pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Ηρεμία στη γιορτή για τον Γκότσε Ντέλτσεφ λόγω «βλάβης» στα ηλεκτρονικά συστήματα του τελωνείου

Οι Βούλγαροι που ταξίδεψαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τάφο του, δεν μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα

5/02/2023 - 11:34μμ
Σκοπιανοί κρατούν πλακάτ με την εικόνα του Γκότσε Ντέλτσεφ έξω από την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος όπου βρίσκεται ο τάφος του την ημέρα των εκδηλώσεων για τα 151 χρόνια από τη γέννησή του (Φωτ.: EPA/Georgi Licovki)

Σκοπιανοί κρατούν πλακάτ με την εικόνα του Γκότσε Ντέλτσεφ έξω από την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος όπου βρίσκεται ο τάφος του την ημέρα των εκδηλώσεων για τα 151 χρόνια από τη γέννησή του (Φωτ.: EPA/Georgi Licovki)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μια… βολική βλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα του τελωνείου των Σκοπίων στα σύνορα με τη Βουλγαρία, εξασφαλίστηκε η ηρεμία στις εκδηλώσεις για τα 151 χρόνια από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ, για την εθνική καταγωγή του οποίου ερίζουν οι δύο χώρες.

Η… βλάβη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου και διήρκησε τέσσερις ώρες ήταν ο λόγος για τον οποίο η γιορτή έγινε χωρίς την παρουσία Βουλγάρων πολιτών και κύλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, χωρίς εντάσεις. Στο τελωνείο του Ντέβε Μπάιρ (σύνορα Σκοπίων-Βουλγαρίας) σχηματίστηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων Βουλγάρων που είχαν ξεκινήσει από τη χώρα τους με προορισμό τα Σκόπια, όμως μετά από πολύωρη ταλαιπωρία στα σύνορα γύρισαν αγανακτισμένοι πίσω.

Από την μεριά των Σκοπίων, στεφάνια στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφσκι και ο πρωθυπουργός, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ενώ από την μεριά της Βουλγαρίας, στεφάνι κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αυτής, Ίβαν Ντεμερτσίεφ, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια μία ημέρα νωρίτερα.

Η αστυνομία των Σκοπίων έλαβε δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να μην συμβούν επεισόδια, καθώς είχε αναγγελθεί πως τουλάχιστον 100 Βούλγαροι θα ερχόταν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γκότσε Ντέλτσεφ.

Τα ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και η «πτώση» των ηλεκτρονικών συστημάτων στα σύνορα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

«Οι σχέσεις των δύο λαών μας δεν προϋποθέτουν τέτοια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως αυτά που βλέπουμε. Η ασφάλεια πρέπει να περιορίζεται στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης. Ασφάλεια σημαίνει ότι όλοι όσοι θέλουν να έρθουν μπορούν ελεύθερα να φτάσουν στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ» δήλωσε ο Ντεμερτσίεφ.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν Βούλγαροι πολίτες που εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα Σκόπια και είπε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να αποτίσουν φόρο τιμής.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να προβούμε σε προβοκάτσιες, αλλά για να δείξουμε σεβασμό. Είμαστε γείτονες και η καλή γειτονία πρέπει να συνεχιστεί» είπε ο Ντεμερτίσεφ.

Οι φετινοί εορτασμοί στα Σκόπια για την επέτειο γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ συνέπεσαν με την επιβάρυνση των σχέσεων της χώρας με τη Βουλγαρία, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, με αφορμή το επεισόδιο με τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας στην πόλη Οχρίδα των Σκοπίων, για το οποίο, η Βουλγαρία ισχυρίστηκε ότι είναι απόρροια του αντιβουλγαρικού κλίματος που καλλιεργούν συστηματικά τα Σκόπια και μάλιστα είχε ανακαλέσει και τον πρέσβη της στα Σκόπια.

Ποιος ήταν ο Γκότσε Ντέλτσεφ

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ (Κιλκίς, 4 Φεβρουαρίου 1872 – Μπάνιτσα (Καρυές) Σερρών, 4 Μαΐου 1903) υπήρξε σημαντικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης που αντιστάθηκε στους Οθωμανούς στις δύο αυτές περιοχές. Ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της γνωστής οργάνωσης VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-ΕΜΕΟ), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στα ευρωπαϊκά εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εθνική καταγωγή του Ντέλτσεφ, που τιμάται ως εθνικός ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια, αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ είναι και ένας από τους λόγους του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ebu.ch)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλυδωνίζεται η Eurovision: Μετά τις μαζικές αποχωρήσεις, εκτός και η Ισλανδία λόγω Ισραήλ

10/12/2025 - 10:48μμ
Bild: Οι 500 πλουσιότερες οικογένειες στην Ελλάδα ίσως πληρώσουν ένα ειδικό τέλος
ΚΟΣΜΟΣ

Αίσιο τέλος για το γιοτ που είχε χαθεί ανοιχτά της Κύπρου – Εντοπίστηκαν σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες

10/12/2025 - 9:52μμ
Αναπληρώτρια εισαγγελέας για τη νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τις κατηγορίες εναντίον της Γκισλέιν Μάξγουελ το 2020 (φωτ.: EPA/Jason Szenes)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θα δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα από τη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ

10/12/2025 - 11:28πμ
Ο Freddie Scappaticci φέρεται να ήταν ο διαβόητος «Stakeknife» (φωτ.: itv.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Stakeknife: Ο διπλός πράκτορας του IRA και της MI5 – Εξαφάνιζε προδότες και πληροφοριοδότες

10/12/2025 - 9:44πμ
Ο Χακάν Φιντάν στο βήμα της τουρκικής Βουλής (φωτ.: Χ/Hakan Fidan)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκρεμότητες στο Αιγαίο βλέπει ο Φιντάν – Τι απαντά η Ελλάδα

9/12/2025 - 11:59μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ (πλάτη) στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Aaron Schwartz/POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έτοιμος για εκλογές ο Ζελένσκι – Διορία ημερών τού δίνουν οι ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο

9/12/2025 - 10:15μμ
Έφηβοι και κινητό (φωτ.: PEXELS)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πρώτη χώρα με ελάχιστη ηλικία στα social media – Μπλοκάρονται πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί

9/12/2025 - 1:12μμ
Γερμανίδα κοιτά χριστουγεννιάτικα στολίδια σε αγορά του Βερολίνου.Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στο υψηλότερο σημείο από το 2014 τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

8/12/2025 - 11:59μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Adrian Dennis)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Την Τρίτη θα παραδοθεί στις ΗΠΑ το προτεινόμενο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

8/12/2025 - 10:30μμ
Από αριστερά, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

8/12/2025 - 9:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά)

Η ομογένεια του Τορόντο ζωντάνεψε τα Χριστούγεννα με παιδικές φωνές

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις – Κλειστή παραμένει η ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Κολονίας/Simeon Photography)

Ποντιακό αντάμωμα-σταθμός: «Αργοναύτες» και «Κομνηνοί» έγιναν μια μεγάλη οικογένεια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αίθριος ο καιρός και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Άλωσε τη Σαραγόσα το Περιστέρι!

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

FIBA Europe Cup: Εντυπωσιακός ο ΠΑΟΚ, σκόρπισε την Πριεβίζντα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign