους αρχής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι αρνήθηκε να υπογράψει, χθες στην Οχρίδα, κάποια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο για λόγους αρχής.

«Η Σερβία είναι νομικά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, το Κόσοβο για μένα δεν έχει υπόσταση ανεξάρτητου κράτους και δεν θέλω να συνάψω διεθνείς συμφωνίες με τη ΄΄Δημοκρατία του Κοσόβου΄΄» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βελιγράδι. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Σερβία αποδέχεται το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και θα εργαστεί για την υλοποίηση του.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Τα συγχαρητήρια του προς τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τη χθεσινή συνάντηση.

Η πρόταση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, η οποία αποτελείται από 11 άρθρα, είχε παρουσιαστεί επίσημα στις 27 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες και επί της αρχής είχε γίνει αποδεκτή από τα δύο μέρη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χ Corriere TV)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Βόρεια Κολομβία: Τουλάχιστον 10 μαθητές νεκροί μετά από πτώση λεωφορείου σε γκρεμό

14/12/2025 - 10:36μμ
Η στιγμή που ο 43χρονος ιδιοκτήτης οπωροπωλείου Αχμέντ αλ Αχμέντ, ο οποίος, σύμφωνα με βίντεο, όρμησε και αφόπλισε έναν από τους ενόπλους (φωτ.: glomex ertnews)
ΚΟΣΜΟΣ

Σφαγή στο Χάνουκα: 16 νεκροί, δεκάδες τραυματίες – Παγκόσμια κατακραυγή και σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ για την αντισημιτική επίθεση στο Σίδνεϊ

14/12/2025 - 9:13μμ
Αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων στη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: . EPA/Jeremy Piper)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό με τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς στο Σίδνεϊ – Ένοπλοι πυροβόλησαν κατά εβραϊκής κοινότητας

14/12/2025 - 1:16μμ
Ένοπλος μαχητής στη Συρία (φωτ. αρχείου: EPA/Bilal Al Hammoud)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μέλος των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ο δράστης της επίθεσης κατά Αμερικανών

14/12/2025 - 12:38μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ένοπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

14/12/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρό χτύπημα στη Συρία και απειλές για αντίποινα από τον Λευκό Οίκο

13/12/2025 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρηκτικό κλίμα στη Μαύρη Θάλασσα – Νέο επικίνδυνο επεισόδιο στο μέτωπο της Ουκρανίας

13/12/2025 - 9:14μμ
Από αριστερά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ – Συνάντηση με τον Πούτιν στο Τουρκμενιστάν

13/12/2025 - 2:00μμ
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

12/12/2025 - 11:31μμ
Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

12/12/2025 - 8:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Ο σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» τίμησε την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Μπλόκο του Άρη στον Ολυμπιακό – Πεντάρα η ΑΕΚ στο Αγρίνιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης»)

Οι Πόντιοι έφηβοι του σωματείου «Παναγία Σουμελά» στη Θέρμη αποθεώθηκαν με τους χορούς τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ Corriere TV)

Τραγωδία στη Βόρεια Κολομβία: Τουλάχιστον 10 μαθητές νεκροί μετά από πτώση λεωφορείου σε γκρεμό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό U21: Χάλκινο μετάλλιο ο Γιαννουχίδης

3 ώρες πριν

Ουζάι Μπουλούτ: Η βράβευση της δημοσιογράφου από την Τραπεζούντα, η Γενοκτονία που αρνείται η Τουρκία και η σιωπή που βαραίνει

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign