pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με 51,9% ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Άνετη επικράτηση επί του αντιπάλου του Ανδρέα Μαυρογιάννη

12/02/2023 - 8:03μμ
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετά τους ψηφοφόρους έξω από το δημοτικό σχολείο Γεροσκήπου στην Πάφο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετά τους ψηφοφόρους έξω από το δημοτικό σχολείο Γεροσκήπου στην Πάφο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ποσοστό 51,9% ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αντίπαλός του Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκέντρωσε το 48,1% των ψήφων και μετά από την ανακοίνωση των exit polls έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη για την επικράτησή του.

Καταμέτρηση ψήφων μετά την επαναληπτική ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/Ανδρέας Λουκαΐδης)

Έτσι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και το ΚΣ – ΕΔΕΚ, είναι πλέον ο όγδοος πρόεδρος της Κύπρου, σε μια αναμέτρηση όπου το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 72,1%.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποδέχτηκε την ήττα του κι έδωσε συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), που οδεύει στην επόμενη ημέρα ηττημένος και διχασμένος.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουίνς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στην επαναληπτική ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/STR)

Το 1999 έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».

Την 1 Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στις 14 Απριλίου 2014 διορίστηκε παράλληλα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2013, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Την 1η Μαρτίου 2018 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2018. Ανακοίνωσε την παραίτηση του στις 9 Ιανουαρίου 2022 (με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου 2022).

Στις 12 Μαΐου της περασμένης χρονιάς εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις φετινές προεδρικές εκλογές. Την επομένη κατηγορήθηκε για «προδοσία» και «αποστασία» από μέρους του ΔΗ.ΣΥ. και για λογοκλοπή της ομιλίας του Γιαννάκη Κασουλίδη από την προεκλογική περίοδο του 2007-2008.

Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την προηγούμενη Κυριακή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 32,04% των ψήφων.

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά και έχει τέσσερις κόρες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δήμος Κερύνειας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ιωσήφ Βιολάρης: Θα επιστρέψουμε στην Κερύνεια – Δεν ζητάμε συμβολικές επισκέψεις, αλλά απελευθέρωση

6/11/2026 - 10:12πμ
Στιγμιότυπο από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πέλλα Πάις – Νυν και Αεί» (φωτ.: Σπίτι της Κύπρου)
ΚΥΠΡΟΣ

Ρίγη συγκίνησης στο Σπίτι της Κύπρου με το ντοκιμαντέρ «Πέλλα Πάις – Νυν και Αεί» και τον θεατρικό μονόλογο «Η μάνα του Αγνοούμενου»

4/11/2026 - 3:40μμ
Παραλιακή όψη των Βαρωσίων, με τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, τον Οκτώβριο του 2017 (φωτ.: Zairon / Wikimedia Commons
ΚΥΠΡΟΣ

Έκαναν τα Βαρώσια «ατραξιόν» για το Halloween – Η ομογένεια τούς ανάγκασε σε συγγνώμη

1/11/2026 - 6:12μμ
(Πηγή: History of the Greek People, vol. 15th, p. 480/commons.wikimedia.org/wiki/File:Cypriot_demonstration_1930)
ΚΥΠΡΟΣ

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου 1931: Τα Οκτωβριανά και η πρώτη μεγάλη εξέγερση στην Κύπρο

21/10/2026 - 4:15μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/POLAEK.Folk.Dances)
ΚΥΠΡΟΣ

Πάφος: Το 2ο Ποντιακό Πανοΰρ έρχεται στο Περιφερειακό Κέντρο Κοίλης

17/10/2026 - 11:01πμ
(Φωτ.: hellenicparliament.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Αθανάσιος Μπούρας από την Κύπρο: «Δεν θα επιτρέψουμε οι κατεχόμενες περιοχές να γίνουν χαμένες πατρίδες»

14/10/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: ink.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Παναγία Σουμελά Αλεθρικού: Εγκαινιάστηκε σε κλίμα κατάνυξης ο ναός – Η μητέρα των προσφύγων ένωσε τον πόνο Ποντίων και Κυπρίων

10/10/2026 - 8:18μμ
Το πλοίο πόντισης καλωδίων C/S Teliri (φωτ.: Μarinetraffic / John Pegden)
ΚΥΠΡΟΣ

Έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα ανακοίνωσε η Τουρκία με NAVTEX – «Μια ακόμη προκλητική μονομερής ενέργεια» λένε διπλωματικές πηγές

2/10/2026 - 10:49πμ
(Φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος/ EUROKINISSI)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τα ελληνικά F-16 Viper και τα νέα οπλικά συστήματα στην παρέλαση για τα 66 χρόνια ανεξαρτησίας

1/10/2026 - 5:48μμ
Στρατιωτική παρέλαση στην Κύπρο, για την  63η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή ανεξαρτησία: Γιατί γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και όχι στις 16 Αυγούστου

1/10/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.: EPA / Bonnie Cash)

Τραμπ: «Το Ισραήλ και ολόκληρη η Μέση Ανατολή δεν θα υπήρχαν σήμερα χωρίς την παρέμβασή μου»

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Pizza Fan: Ανοίγει ξανά το σύνολο των καταστημάτων – Αποδεσμεύονται δύο τραπεζικοί λογαριασμοί

41 λεπτά πριν
Το Λυθρί, σημερινό Ildırı, στη χερσόνησο της Ερυθραίας. Άποψη του οικισμού και του κόλπου στις 22 Οκτωβρίου 2023 (φωτ.: Following Hadrian / Wikimedia Commons)

Λυθρί: Η δεύτερη ζωή των ελληνικών σπιτιών μετά το 1922

1 ώρα πριν
Στο κέντρο το έμβλημα του Ελληνικού Σωματείου «Οι Μωμόγεροι» (εικ: ΧΚ)

Ελληνικό Σωματείο «Οι Μωμόγεροι»: Πρόσκληση σε μεγάλο γλέντι με τη Βιβή Βουτσελά και τον Χρήστο Ναβροζίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: vesselfinder.com)

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τουρκική πρόκληση με αντι-NAVTEX – Η Άγκυρα διεκδικεί λόγο στις έρευνες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σέρρες: Στη φυλακή ο 36χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV