pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έρθεν η Σαχταροδευτέρα, ας γνωρίσουμε τρία νηστίσιμα ποντιακά φαγητά

Βραστή, πιπιλομάλεζον και χορταρικά έχει σήμερα το μενού!

27/02/2023 - 10:07πμ
(Φωτ.: Dimitris Vetsikas / Pixabay)

(Φωτ.: Dimitris Vetsikas / Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Τ’ εμπονέστια τη βραδύν, καλόν κέφ’ είχαμ’ οι δύ’» (Καλά τα περάσαμε οι δυο μας το βράδυ της Αποκριάς) λέει το ποντιακό δίστιχο των ημερών και –εκτός των υπονοουμένων–, σημαίνει και το τέλος της άμετρης κατανάλωσης, καθώς την επομένη, τη Σαχταροδευτέρα δηλαδή, αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή και μαζί μ’ αυτήν η αυστηρή νηστεία – την οποία στον Πόντο την τηρούσαν ευλαβικά.

Τα τρία νηστίσιμα φαγητά που επιλέξαμε σήμερα μοιάζουν αρκετά …σκληροπυρηνικά, ωστόσο δεν απέχουν και πολύ από πιάτα που θα μαγειρεύαμε και σήμερα (με μία εξαίρεση, ίσως).

Βραστή

Το ιδιαίτερο γνώρισμα αυτού του φαγητού είναι ότι για να το μαγειρέψουν χρησιμοποιούσαν διάφορα χορταρικά –όπως αυλούκια, στουπίτας, στρατίτσας, σαχταρίτσας, κιντέας, σκόρδα, κρεμμύδια (γι’ αυτό λεγόταν και τσιμίδα)– τα οποία οι νοικοκυρές τα μάζευαν το καλοκαίρι, τα έφτιαχναν πλεξίδες (τσάμας) και τα ξέραιναν για να τα έχουν έτοιμα το χειμώνα. Τις μέρες της νηστείας τα έβραζαν με λάδι (ενώ τις υπόλοιπες τα τηγάνιζαν με φρέσκο βούτυρο), και όταν έβρισκαν λουλούδια κολοκυθιάς, τα πρόσθεταν κι αυτά.

Πιπιλομάλεζον

Χυλός που γινόταν από καλαμποκίσιο αλεύρι και κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο. Καβούρντιζαν τους σπόρους, έπειτα τους κοπάνιζαν σ’ ένα γουδί και στη συνέχεια, για να ξεχωρίσουν την ψίχα από τις φλούδες, κοσκίνιζαν όλο το υλικό, που το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το μαλέζ’.*

Το πιπιλομάλεζον συνηθιζόταν ειδικά στις περιόδους νηστείας.

Χορταρικά

Νηστίσιμα φαγητά με ρύζι ή πλιγούρι και φύλλα από διάφορα λαχανικά, όπως τεύτλα, σπανάκι, πράσα, αβλούκα κ.ά. Μαγειρεύονταν όπως το σπανακόρυζο και τρώγονταν κυρίως κατά τις νηστείες. Σε κάποιες περιοχές του Πόντου αυτό το είδος φαγητού το ονόμαζαν πλακίν (π.χ. κολοκυθάκια με ρύζι = κολογκυδάνον πλακίν).

• Πληροφορίες: Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

_______
* μαλέζ’, το. Αλευρόσουπα, νερουλός χυλός από σιτάλευρο, η «παιπάλη» των αρχαίων. Ένα από τα πλέον ευκολοπαρασκεύαστα φαγητά, ποικιλίες του οποίου ήταν το γαβουρευτόν το μαλέζ’ (με καβουρδισμένο αλεύρι), το φασουλομάλεζον (με φασόλια), το πασκιτανομάλεζον (με προσθήκη πασκιτανιού) κ.ο.κ.
Στη χύτρα, αφού έκαιγαν το βούτυρο, πρόσθεταν το ανάλογο κρύο νερό και αμέσως μετά ρίχνοντας το αλεύρι χτυπούσαν το μίγμα με το κουτάλι να διαλυθεί καλά, να μην δημιουργούνται σβολάκια.
Το μαλέζ’ θέλει πολύ βράσιμο, σε αντίθεση με το άλλο ζυμαρικό, το τρίμμαν. Γι’ αυτό και έλεγαν:
Τρίμμαν, τρίμμαν τρίβραστον,
μαλέζ’ σαραντάβραστον.
Το μαλέζ’ θεωρείται φαγητό με μικρή αξία, γι’ αυτό και για ανάξιο λόγου άνθρωπο λέγεται ειρωνικά η παροιμία «Έκαψέ με το μαλέζ’, να εμοίαζεν και φαΐν!» (μ’ έκαψε η αλευρόσουπα, τουλάχιστον να άξιζε ως φαγητό). Διαπιστώθηκε ωστόσο, ιδίως στα χρόνια της Κατοχής (1941-1944), πως είναι ευεργετικό για τους στομαχικούς.
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι το μαλέζ’ θεωρείται έδεσμα των μαϊσσάδων (μαγισσών), γι’ αυτό και υπήρχε η δοξασία πως όταν επέστρεφε στο σπίτι του ο «αρπαγμένος» από τις μάγισσες, μπορούσε να βρει το φόρεμα της γυναίκας του μέσα στο μπαούλο «μαλεζωμένο» από το άγγιγμά τους.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λαϊκά τραγούδια του Πόντου και το ανέκδοτο της λύρας

9/10/2025 - 9:20μμ
Ο Ελληνοπολωνός πρεσβευτής του Πόντου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (φωτ.: facebook / Odysseas Konstantinopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Ο Οδυσσέας, ο Marcin, o Radoslaw και εμείς

9/10/2025 - 7:26μμ
Το νέο ΔΣ της Ένωσης (φωτ.: facebook.com/ groups/Αστερία Ναλπαντίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας

9/10/2025 - 6:28μμ
(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκλογικός πυρετός στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου

9/10/2025 - 5:03μμ
Τοιχογραφία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο 5ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης (φωτ.: Ελένη Γρηγοριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα»: 2ος μαθητικός διαγωνισμός αφίσας ή αφηγήματος

9/10/2025 - 11:25πμ
(Φωτ.: gilgit2 / flickr.com / commons.wikimedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακή παράδοση: Στις 9 Οκτωβρίου «ξεραίνεται ο κούκον ’ς σο κλαδίν»

9/10/2025 - 8:32πμ
Το καθολικό της Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά στην Αργυρούπολη του Πόντου (φωτ.: «Ποντιακά Φύλλα», τεύχος 24)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πούλον της Αργυρούπολης καλάτσευε με τον Θεό αλλά κεριά άφηνε μόνο στην Παναγία και όχι στον Χριστό

8/10/2025 - 9:27μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γιαννιτσά: Ο Σύλλογος Ποντίων μαγειρεύει και φέτος μενού με αυθεντικές γεύσεις του Πόντου

8/10/2025 - 7:17μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι η μανέα;

8/10/2025 - 1:23μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Σωτήρης Τρυψάνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Ποντίων Πιερίας

8/10/2025 - 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Ήττα στη Σκωτία για την Εθνική και το όνειρο σβήνει…

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Ναν σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού στη Βιτόρια

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Salvatore di Nolfi)

ΟΗΕ: Σχέδιο 60 ημερών για τη Γάζα μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Στο επίκεντρο η διανομή βοήθειας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

«Παρακάθ’ 2025» από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

5 ώρες πριν
Ισραηλινοί πανηγυρίζουν για τη συμφωνία με τη Χαμάς (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Μεσανατολικό: Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ – Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου

6 ώρες πριν
Ο Σήφης Βαλυράκης το 2015 (φωτ.: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: «Είμαι πεπεισμένος πως ο θάνατος του πατέρα μου είναι εγκληματική ενέργεια» κατέθεσε ο γιος του

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign