pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Ηρεμία στη γιορτή για τον Γκότσε Ντέλτσεφ λόγω «βλάβης» στα ηλεκτρονικά συστήματα του τελωνείου

Οι Βούλγαροι που ταξίδεψαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τάφο του, δεν μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα

5/02/2023 - 11:34μμ
Σκοπιανοί κρατούν πλακάτ με την εικόνα του Γκότσε Ντέλτσεφ έξω από την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος όπου βρίσκεται ο τάφος του την ημέρα των εκδηλώσεων για τα 151 χρόνια από τη γέννησή του (Φωτ.: EPA/Georgi Licovki)

Σκοπιανοί κρατούν πλακάτ με την εικόνα του Γκότσε Ντέλτσεφ έξω από την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος όπου βρίσκεται ο τάφος του την ημέρα των εκδηλώσεων για τα 151 χρόνια από τη γέννησή του (Φωτ.: EPA/Georgi Licovki)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μια… βολική βλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα του τελωνείου των Σκοπίων στα σύνορα με τη Βουλγαρία, εξασφαλίστηκε η ηρεμία στις εκδηλώσεις για τα 151 χρόνια από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ, για την εθνική καταγωγή του οποίου ερίζουν οι δύο χώρες.

Η… βλάβη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου και διήρκησε τέσσερις ώρες ήταν ο λόγος για τον οποίο η γιορτή έγινε χωρίς την παρουσία Βουλγάρων πολιτών και κύλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, χωρίς εντάσεις. Στο τελωνείο του Ντέβε Μπάιρ (σύνορα Σκοπίων-Βουλγαρίας) σχηματίστηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων Βουλγάρων που είχαν ξεκινήσει από τη χώρα τους με προορισμό τα Σκόπια, όμως μετά από πολύωρη ταλαιπωρία στα σύνορα γύρισαν αγανακτισμένοι πίσω.

Από την μεριά των Σκοπίων, στεφάνια στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφσκι και ο πρωθυπουργός, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ενώ από την μεριά της Βουλγαρίας, στεφάνι κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αυτής, Ίβαν Ντεμερτσίεφ, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια μία ημέρα νωρίτερα.

Η αστυνομία των Σκοπίων έλαβε δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να μην συμβούν επεισόδια, καθώς είχε αναγγελθεί πως τουλάχιστον 100 Βούλγαροι θα ερχόταν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γκότσε Ντέλτσεφ.

Τα ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και η «πτώση» των ηλεκτρονικών συστημάτων στα σύνορα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

«Οι σχέσεις των δύο λαών μας δεν προϋποθέτουν τέτοια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως αυτά που βλέπουμε. Η ασφάλεια πρέπει να περιορίζεται στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Ασφάλεια σημαίνει ότι όλοι όσοι θέλουν να έρθουν μπορούν ελεύθερα να φτάσουν στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ» δήλωσε ο Ντεμερτσίεφ.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν Βούλγαροι πολίτες που εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα Σκόπια και είπε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να αποτίσουν φόρο τιμής.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να προβούμε σε προβοκάτσιες, αλλά για να δείξουμε σεβασμό. Είμαστε γείτονες και η καλή γειτονία πρέπει να συνεχιστεί» είπε ο Ντεμερτίσεφ.

Οι φετινοί εορτασμοί στα Σκόπια για την επέτειο γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ συνέπεσαν με την επιβάρυνση των σχέσεων της χώρας με τη Βουλγαρία, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, με αφορμή το επεισόδιο με τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας στην πόλη Οχρίδα των Σκοπίων, για το οποίο, η Βουλγαρία ισχυρίστηκε ότι είναι απόρροια του αντιβουλγαρικού κλίματος που καλλιεργούν συστηματικά τα Σκόπια και μάλιστα είχε ανακαλέσει και τον πρέσβη της στα Σκόπια.

Ποιος ήταν ο Γκότσε Ντέλτσεφ

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ (Κιλκίς, 4 Φεβρουαρίου 1872 – Μπάνιτσα (Καρυές) Σερρών, 4 Μαΐου 1903) υπήρξε σημαντικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης που αντιστάθηκε στους Οθωμανούς στις δύο αυτές περιοχές. Ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της γνωστής οργάνωσης VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-ΕΜΕΟ), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στα ευρωπαϊκά εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εθνική καταγωγή του Ντέλτσεφ, που τιμάται ως εθνικός ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια, αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ είναι και ένας από τους λόγους του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρό χτύπημα στη Συρία και απειλές για αντίποινα από τον Λευκό Οίκο

13/12/2025 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρηκτικό κλίμα στη Μαύρη Θάλασσα – Νέο επικίνδυνο επεισόδιο στο μέτωπο της Ουκρανίας

13/12/2025 - 9:14μμ
Από αριστερά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ – Συνάντηση με τον Πούτιν στο Τουρκμενιστάν

13/12/2025 - 2:00μμ
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

12/12/2025 - 11:31μμ
Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

12/12/2025 - 8:48μμ
Το τουρκικής ιδιοκτησίας «CENK T» στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στις φλόγες έπειτα από τη ρωσική επίθεση (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού: Ζημιές σε τρία τουρκικά πλοία

12/12/2025 - 8:12μμ
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

12/12/2025 - 7:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στο Χέρφορντ της Γερμανίας: 16χρονος τραυματίστηκε βαριά με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά

12/12/2025 - 1:18πμ
(Φωτ.: EFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ειρήνη «σκοντάφτει» στο εδαφικό: ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία σε κρίσιμη καμπή

12/12/2025 - 12:26πμ
Ο νικητής της Eurovision το 2024, επιστρέφει το τρόπαιό του από τον διαγωνισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ (φωτ.: Instagram nemothings)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σεισμός» στη Eurovision: Ο Ελβετός νικητής του 2024 επιστρέφει το τρόπαιο μέσα στη θύελλα για το Ισραήλ

11/12/2025 - 11:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τους «Μίθριους» της Καλαμαριάς

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL

Αιματηρό χτύπημα στη Συρία και απειλές για αντίποινα από τον Λευκό Οίκο

7 ώρες πριν
Οι χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (πηγή:. livemedia.gr)

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά στην Καρδίτσα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Άνετη νίκη του Παναθηναϊκού – Ο Άρης φρέναρε τον Ηρακλή

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ προσφοράς

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΤΑ Press/greeknewsusa.com)

58η χοροεσπερίδα Αμοργιανών Νέας Υόρκης

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign