pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με 51,9% ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Άνετη επικράτηση επί του αντιπάλου του Ανδρέα Μαυρογιάννη

12/02/2023 - 8:03μμ
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετά τους ψηφοφόρους έξω από το δημοτικό σχολείο Γεροσκήπου στην Πάφο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετά τους ψηφοφόρους έξω από το δημοτικό σχολείο Γεροσκήπου στην Πάφο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ποσοστό 51,9% ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αντίπαλός του Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκέντρωσε το 48,1% των ψήφων και μετά από την ανακοίνωση των exit polls έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη για την επικράτησή του.

Καταμέτρηση ψήφων μετά την επαναληπτική ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/Ανδρέας Λουκαΐδης)

Έτσι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και το ΚΣ – ΕΔΕΚ, είναι πλέον ο όγδοος πρόεδρος της Κύπρου, σε μια αναμέτρηση όπου το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 72,1%.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποδέχτηκε την ήττα του κι έδωσε συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), που οδεύει στην επόμενη ημέρα ηττημένος και διχασμένος.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουίνς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στην επαναληπτική ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΤΠ/STR)

Το 1999 έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».

Την 1 Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στις 14 Απριλίου 2014 διορίστηκε παράλληλα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2013, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Την 1η Μαρτίου 2018 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2018. Ανακοίνωσε την παραίτηση του στις 9 Ιανουαρίου 2022 (με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου 2022).

Στις 12 Μαΐου της περασμένης χρονιάς εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις φετινές προεδρικές εκλογές. Την επομένη κατηγορήθηκε για «προδοσία» και «αποστασία» από μέρους του ΔΗ.ΣΥ. και για λογοκλοπή της ομιλίας του Γιαννάκη Κασουλίδη από την προεκλογική περίοδο του 2007-2008.

Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την προηγούμενη Κυριακή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 32,04% των ψήφων.

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά και έχει τέσσερις κόρες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «52 χρόνια είναι πολλά, όχι όμως αρκετά για να λυγίσουμε», λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

14/08/2026 - 1:04μμ
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ  στην ενημέρωση των δημοσιογράφων (πηγή: YouTube/Ηνωμένα Έθνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τον ΟΗΕ για την εισβολή στην Κύπρο και τη Συρία

3/08/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Γκουτέρες για Κυπριακό: Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι στην επόμενη πενταμερή για να καταλήξουμε σε λύση

31/07/2026 - 9:23μμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

29/07/2026 - 7:10μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προσέρχεται στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας για τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν. Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα με προοπτική διευρυμένης συνάντησης 5+1

29/07/2026 - 1:24μμ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / UN Cyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο με Γκουτέρες και Έρχιουρμαν

28/07/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

28/07/2026 - 2:26μμ
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες: Ξεχωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν – Αύριο κοινή συνάντηση

28/07/2026 - 10:29πμ
Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

20/07/2026 - 11:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάτοικοι της Ρούσσας συμμετέχουν εθελοντικά στην ανέγερση κατοικίας για νεαρό ζευγάρι του χωριού (Πηγή: Facebook / Παναγιώτης Καλακίκος)

Ρούσσα Έβρου: Ένα ολόκληρο χωριό χτίζει σπίτι για νεαρό ζευγάρι

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

32 λεπτά πριν
Ένα από τα ΙΧ που ενεπλάκησαν στο τροχαίο στην είσοδο της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (φωτ.: onprevezanews.gr)

Άκτιο: Νταλίκα έπεσε πάνω σε ακινητοποιημένα ΙΧ – Οκτώ τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά

56 λεπτά πριν
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)

Τα τάματα στον Πόντο: Όταν η πίστη γινόταν υπόσχεση και η ελπίδα έπαιρνε το δρόμο για τη Σουμελά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Χαλκιδική: Σε ισχύ και τον Δεκαπενταύγουστο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Ραφήνα & Λαύριο: Άρση απαγορευτικού από τις 16:00 – Πρόσθετα και τροποποιημένα δρομολόγια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV