pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ και Βρετανία συμφώνησαν στη μετά-Brexit εποχή για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ποια είναι τα κύρια σημεία της συμφωνίας – Χαιρετίζει ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας, χρόνο για να μελετήσει τους όρους ζητά το Σιν Φέιν

27/02/2023 - 8:00μμ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σφίγγουν τα χέρια, μετά από την επίτευξη συμφωνίας για την μετά-Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία (φωτ.: EPA/Chris J. Ratcliffe)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σφίγγουν τα χέρια, μετά από την επίτευξη συμφωνίας για την μετά-Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία (φωτ.: EPA/Chris J. Ratcliffe)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε συμφωνία για τις εμπορικές ρυθμίσεις της μετά-Brexit εποχής μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα στο Ουίνδσορ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και να διατηρήσει ανοικτά τα σύνορά της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έγινε γνωστό από το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, η Βρετανία δεν θα προχωρήσει με τη νομοθεσία που ήταν σχεδιασμένη για την παράκαμψη ορισμένων εμπορικών κανόνων για την Βόρεια Ιρλανδία, στην μετά-Brexit εποχή.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα προχωρήσει πλέον με το Νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ θα αποσύρει όλες τις νομικές ενέργειες που έχει ξεκινήσει κατά της Βρετανίας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα μπορεί να προκύψουν και έχουν κάνει κοινή δήλωση για την επίλυση ζητημάτων μέσω διαλόγου αντί για επίσημες νομικές διαδικασίες», ανέφερε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ωστόσο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της ΕΕ και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε με τη σειρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της ΕΕ στην επαρχία.

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της ΕΕ, οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

Παραμένει όμως ασαφές εάν το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θα στηρίξει τη συμφωνία, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή εμποδίζει την κατανομή εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Πρωτοκόλλου.

Εν τω μεταξύ, ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ συνάντησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάστρο του Ουίνδσορ, αλλά ευρωπαϊκοί κύκλοι τόνισαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν ήταν μέρος των συνομιλιών.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Πράσινη λωρίδα/Κόκκινη λωρίδα: Τα εμπορεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία για τη Βόρεια Ιρλανδία θα ταξιδεύουν μέσω μιας νέας «πράσινης λωρίδας», με μια ξεχωριστή «κόκκινη λωρίδα» για εμπορεύματα που ενδέχεται να ταξιδέψουν προς την ΕΕ.

Κατοικίδια, δέματα και φάρμακα: Οι τελωνειακές απαιτήσεις για δέματα και μετακινούμενα κατοικίδια θα καταργηθούν και τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για χρήση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι διαθέσιμα και στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΦΠΑ: Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, ο Ρίσι Σούνακ υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει «κρίσιμες αλλαγές ΦΠΑ» που περιλαμβάνουν τη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με την παλιά ρύθμιση, θα μπορούσαν να ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ.

«Να τελειώσει το πολιτικό αδιέξοδο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετά-Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία και προέτρεψε τα κόμματα της περιοχής να δράσουν γρήγορα για να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση και να θέσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία.

«Άκουσα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες πολλών υπέρμαχων της πολιτικής ένωσης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι θα δουν σε αυτό μια γνήσια απάντηση στις γνήσιες ανησυχίες τους», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Μίχολ Μάρτιν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο μεγαλύτερο διάστημα των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η αναπληρωτής αρχηγός του Σιν Φέιν Μισέλ Ο’ Νιλ χαιρέτισε και αυτή την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά δήλωσε ότι το κόμμα της, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, πρέπει πρώτα να εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)
ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

18/07/2025 - 11:25μμ
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

18/07/2025 - 10:12μμ
Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'  (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το ισραηλινό χτύπημα σε καθολική εκκλησία έφερε στη Γάζα τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων

18/07/2025 - 8:35μμ
Η Δανή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Marie Bjerre μιλάει στον Τύπο (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έχουμε κάποιο βαθμό ανοσίας στις κυρώσεις της Δύσης – Τι προβλέπει το 18ο πακέτο νέων μέτρων

18/07/2025 - 7:47μμ
(Πηγή: themedialine.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο: Στην Τουρκία συλλαμβάνουν και μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος;

18/07/2025 - 1:03μμ
Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών Τουρκίας-Λιβύης (πηγή: x.com/deikiletisim/status)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Λιβύη υπέγραψαν νέα συμφωνία για εξορύξεις, υποδομές και ενέργεια

17/07/2025 - 11:40μμ
Το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han βρίσκεται ήδη στον τουρκικό στόλο (πηγή: twitter.com/HaberGlobal)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την αγορά δύο νέων πλωτών γεωτρύπανων

17/07/2025 - 9:48μμ
Φρίντριχ Μερτς και Κιρ  Στάρμερ μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας. Δίπλα τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας (φωτ.: EPA / Jaimi Joy  / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνθήκη Φιλίας υπέγραψαν Βρετανία-Γερμανία – Πώς σχετίζεται με τα Eurofighter και την Τουρκία

17/07/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

Air India: Στο μικροσκόπιο των ερευνητών ο κυβερνήτης – Υποψίες για εσκεμμένη ενέργεια

17/07/2025 - 10:08πμ
(Πηγή: x.com/LastQuake)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αλάσκας

17/07/2025 - 12:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

7 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα

Οι Μικρασιάτες της Μυτιλήνης γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

8 ώρες πριν
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος του Πέτρου Φιλιππίδη (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σενάρια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη

8 ώρες πριν
Αφίσα για το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (πηγή: ΕΡΤ3)

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Δήλωση παρουσίας από το Βέρμιο, στη συνάντηση-θεσμό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ23: «Χάλκινη» η Εμμανουηλίδου

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign